Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, militează împotriva locurilor de muncă de la Roşia Montană

| 19 sep, 2013

După declaraţiile lui Bogdan Hossu care a "înfierat" Roşia Montană, sindicatele din minerit susţin, încă o dată, că proiectul trebuie să fie demarat cât mai repede şi consideră că este anormal ca un sindicalist să lupte împotriva locurilor de muncă, informează ECONOMICA.net.

Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Marin Condescu, s-a declarat “în totalitate”, pentru proiectul Roşia Montană, în contradicţie cu şeful sindicatului Cartel Alfa la care sunt afiliaţi minerii, Bogdan Hossu. Hossu a apreciat că legea care dă „undă verde” extragerii aurului în Alba trebuie retrasă din Parlament, argumentând prin pericolul ecologic pe care îl reprezintă Roşia Montană.

"Se pun sub semnul întrebării problemele de ecologie numai pentru Roşia Montană, dar nu şi ce se întâmplă la vale: până la Sulina, tot perimetrul, toată reţeaua de râuri va fi afectată. Pun sub semnul întrebării interesul pentru crearea acestor locuri de muncă (...) oamenii de acolo nu mai au nicio capacitate de a desfăşura alte activităţi ca să aibă o sursă de existenţă, crează o problemă de perspectivă, disperarea se vede, era responsabilitatea statului de a rezolva aceste probleme, nu de a rezolva problemele de izolare a aceste zone", a declarat Hossu.

Minerii din Cartel Alfa nu numai că susţin în totalitate proiectul Roşia Montană, dar spun chiar că ar fi dezastruos să nu înceapă mai repede. Prin vocea lui Condescu, minerii cer locuri de muncă şi spun că adevăratul pericol ecologic este abandonarea Roşiei Montane. „Dacă se opresc toate exploatările actuale din zonă, ar fi nevoie de 200 de milioane de euro ca să se refacă zona. Ca să nu mai vorbim că aceşti bani nu vor mai veni vreodată, pentru că dezinteresul va fi maxim, zona va fi pur şi simplu abandonată. Dacă începe, atunci ar mai trebui doar vreo 80 de milioane de la Ministerul Mediului, pe lângă banii pe care Roşia Montană Gold Corporation s-a angajat”, spune Condescu. În sprijinul ideii sale, sindicalistul oferă şi exemplul exploatării de cupru de la Roşia Poieni care a generat 400 de angajări doar până acum şi revitalizarea zonei, mai precizează ECONOMICA.net.

Un alt sindicat din minerit aceeaşi reacţie, numai că mai dură. Sindicatul Viitorul Mineritului, prin vocea şefului Mihai Albu, îl acuză direct pe Hossu că luptă împotriva creării de locuri de muncă în minerit.

"În loc să apere slujbele oamenilor şi să facă orice pentru crearea de locuri de muncă, Bogdan Hossu face conferinţe de presă în care pune la zid viitorul tuturor moţilor din Munţii Apuseni. Îi sugerăm domnului Hossu să reflecteze la nevoia noastră disperată de locuri de muncă. Vieţile noastre sunt mai importante decât interesele care se ascund în spatele lui Bogdan Hossu”, se arată într-un comunicat al Viitorul Mineritului.

Legea privind Roşia Montană se află acum în Parlament. Guvernul a înfiinţat o comisie specială care să analizeze proiectul, comisie care se va deplasa la locul exploatării timp de o săptămână.

Potrivit calculelor făcute de investitor, Roşia Montană ar urma să genereze beneficii directe şi indirecte pentru economia României de circa 20 de miliarde de euro în zece ani. Procentul statului în proiect este de 25% iar redevenţa este de 6%. Circa 3.000 de oameni vor lucra la Roşia Montană, în diferitele stadii ale proiectului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ