Preşedintele Germaniei, interesat de procentul cetăţenilor moldoveni care doresc unirea Republicii Moldova cu România

| 12 ian, 15:32

Preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, s-a interesat de relaţia Republicii Moldova cu România şi de procentul cetăţenilor moldoveni care se pronunţă pentru reunificarea celor două state, salutând faptul că relaţiile dintre Chişinău şi Bucureşti au trecut pe o treaptă pragmatică odată cu alegerea lui Klaus Johannis în fruntea statului român, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de la Chişinău, publicat pe site-ul oficial al instituţiei, preşedintele Joachim Gauck şi-a manifestat acest interes cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare de către noul ambasador al Republicii Moldova la Berlin, Oleg Serebrian. 

Cu acelaşi prilej, preşedintele Joachim Gauck şi ambasadorul Oleg Serebrian au avut un schimb de opinii pe dosarul transnistrean. Preşedintele german a sugerat Chişinăului să demonstreze discernământ şi să depăşească criza politică, în ideea de a deveni cât mai atractiv pentru populaţia din stânga Nistrului. Prezent la discuţii, secretarul de stat Stephan Steinlein, care conduce în cadrul Ministerului german de Externe Departamentul pentru ordinea internaţională, ONU şi controlul înarmărilor, a dat asigurări că odată cu preluarea preşedinţiei OSCE, începând cu 1 ianuarie 2016, Germania va depune eforturi şi va antrena resurse suplimentare la capitolul legat de conflictele îngheţate. 

În acelaşi timp, Joachim Gauck şi-a exprimat regretul că nu a avut ocazia să onoreze până acum invitaţia preşedintelui Nicolae Timofti de a efectua o vizită la Chişinău, dar, în speranţa că Republica Moldova va reuşi să depăşească actualele tensiuni politice cu care se confruntă, preşedintele german a promis că va reexamina ulterior această invitaţie. În context, şeful statului german s-a interesat de probabilitatea alegerilor parlamentare anticipate, vehiculată tot mai des în ultima perioadă, exprimându-şi îngrijorarea în legătură cu eventualele repercusiuni pe care le-ar putea avea un astfel de scrutin pentru politica externă a Republicii Moldova.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ