Privatizarea CFR Marfă continuă

| 13 aug, 2013

Privatizarea CFR Marfă este ţinută captivă de Traian Băsescu, cel care pe de o parte a declarat că că Gruia nu este potrivit pentru preluarea CFR, iar pe de altă parte, total contradictoriu, a declarat că privatizarea trebuie să fie accelerată.

Privatizarea CFR Marfă îşi urmează deocamdată cursul. Investitorul mai are puțin timp să facă dovada că deţine 202 milioane de euro pentru plata pachetului de acțiuni. În urmă cu câteva zile, proprietarul Grampet-GFR, omul de afaceri Gruia Stoica ce conduce compania care a câştigat licitaţia pentru CFR Marfă, declara că deţine o parte importantă din banii pentru achiziţionarea pachetului de 51%, pentru suma rămasă aflându-se în discuţii cu mai multe bănci.

"Sunt în grafic cu banii, discut şi cu bănci şi cu fonduri de investiţii, discut cu multă lume în perioada asta. Am fost şi căutat de societăţi. S-a fisurat puțin geamul din acest ping-pong pe care instituţiile statului îl joacă, dar am avut grijă, am pus puţin super glue şi rezistă. Băncile au constatat ca rezistăm şi, mai mult decât atât, fiecare instituţie bancară are un departament de risc. Ei au zis ca noi suntem bancabili si putem merge mai departe. Nu caut 200 de milioane de euro, ci o sumă mai mică pentru că am o parte serioasă din bani", a spus Gruia Stoica în cadrul unui interviu recent.

De asemenea, în urmă cu ceva mai mult timp, Gruia Stoica afirma public faptul că GFR este ţinta unui atac coordonat din partea unei grupări de interese economice şi mediatice care urmăreşte să decredibilizeze grupul şi să "deraieze" privatizarea CFR Marfă.

În aceste condiţii, singura problemă este că, după declaraţiile controversate ale lui Traian Băsescu, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării nu a enunţat niciun punct de vedere oficial. Practic, în cadrul unei conferinţe de presă, deci într-un eveniment în care dorea să transmită un mesaj public foarte clar, şeful CSAT a pus sub semnul întrebării credibilitatea câştigătorului licitaţiei organizate de Guvern.

Numai că CSAT nu a furnizat încă, din punct de vedere oficial, nicio informaţie nouă. Cu alte cuvinte, privatizarea CFR Marfă este ţinută captivă de Traian Băsescu, cel care pe de o parte a declarat că că Gruia nu este potrivit pentru preluarea CFR, iar pe de altă parte, total contradictoriu, a declarat că privatizarea trebuie să fie accelerată.

Este o situaţie care pune atât Guvernul, cât şi viitorul companiei CFR Marfă într-o reală dificultate. Nimeni nu mai înțelege nimic în condiţiile în care Traian Băsescu a convocat un CSAT din care am aflat că totul este frumos şi că e soare afară.

Termenul de 60 de zile pentru plata pachetului de 51% din acţiunile companiei feroviare începe însă să se apropie de sfârşit, iar până la expirarea sa nu putem decât să analizăm mişcările de trupe. Iar acestea arată în felul următor. Guvernul avea un angajament cu FMI cu privire la privatizarea CFR Marfă, a organizat o licitaţie şi s-a desemnat un câştigător. Traian Băsescu a optat pentru politizarea subiectului, aruncând îndoiala cu privire la capacitatea câştigătorului licitaţiei de a-şi respecta angajamentele. Au fost implicate mai multe instituţii, printre care şi CSAT sau Consiliul Concurenţei, care însă nu au clarificat problema. Până când vom avea o limpezire a lucrurilor, singura concluzie, în baza datelor pe care le avem la dispoziţie, este că privatizarea CFR Marfă continuă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
10 sep, 2013
maria
CA LA NOI LA NIMENI !
"CFR Călători dă 35 de milioane de euro pe motorină, prin negociere fără publicare . Managerul privat al CFR Călători, Valentin Dorobanțu, a dispus achiziționarea prin "negociere fără publicare" de motorină în valoare de peste 35.000.000 de euro, de la o firmă din Măgurele-Ilfov. Cantitatea se ridică la cel puțin 26.000 de tone. Instalarea de către Relu Fenechiu ca manager privat a lui Valentin Dorobanțu în fruntea companiei CFR Călători a coincis cu demararea campaniei de achiziții exorbitante de bunuri și servicii prin metoda ocolirii cadrului legal..."
13 aug, 2013
CORY
PENALII ?
Smecherii de la transporturi, tun dupa tun ?

Apogeul ineficienței manageriale privind transportul feroviar de
călători a fost atins în timpul Ministrului Transportului-penalul, Relu
Fenechiu, care a pus în fruntea SNTFC „CFR Călători” SA pe, obscurul,
Valentin Dorobanțu ca Manager Privat care nu înțelege că trenurile de
călători ale CFR Călători nu sunt o pierdere și pe care le anulează
nejustificat și spunem nejustificat pentru că managerii de la operatorii
privati le consideră rentabile și le preiau și le și înmulțesc după ce
CFR Călători renunță la ele pentru că sunt nerentabile. Să înțelegem că
managerii de la operatorii de transport feroviar de călători privati
sunt singurii care înțeleg că trenurile de călători anulate de CFR
Călători sunt foarte rentabile…

Dorobantule , esti "liber" sa pleci , ne-ai demonstrat tot ce poti.

Jaf la Transporturi , dupa Dorobantu de la CFR Calatori iata ce mai
aflam : George Micu, managerul privat de la CFR SA numit de fostul
ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, este, în acelaşi timp, şi
director general adjunct la CFR Marfă, dar şi membru în Consiliul de
Administraţie de la CFR Călători • Pentru aceste prestaţii, George Micu
încasează lunar peste 12.000 de euro.
13 aug, 2013
ramona
Vise placute,vezi ca oamenii de la Oltchim fac greva.
13 aug, 2013
cantautor
Stai linistita.Ministrul Vosganian a si plecat acolo...
A durat mai mult,pentru ca a vrut sa ia si pianina...
Se rezolva...
13 aug, 2013
CANTAUTOR
Dupa logica ta(de fapt a cui ti-a dictat articolul),nefiind un punct de vedere oficial de la CSAT,si privatizarea Oltchim continua....poate chiar si cea a Petromului,BCR etc....nu-i asa?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ