UPDATE Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, informat de procurorii DNA că este urmărit penal

| 16 dec, 2013

Procurorii l-au anunţat, luni, pe preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, că este urmărit penal în dosarul privind licitaţiile trucate, urmând să fie chemat din nou la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru a da o declaraţie, potrivit unor oficiali din DNA.

Oficiali din DNA au declarat, pentru MEDIAFAX, că anchetatorii i-au adus la cunoştinţă preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, că a fost începută urmărirea penală în cazul lui, în dosarul în care sunt vizaţi funcţionari ai instituţiei, care ar fi intervenit pentru adjudecarea unor licitaţii de către firme agreate, în schimbul unor "comisioane".

Ion Prioteasa urmează să fie chemat din nou la DNA, pentru a da o declaraţie, au precizat sursele citate.

Preşedintele CJ Dolj nu a făcut declaraţii la ieşirea de la Direcţia Naţionale Anticorupţie, unde a fost împreună cu avocatul său.

Procurorii DNA - Structura Centrală au făcut, în 11 decembrie, percheziţii la Consiliul Judeţean Dolj, de unde au ridicat zeci de cutii cu documente şi unităţi de calculator. Tot atunci au fost făcute percheziţii şi la locuinţa din Craiova a lui Ion Prioteasa.

Reprezentanţi ai CJ Dolj declarau, la finalul percheziţiilor, că nicio persoană nu a fost reţinută.

Preşedintele CJ Dolj arăta atunci, într-un comunicat de presă, că va pune la dispoziţia anchetatorilor toate documentele care îi vor fi solicitate.

"Ne aflăm în cursul unei proceduri legale, în cadrul căreia ne-au fost solicitate o serie de documente pe care procurorii le consideră necesare în verificările pe care le desfăşoară. Toate aceste documente le-au fost puse la dispoziţie astăzi şi, aşa cum deja i-am asigurat pe cei care derulează verificările, le vom furniza în continuare orice alte înscrisuri şi informaţii pe care le vor considera utile pentru buna desfăşurare a acestui control, cu transparenţa care a caracterizat mereu activitatea Consiliului Judeţean Dolj. Îmi exprim convingerea că verificările de astăzi vor înlătura eventualele suspiciuni legate de aspectele care fac obiectul acestui control", preciza Ion Prioteasa.

Potrivit DNA, percheziţiile de la sediul Consiliul Judeţean Dolj au fost făcute în cadrul unui dosar în care sunt vizaţi opt funcţionari ai instituţiei, care ar fi intervenit în procedurile de atribuire a contractelor ce aveau ca beneficiari instituţia publică, direcţionându-le către firmele agreate, percepând în schimb un "comision" din valoarea contractelor".

"Din cercetările efectuate de procurori până în acest moment a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, prin eludarea cadrului legal în domeniul achiziţiilor publice, funcţionarii publici din cadrul Consiliului Judeţean Dolj implicaţi au favorizat agenţi economici cărora le-au fost atribuite lucrări direct, fără publicarea anunţului de intenţie (ex - contracte de prestări servicii prin «fragmentarea» lucrărilor, în scopul justificării procedurii de achiziţie atribuite direct la 3 societăţi comerciale preferate pentru Centrul de recuperare şi reabilitare a persoanelor cu handicap «Sfântul Dimitrie cel Nou» Filiaşi) ori prin interpunerea unor societăţi comerciale «preferate»", preciza DNA.

Totodată, potrivit procurorilor, funcţionarii publici implicaţi ar fi aprobat şi avizat plăţi nejustificate, solicitate de firmele cărora le-au fost acordate lucrări cu încălcarea prevederilor legale, "susţinând astfel interesele societăţilor «protejate», în detrimentul obiectivelor publice".

Contractele acordate prin încălcarea prevederilor legale privind achiziţiile publice au vizat proiecte de consolidare şi restaurare ale unui muzeu, ale Centrului Cultural Brâncuşi - Centru Turistic Interactiv, un punct de operare aeromedicală SMURD, reabilitarea, modernizarea şi echiparea ambulatoriului de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Centrul de coordonare şi conducere a intervenţiei în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră, proiecte realizate, în parte, din fonduri europene, mai arăta DNA.

"Având în vedere că lucrările respective erau finanţate din fonduri publice şi din fonduri europene, în această modalitate a fost creat un prejudiciu în bugetul Consiliului Judeţean Dolj, precum şi în bugetele Uniunii Europene", potrivit sursei citate.

Funcţionarii publici din cadrul Consiliului Judeţean Dolj care au atribuit aceste contracte ar fi pretins cotă procentuală din valoarea unora dintre acestea.

Ion Prioteasa se află la cel de-al treilea mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj.

În aprilie, mai multe spaţii medicale ale Ambulatorului de specialitate de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Dolj, au fost inaugurate, după ce au fost reabilitate în cadrul unui proiect cu finanţare europeană, în valoare de 8,2 milioane de euro.

Lucrările de reabilitare şi modernizare a Ambulatoriului Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova au început în luna mai a anului trecut în cadrul unui proiect de peste 34 de milioane de lei din fonduri europene, care a fost întocmit în 2007, dar care, din lipsa banilor, nu a putut fi pus în aplicare.

Ion Prioteasa afirma, la inaugurarea primelor spaţii ale Ambulatorului de specialitate, că vor continua investiţiile la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, unde se doreşte extinderea Unităţii de Primiri Urgenţă şi construirea unei clădiri noi destinate unei clinici de chirurgie cardio-vasculară şi cardiologie intervenţională.

Consiliul Judeţean Dolj, în calitate de beneficiar, a obţinut finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, pentru proiectul "Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova". Valoarea totală a proiectului este de 34.506.339,06 lei (8.215.795 euro).

În august, şeful CJ Dolj, Ion Prioteasa, anunţa finalizarea proiectului tehnic pentru Centrul Internaţional "Constantin Brâncuşi", care urmează să fie construit în curtea Muzeului de Artă din Craiova. El preciza că proiectul trebuie prezentat Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, pentru obţinerea finanţării de circa şase milioane de euro. Muzeul de Artă din Craiova, clădire de patrimoniu, este consolidat şi restaurat printr-un proiect finanţat din fonduri europene, în valoare de 26,8 milioane de lei. Pe lângă această sumă, CJ Dolj a alocat suma de 1,5 milioane de lei, fără TVA, sumă necesară pentru efectuarea unor lucrări suplimentare de restaurare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ