Prima Casă devine "A Doua Casă". Acestea sunt toate modificările aduse programului

| 02 oct, 12:07

Începând de ieri, românii care şi-au achiziţionat imobile prin Prima Casă vor putea să îşi cumpere o alta mai mare sau mai valoroasă, cu condiţia să o vândă pe prima şi să fi achitat întrega contravaloare a primului apartament sau casă.

Beneficiarii programului guvernamental Prima Casă vor avea posibilitatea achiziționării unei noi locuințe în cadrul Programului, cu suprafață utilă mai mare sau cu o valoare mai mare decât locuința achiziționată /construită inițial prin program, cu condiția ca locuința achiziționată sau construită inițial să fie înstrainată prin vanzare-cumpărare cel mai târziu până la data încheierii contractului de vânzare –cumpărare a noii locuințe. De asemenea, creditul acordat inițial în cadrul Programului trebuie  să fie lichidat până la data încheierii contractului de vanzare-cumparare a noii locuințe, informează un comunicat al Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii.  Şi noua locuinţă astfel achiziţionată va beneficia de garanţii din partea statului, prin Fondul de Garantare.

Aceasta posibilitate a apărut ca urmare a intrării în vigoare a Ordinului nr.1119/2015, emis de Ministerul Finanțelor Publice, publicat în Monitorul Oficial în data de 28.09.2015, care reglementează programul Prima Casă.

Potrivit actului normativ, plafoanele anuale de garantare vor fi gestionate în sistem revolving, astfel încât se va asigura continuitatea programului. Sumele eliberate ca urmare a rambursărilor creditelor acordate în cadrul Programului la scadență sau anticipat, precum și ca urmare a lichidării creditelor acordate inițial pentru a achiziționa/construi o nouă locuință în cadrul Programului, vor reîntregi plafonul total al garanțiilor și se vor utiliza de către finanțatori pentru acordarea de noi garanții.

Plata garanției acordate în cadrul programului, se va efectua în maximum 90 de zile de la formularea cererii de plată și nu în maximum 90 de zile de restanță.

Totodată, actul normativ detaliază modalitatea în care finanţatorii pot renunța la cererile de plată, precum şi posibilitatea repunerii beneficiarului în drepturile și obligațiile aferente contractelor de credit și de garantare, după ce plata garanției a fost efectuată. Retragerea cererii de plată se poate efectua până în penultima zi de efectuare a plății valorii de executare a garanției de către Ministerul Finațelor Publice, beneficiarul putând recurge o singură dată la această facilitate.


A fost reglementată inclusiv situația de preluare/cedare a locuinței și a finanțării garantate, respectiv situația în care soția sau soțul preia sau cedează dreptul de proprietate dobândit prin achiziţionarea/construirea unei locuinţe în cadrul programului, ca urmare a adoptării regimului matrimonial al separației de bunuri, prin convenție matrimonială.

Ordinul intră în vigoare începând cu data de 01.10.2015, dată de la care vor fi înlocuite și formularele utilizate în prezent în cadrul activităţii de garantare Prima Casa, cu cele aprobate prin Ordinul nr.1119/2015.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ