Problema vizelor, pe masa discuțiilor dintre Ponta și Biden

| 21 mai, 2014

Intarea României în programul Visa Waiver este un subiect aflat de mult în atenția autorităților de la București și Washington. Inițiativa are sprijinul Partidului Democrat, dar se lovește de opoziția Republicanilor, majoritari în Congresul SUA, acolo unde legea prin care cetățenii români n-ar mai avea nevoie de viză pentru a pleca în State se află în dezbatere de ceva vreme.

Odată cu venirea vicepreședintelui Joe Biden în România, acest subiect a fost discutat la nivelul executivelor celor două state, vicepreședinte-premier. De altfel, europarlamentarii PSD au ridicat acest subiect în Parlamentul European la momentul negocierilor pentru un acord comercial între SUA și UE, ajungându-se până la amenințări cu introducerea vizelor pentru cetățenii americani care doresc să intre pe teritoriul UE. Teoretic, ca membru UE, România ar fi trebuit să fie introdusă în programul Visa Waiver, lucru valabil și pentru vecina noastră de la sud de Dunăre, Bulgaria, dar și pentru Polonia, Cipru și Croația, însă acest lucru se lasă încă așteptat.

Într-o intervenție telefonică la o televiziune, după întrevederea cu vicepreședintele SUA, premierul Ponta a declarat că subiectul renunțării la vize a fost discutat și că actuala administrație susține legea prin care România ar intra în programul Visa Waiver, însă va trebui să fie convinși și republicanii să accepte acest lucru, motiv pentru care România va trebui să facă lobby pe lângă aceștia și să își folosească toate pârghiile disponibile.

În octombrie, când Ponta a avut o vizită oficială în SUA, s-a întâlnit cu mai mulți congresmani, unii dintre ei republicani, cu care a discutat despre renunțarea la vize pentru cetățenii români. În urmă cu o săptămână și Crin Antonescu s-a dus în Statele Unite, iar în calitatea sa de președinte al unui partid care scade în sondaje, a reușit să se întâlnească doar cu un adjunct al unui asistent, cu care a dezbătut „teme economice”.

Trebuie menționat faptul că programul Visa Waiver prevede că cei interesați pot călători în SUA ca turiști, pentru afaceri sau în tranzit, pentru o perioadă de maximum 90 de zile, așadar îi exclude pe cei care doresc să muncească în SUA.

Pentru marea majoritate a românilor intrarea în programul Visa Waiver n-ar reprezenta un mare avantaj, însă, la nivel de țară, ca simbolistică, ar fi un mare succes, deoarece nu sunt foarte multe state incluse în acest program, și ar reprezenta o întărire a relațiilor româno-americane, fiind un adevărat gest de încredere din partea aliaților nostril.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
22 mai, 2014
sag
Ponta s-a intalnit cu "mai multi congresmani"
Antonescu cu" un adjunct al unui asistent"
informatii clare,concise,precise,fara echivoc,cu nume si prenume...
ziaristica made Dan Sultanescu...
aiuristica

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ