IOHANNIS NU O ACCEPTĂ PE SHHAIDEH PREMIER. „Cer coaliţiei PSD-ALDE să vină cu altă propunere”

| 27 dec, 10:57

Preşedintele Klaus Iohannis nu acceptă propunerea PSD-ALDE de a o desemna pe Sevil Shhaideh premier şi a cerut o altă nominalizare.

- Săptămâna trecută, când am avut consultări, PSD şi ALDE mi-au propus-o pe dna Sevil Shhaideh. Am cântărit cu grijă şi am decis să nu accept.

Coaliţia PSD-ALDE a avansat, în urma consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis, o propunere de prim ministru în persoana lui Sevil Shhaideh, fost ministru al Dezvoltării în Cabinetul Ponta şi o apropiată a lui Liviu Dragnea. Acest nume i-a surprins pe mulţi după ce principalul favorit pentru această funcţie a fost considerat tot timpul chiar şeful PSD.

 

„Am venit cu o soluţie care sper să fie acceptată, desemnată, pentru a putea forma rapid un Guvern (...) Sevil Shhaideh -  a fost ministru al Dezvoltării şi Administraţiei Publice (...) va fi propunerea de premier, iar eu voi fi responsabilul politic. Cu toţii am văzut ce înseamnă o guvernare tehnocrată, cu oameni care n-au trecut printr-o campanie electorală şi care nu ştiu ce înseamnă problemele, supărările, frustrările oamenilor. Va fi o monitorizare şi o implicare efectivă”, a declarat liderul PSD după consultările de la Cotroceni, adăugând că delegaţia PSD-ALDE a venit la Cotroceni pentru a promova un dialog instituţional corect. „Nu avem de gând să pornim niciun conflict, dar dacă demersul nsotru, legitimitatea dată de vot nu vor fi respectate, vom acţiona în consecinţă”, a transmis Liviu Dragnea după consultările cu Iohannis, nu înainte de a menţiona că avea „dreptul legitim” de a ocupa funcţia de premier.

O altă propunere pentru ocuparea funcţiei de prim ministru a venit în a doua zi de consultări din partea PMP, Traian Băsescu propunându-l în faţa preşedintelui pe Eugen Tomac. După două zile de discuţii cu partidele parlamentare pe marginea acestei propuneri, Iohannis a susţinut o scurtă conferinţă de presă în cadrul căreia a anunţat că amână desemnarea noului premier al României până după Crăciun, timp în care va mai avea şi alte discuţii cu formaţiunile care constituie majoritatea parlamentară - PSD-ALDE-UDMR.

Decizia l-a nemulţumit, însă, pe Liviu Dragnea care a spus că se aştepta ca Guvernul să fie votat în Parlament înainte de Crăciun: „Fiecare cu ritmul lui. Am luat notă de anunţul preşedintelui. Noi eram pregătiţi ca azi să facă anunţul. Îmi pare rău că nu a fost făcut anunţul astăzi. Fiecare cu ritmul lui. Probabil vrea să discute mai mult cu doamna Shhaideh. (...) Eram pregătiţi să purtăm astăzi discuţii, ca mâine, poimâine să votăm Guvernul în Parlament”, a declarat Dragnea la scurt timp după anunţul preşedintelui.

Ulterior, în presă au apărut informaţii potrivit cărora Iohannis ar fi discutat la telefon cu Sevil Shhaideh, cei doi urmând să se întâlnească şi faţă în faţă la începutul acestei săptămâni. De altfel, şi liderul PSD, Liviu Dragnea, a menţionat joi că Shhaideh va merge la o discuţie cu şeful statului Iohannis dacă va fi chemată.

„Categoric. Eu nu îmi aduc aminte să fi fost vreo desemnare de prim-ministru fără ca înainte preşedintele de la vremea respectivă să aibă o discuţie serioasă cu cel pe care vrea să îl desemneze. Eu aici nu am probleme cu preşedintele, am probleme doar pentru faptul că se întârzie desemnarea. Şi sunt zile pe care le puteam folosi. Categoric vor avea o discuţie clară despre ceea ce are de gând să facă, despre cum vede guvernarea. Ceea ce nu cred că pot discuta este despre echipa guvernamentală'', a spus liderul PSD.

Propunerea lui Sevil Shhaideh ca premier din partea PSD a stârnit discuţii aprinse

Primul care a comentat decizia a fost liderul USR, Nicuşor Dan, care a transmis că singurul criteriu pare să fi fost loialitatea lui Dragnea faţă de el însuşi şi că ceea ce a transmis PSD azi a fost faptul că îşi doreşte să schimbe legea pentru ca în viitor Liviu Dragnea să preia funcţia de prim ministru. Şi fostul şef de stat Traian Băsescu a reacţionat, arătând că nu o cunoaşte pe Sevil Shhaideh, precizând că tot ce ştie despre ea este că „a fost ministru la Dezvoltare Regională după Dragnea".

Imediat după consultările cu preşedintele Iohannis, şi cei de la PNL au criticat propunerea de premier venită din partea PSD-ALDE, arătând că este o variantă care demonstrează „obsesia de control a lui Liviu Dragnea” şi că oamenii care au votat pentru social-democraţi nu şi-ar fi dorit, probabil, ca în fruntea Executivului să fie fina lui Liviu Dragnea.

Mai tărziu, liderul PMP Traian Băsescu a explciat de ce nu susţine numirea lui Sevil Shhaideh în funcţia de premier, arătând că deşi are o „reputaţie excepţională” ca profesionist şi în comunitatea turco-tătară, Shhaideh are „experienţă politică zero” şi ar fi doar o interfaţă pentru Liviu Dragnea, ea nefiind „conectată la nucleul dur al PSD”. Băsescu a spus că nu este de dorit ca România să fie guvernată în stilul Iranului sau al altor republici islamice, unde există preşedinţi sau premieri, dar ţara este condusă din spate de ayatollahi. Băsescu l-a propus premier pe Eugen Tomac, în ideea că opoziţia nu poate să spună că nu are nicio propunere.

„Are experienţă politică zero, nu e conectată la nucleul dur decizional al PSD", a spus Băsescu, subliniind că există un risc major ca prezumtivul prim-ministru să fie „o figură de faţadă". „România n-ar trebui să treacă la o conducere de stil islamist, ca în Iran", a remarcat Băsescu.
Ulterior au apărut controverse legate de activitatea şi afinităţile politice ale soţului lui Sevil Shhaideh, acesta fiind suspectat că este simpatizant al regimului Bashar al-Assad. Zvonurile au fost comentate acid de Liviu Dragnea care le-a catalogat drept „glume proaste” şi „pretexte inventate” şi a invitat serviciile secrete să adopte o poziţie fermă referitoare la numirea lui Shhaideh în funcţia de premier, dacă au impresia că este vorba despre vreun atentat la siguranţa naţională.
„Serviciile secrete ar trebui să aibă o poziţie foarte clară dacă există o problemă de securitate sau vreo problemă în ce priveşte această nominalizare, altfel eu o să consider că aceste zvonuri pleacă de la ei şi chiar le cer public, prieteneşte, că ne cunoaştem foarte bine'', a transmis Dragnea, în legătură cu o posibilă obiecţie a SRI referitoare la desemnarea lui Sevil Shhaideh în funcţia de prim ministru.
Dragnea a mai spus că soţului lui Shhaideh este cetăţean român şi că, dacă ar fi existat o problemă, nu ar fi primit cetăţenie română, pentru că toate instituţiile statului român „aşa cum ne verifică pe toţi de când ne-am născut şi până în zilele noastre, nu acordau cetăţenie română unui om dacă era aşa''.
Informaţiile referitoare la eventualele riscuri de securitate naţională care ar deriva din faptul că soţul premierului propus de PSD ar fi simpatizant al regimului Bashar al-Assad, au fost catalogate de Dragnea drept „glume proaste" şi „pretexte inventate".
„Eu îl cunosc bine pe soţul doamnei Shhaideh. Este un om foarte serios, foarte bine pregătit, liniştit. Am văzut câteva alegaţii, inclusiv de la un fost preşedinte, care bate câmpii. Nu există niciun fel de vulnerabilitate aici. Pe mine m-a interesat şi mă interesează în continuare ca premierul să fie un om în care să am încredere'', a completat acesta.
Sevil Shhaideh a fost timp de aproape 20 de ani director de servicii în Consiliul Judeţean Constanţa, sub mandatul lui Nicuşor Constantinescu, condamnat şi anchetat în mai multe dosare de corupţie. Din 2012, după numirea lui Liviu Dragnea la conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), a fost secretar de stat în acest minister. După demisia lui Dragnea în urma condamnării în dosarul Referendumului, Sevil Shhaideh a preluat portofoliul de ministru. Ea este în prezent consilier în cadrul aceluiaşi minister.
În 2011, Sevil Shhaideh s-a căsătorit cu Akram Shhaideh, un sirian care a lucrat 20 de ani pentru Ministerul Agriculturii din Siria. După ce s-a mutat în România, el a ocupat funcţia de consilier în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Acesta este de origine siriană, a obţinut cetăţenia română în 2015 şi a fost consilier la Ministerul Agriculturii în 2014, lucrând apoi la Regia Autonomă Judeţeană de Apă Constanţa sau la Regia Drumuri şi Poduri Constanţa, instituţii aflate tot în subordinea CJ Constanţa.

 

Tag-uri: Klaus Iohannis
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ