Preşedintele CSM: arhitectura instituţională a CSM trebuie să rămână intactă

| 12 iun, 2013

Preşedintele CSM, Oana Schimdt Hăineală, a susţinut, miercuri, în faţa membrilor Comisiei pentru revizuirea Constituţiei că este foarte important pentru stabilitatea statului şi independenţa justiţiei ca în urma modificării legii fundamentale arhitectura constituţională şi instituţională a Consiliului Superior al Magistraturii să rămână intactă.

"Există o plajă mare de amendamente care, din păcate, au numitor comun, duc la slăbirea puterii şi funcţionalităţii Consiliului (CSM -n.r.). Opinia noastră în ceea ce priveşte articolele 133-134 este că Consiliul Superior al Magistraturii este o instituţie fundamentală a Puterii judecătoreşti, autorităţii judecătoreşti, şi că este foarte important pentru stabilitatea statului şi pentru stabilitatea arhitecturii constituţionale şi instituţionale ca această instituţie să rămână intactă. Atât din punct de vedere al formei, al conţinutului, al componenţei, cât şi din punct de vedere al atribuţiilor", a declarat Oana Schimdt Hăineală.

Preşedintele CSM a spus că are un singur amendament faţă de cele susţinute.

"Dacă ne mai daţi ceva în plus, respectiv dacă daţi Secţiei de procurori posibilitatea de a face sau de a iniţia numirile de procurori în funcţii de conducere, noi vom fi foarte mulţumiţi. În niciun caz nu credem că este necesar ca prin revizuirea Constituţiei să se submineze autoritatea Consiliului, pentru că astfel se subminează însăşi independenţa justiţiei şi, în opinia mea, se încalcă limitele unei revizuiri astfel cum sunt ele statuate în Constituţie şi în jurisprudenţa Curţii Constituţionale.(...) Aici aş vrea să reamintesc toate deciziile CCR, cea din 2011, cred că este şi una puţin mai veche. Deci, sincer, să nu lăsăm mai binele să fie duşmanul binelui şi să nu subminăm o instituţie fundamentală. Este garantul independenţei justiţiei. Gestionează ceea ce înseamnă cariera şi răspunderea disciplinară a magistraţilor. Este extrem de riscant să schimbăm ceva numai de dragul de a face o schimbare", a afirmat preşedintele CSM.

La rândul său, vicepreşedintele CSM Adrian Bordea a cerut, în sensul întăririi Puterii judecătoreşti, ca numirea judecătorilor să se facă de către Secţia de judecători a CSM. El a propus - în numele CSM, ca amendament ce ar putea fi însuşit de Comisie - la articolul 125 paragraful 2 o modificare de text în sensul în care propunerile de numire, promovare, transferare şi sancţionare a judecătorilor să fie "prevăzute special în sarcina Secţiei de judecători a CSM".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ