Prima reacţie a Bisericii la propunerea privind reglementarea parteneriatului civil

| 11 mai, 18:25

Avem obligația să apărăm familia, constituită prin căsătoria dintre un bărbat și o femeie, spune într-un comunicat de presă Biserica Ortodoxă Română.

"Răspunsul societății și al autorităților publice la încercările actuale de-a submina familia tradițională trebuie să tină cont de continuitatea acesteia în istorie ca dar al lui Dumnezeu-Creatorul pentru umanitate și ca binefacere pentru viața unui popor. De aceea, Patriarhia Română atrage atenția că parteneriatele civile încearcă să slăbească familia tradițională sau să i se substituie și reprezintă un atentat la identitatea acesteia. Subminarea valorilor familiei tradiționale prin crearea unor alternative la aceasta periclitează familia naturală ca temelie a societății umane. De aceea, familia tradițională are dreptul și datoria de a-și proteja propria identitate, demnitate și continuitate", se arată în comunicatul BOR.

Biserica face aceste precizări în contextul reluării pentru a treia oară în ultimii ani a unei propuneri legislative privind reglementarea parteneriatului civil, până acum respinsă cu largă majoritate parlamentară de fiecare dată.

Din cele mai vechi timpuri, poporul român a moștenit și a cultivat un respect deosebit fată de familie, numită Biserica de acasă, având credința că aceasta este instituită și binecuvântată de Dumnezeu. Acest respect fată de familie s-a concretizat în grija pentru o viață în armonie și fidelitate, ajutorarea reciprocă a soților, nașterea de copii și creșterea lor cu responsabilitate. Toate aceste valori au rămas peste veacuri trăsături fundamentale ale societății romanești. De aceea, Biserica binecuvintează numai familia tradițională.

Patriarhia Română subliniază faptul că, atât Constituția României (art. 48), cât și Codul Civil (art. 258) reflectă realitatea că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe drepturile și îndatoririle părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor și consideră că aceste acte normative trebuie respectate și aplicate, iar nu diminuată importanța lor prin instituții noi, fără nicio tradiție, dar care pretind drepturile ce decurg din căsătorie. Niciun angajament internațional al României nu obligă statul român să legifereze relațiile în afara familiei constituite prin căsătoria dintre un bărbat și o femeie.

Experiența altor state arată că aceste parteneriate civile sunt doar o anticameră a acceptării căsătoriilor între persoanele de același sex. Familia nu este doar un set de drepturi recunoscute soților de către stat, ci și o valoare socială, care susține viața și continuitatea unui popor. De aceea, subminarea familiei tradiționale nu poate fi decât în defavoarea binelui comun al societății.

Deoarece în textul inițiativei se face mențiune la 'creșterea și educarea copiilor aflați în întreținerea' persoanelor care au încheiat un contract de parteneriat civil, considerăm că, în contextul celor prezentate mai sus, adoptarea inițiativei privind parteneriatele civile ar avea efecte negative și în ceea ce privește creșterea și dezvoltarea sănătoasă a copiilor. Copiii riscă să fie privați, împotriva voinței lor, de afecțiunea maternă sau paternă, fapt care ar duce la efecte negative pe termen lung, prin substituirea acestora cu alte tipuri de afecțiune (două mame, doi tați etc.).

Pentru toate aceste motive, Patriarhia Română solicită Camerei Deputaților, cameră decizională, să respingă și de această dată propunerea legislativă privind reglementarea parteneriatului civil, întrucât constituie un atentat la valoarea permanentă a familiei și la identitatea acesteia.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ