Realitatea TV, amendată de CNA pentru "jigniri repetate la adresa premierului" în emisiunea lui Rareş Bogdan

| 22 mai, 2014

Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au amendat joi cu 6.000 de lei postul Realitatea TV 'pentru jigniri repetate' adresate premierului Victor Ponta de către realizatorul Rareş Bogdan în emisiunea 'Jocuri de putere' difuzată în 5 şi 6 mai.

 

'Moderatorul Rareş Bogdan nu şi-a îndeplinit obligaţia legală, dar şi morală, de a folosi un limbaj decent şi a prejudiciat într-un mod evident imaginea premierului Victor Ponta, prin proferarea unor afirmaţii. (...) Natura comentariilor tendenţioase lezează reputaţia premierului Victor Ponta şi reprezintă o modalitate grosolană de dezinformare şi manipulare a opiniei publice, întrucât referirile folosite nu au nicio tangenţă cu realitatea', se arată într-o sesizare primită de CNA.

Potrivit raportului de monitorizare al CNA, în emisiunea 'Jocuri de putere' din data de 5 mai, moderatorul Rareş Bogdan împreună cu jurnalistul Ion Cristoiu au abordat teme legate de campania electorală pentru alegerile europarlamentare, alegerile prezidenţiale din toamnă şi la criza din Ucraina.

'Pe parcursul acestei discuţii se fac mai multe referiri la prim-ministrul României, Victor Ponta, pornindu-se de la declaraţiile acestuia cu diverse ocazii, vizite prin ţară - Fabrica de Avioane Craiova, Babadag etc. De asemenea, este criticată de către moderator declaraţia făcută de premierul Victor Ponta despre gestul Elenei Udrea, competitor PMP, atunci când aceasta a sărit cu paraşuta la Clinceni. Moderatorul emisiunii face o legătură între prim-ministrul României, Victor Ponta, şi preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, pornind de la o coincidenţă de date şi de iniţiale ale numelui. De asemenea, Victor Ponta mai este plasat într-un context legat de Nicolae Ceauşescu, Ion Cristoiu fiind de părere că Nicolae Ceauşescu a avut simţul istoriei, iar Victor Ponta nu. Punctul de vedere al lui Victor Ponta nu este prezent pe parcursul emisiunii', se arată în raportul CNA de monitorizare a emisiunii.

Directorul executiv al Realitatea Media, Mura Frânculescu, a citit punctul de vedere al lui Rareş Bogdan potrivit căruia afirmaţia sa 'este de o mitocănie groaznică, de un grobianism feroce' survine afirmaţiei făcute de premier 'la puţin timp după ce doamna Elena Udrea a făcut un salt cu paraşuta'.

Rareş Bogdan a invocat art. 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, conform căreia 'orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare, libertatea de opinie sau libertatea de a exprima idei fără amestecarea autorităţilor publice şi fără a ţine cont de frontiere'.

Monica Gubernat a propus sancţionarea postului de televiziune cu amendă de 6.000 de lei

'Pentru jigniri repetate la adresa premierului (...). Să vă spun jignirile? Cred că nu are sens, inclusiv similitudinea, relaţia de cauzalitate între mandatul lui Putin şi când s-a învestit Guvernul. Nu am înţeles-o', a spus Gubernat.

Membrii CNA au considerat că au fost încălcate articolele din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit cărora 'furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine' şi 'nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la viaţă privată'.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ