Primarul Brașovului va fi cercetat sub control judiciar

| 30 iun, 22:06

Curtea de Apel Brașov a decis marți seara ca primarul George Scripcaru să fie cercetat sub control judiciar, după ce a respins propunerea DNA de arestare preventivă. Măsura controlului judiciar a fost dispusă pe 30 de zile, cu interdicția de a părăsi țara, începând din 30 iunie până la 29 iulie inclusiv.

Primarul Municipiului Brașov este acuzat de acuzat de luare de mită și abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit — 4 infracțiuni.

 

Instanța a luat aceeași decizie și în cazul celor doi oameni de afaceri, Mihai David, fost director Hidroelectrica SA, și Simina Costan, care controlează SC BEPCO SRL Ghimbav, acuzați de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în forma continuată.

 

Decizia nu este definitivă și poate fi contestată.

 

DNA susține că, în perioada 2010-2012, George Scripcaru, în baza unei înțelegeri prealabile cu Simina Costan, Mihai David și o altă persoană, a acționat pentru obținerea de foloase necuvenite (sume de bani și bunuri) prin preluarea activelor, licențelor și activității CET SA de către o societate comercială administrată de aceștia din urmă, înființată în acest scop și care nu dispunea de experiență în domeniu.

 

Procurorii susțin că, în urma demersurilor întreprinse, Scripcaru și-ar fi îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu și ar fi determinat alți funcționari publici din cadrul Consiliului Local Brașov, precum și din cadrul societăților deținute de acesta, SC CET SA și SC Tetkron SRL, să își îndeplinească defectuos atribuțiile de serviciu, consecința fiind adoptarea unor hotărâri și semnarea unor contracte prin care bunurile acestor două societăți au trecut în patrimoniul firmei administrate de ceilalți doi suspecți, subevaluate sau chiar cu titlu gratuit.

 

În plus, arată DNA, în perioada 2011-2012, a fost achiziționată, în mod nelegal, energie termică produsă de firma administrată de cei trei oameni de afaceri, peste necesarul populației. Consecința a fost prejudicierea primăriei municipiului Brașov cu suma de peste 24,4 milioane, care reprezintă totodată un folos necuvenit pentru societatea respectivă.

 

Anchetatorii au reținut că, în contextul derulării programului 'Termoficare 2006-2015, căldură și confort" aprobat prin Ordinul MAI nr. 157/ 2011, cu ocazia derulării achiziției publice 'interconexiune rețea de transport apă fierbinte, zona Nord", în valoare de peste 6 milioane lei, și ca urmare a unei înțelegeri prealabile frauduloase cu primarul, lucrarea a fost atribuită către o firmă controlată de Călin Pop.

 

În rechizitoriu se precizează că respectivul contract a fost atribuit în urma unei proceduri formale, în condițiile în care societatea comercială administrată de Călin Pop nu era autorizată să facă astfel de lucrări, fiind, de altfel, singurul participant la licitație. Mai mult, au constatat procurorii, angajații SC Tetkron SRL au predat amplasamentul lucrării încă din septembrie 2011, deși contractul s-a încheiat abia în octombrie 2011.

 

"În schimbul atribuirii acestei lucrări, George Scripcaru i-ar fi pretins omului de afaceri ca o parte din banii primiți în mod necuvenit de la Primăria Brașov (aproximativ 100.000 euro) să fie utilizați de acesta din urmă pentru cumpărarea de materiale electorale (pixuri, brichete etc.) și pentru achiziționarea a aproximativ 2.000 de pachete cu alimente, în cadrul campaniei pentru alegerile locale din 2012. Cu ocazia auditului financiar pentru anul 2014, auditorii Curții de Conturi, verificând relația comercială desfășurată de Primăria Brașov cu firma lui Călin Pop, au constatat că beneficiarul, primăria, a achitat constructorului nejustificat 1.914.926,15 lei, sumă ce reprezintă prejudiciu pentru municipiul Brașov și un folos necuvenit pentru societatea respectivă", a mai menționat DNA.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ