Procurorii care l-au anchetat pe Berbeceanu, trimişi în judecată

| 16 iul, 2014

Ioan Mureşan, fost procuror şef al DIICOT - Alba, şi Nicolaie Ioan Cean, fost procuror în aceeaşi structură, au fost trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), ei fiind acuzaţi că au săvârşit mai multe nereguli în anchetarea poliţistului Traian Berbeceanu.

Ioan Mureşan este acuzat de auz în serviciu, represiune nedreaptă şi fals intelectual, iar Nicolaie Ioan Cean va fi judecat pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie.

De asemenea, a fost deferit justiţiei Alin Mirel Muntean, fost ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba.

Într-un dosar separat instrumentat de DIICOT, Traian Berbeceanu a fost trimis tot miercuri în judecată pentru fapte de corupţie.

Potrivit unui comunicat al DNA, în cursul anului 2012, Traian Berbeceanu i-a transmis lui Ioan Mureşan, atât direct, cât şi prin intermediul altor persoane, că are informaţii cu privire la activităţi infracţionale desfăşurate de procurorul Nicolaie Cean şi poliţistul Alin Muntean, atrăgându-i atenţia că va sesiza organele ierarhic superioare cu privire la neregulile din anumite dosare, vehiculându-se şi informaţii privind deţinerea de către Berbeceanu a unor înregistrări în sensul celor arătate.

În luna august 2012, Ioan Mureşan i-a solicitat în repetate rânduri lui Berbeceanu să îl numească pe Alin Muntean ca şef al Serviciului de combatere a finanţării terorismului şi spălării banilor din cadrul BCCO Alba.

În urma verificărilor în cadrul serviciului, Berbeceanu a constatat o serie de nereguli privind înregistrarea cauzelor, inclusiv a unor documente clasificate, precum şi lipsa din registrul de evidenţă a cauzelor penale a datelor privind dosare înregistrate în noiembrie - decembrie 2010, în lucru la Alin Muntean.

 

Citeşte şi  Traian Berbeceanu, trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru mai multe infracţiuni

În aceste condiţii, având suspiciuni cu privire la Alin Muntean, Berbeceanu a refuzat solicitarea lui Ioan Mureşan.

'Aspectele menţionate mai sus, care periclitau poziţiile funcţionarilor publici, precum şi interesele unor persoane din anturajul acestora, au fost de natură a-i determina pe inculpaţii Mureşan Ioan şi Cean Nicolaie, împreună cu ofiţerul de poliţie Muntean Alin, să conceapă un plan prin care, folosindu-se de prerogativele şi atribuţiile funcţiilor deţinute, să obţină, în mod injust, denigrarea şi decredibilizarea ofiţerului de poliţie Berbeceanu Traian, retragerea avizului de poliţie judiciară deţinut de acesta, precum şi înlăturarea ofiţerului din dosarele pe care le instrumenta', susţine DNA.

În acest context, începând cu luna mai 2013, în mai multe dosare de urmărire penală aflate pe rolul DIICOT - Serviciul Teritorial Alba, Ion Mureşan şi Alin Muntean au direcţionat declaraţiile unor învinuiţi şi martori audiaţi în aceste cauze, fără legătură cu obiectul cauzelor şi fără existenţa vreunei sesizări scrise, către persoana lui Berbeceanu, evidenţiindu-se o acţiune concertată pentru obţinerea, în orice mod, de date sau indicii privitoare la implicarea lui Berbeceanu în fapte de natură penală.

Pentru a obţine acele declaraţii de la învinuiţi, Alin Muntean a facilitat persoanelor audiate, aflate în stare de arest preventiv, comunicarea cu membrii familiei sau cu alte persoane apropiate.

O altă categorie de declaraţii ce au fost utilizate de Ioan Mureşan în susţinerea acuzării au constituit-o cele luate unor persoane aflate în relaţii de duşmănie cu Berbeceanu (persoane cercetate de acesta, persoane arestate în urma acţiunilor BCCO Alba), precizează procurorii DNA.

Acestea au fost completate de o serie de procese-verbale de investigaţii, întocmite preponderent în perioada august-octombrie 2013 de Alin Muntean, care era şi ofiţer de caz, conţinând aspecte neverificabile din perioada 2011-2012 privitoare la pretinse legături ale lui Berbeceanu cu persoane cercetate, aspecte care, dacă ar fi fost reale, ar fi trebuit raportate în acea perioadă de către cei ce le-au cunoscut.

De asemenea, Alin Muntean a întocmit mai multe procese-verbale având ca obiect constatări ale unor legături infracţionale rezultate din listinguri ale unor posturi telefonice sau din supravegheri operative, prezentând date trunchiate, cu scopul de a sugera anumite filiere de transmitere de către Berbeceanu a unor informaţii către mediile infracţionale.

Referitor la învinuirea adusă lui Berbeceanu, de a fi informat o anumită persoană despre percheziţia din 10 mai 2012, a rezultat că postul telefonic menţionat de Ioan Mureşan în referatul cu propunere de arestare ca fiind al persoanei atenţionate nu aparţinea acesteia, ci era utilizat de o altă persoană.

În ce priveşte învinuirea de a fi informat aceeaşi persoană despre efectuarea, în data de 8 octombrie 2012, a unei percheziţii domiciliare, referatul cu propunere de arestare întocmit de Ioan Mureşan conţine o expunere de date neconcludente pentru cauză.

Din actele prezentului dosar a mai rezultat că Nicolaie Cean, care până în vara anului 2013 a fost procuror la DIICOT-ST Alba, a efectuat demersuri şi a pus la dispoziţie celorlalţi doi inculpaţi, în înţelegere cu aceştia, martori dispuşi să dea declaraţii nereale împotriva lui Berbeceanu.

De asemenea, Nicolaie Cean a furnizat anumitor martori, anterior audierii lor de către Ioan Mureşan, date nereale cu privire la participaţia penală a lui Berbeceanu în scopul introducerii acestor informaţii false în declaraţiile date anchetatorilor.

Contribuţia sa la susţinerea anchetei efectuate în mod abuziv de Ioan Mureşan şi Alin Muntean s-a mai materializat şi prin formularea unei declaraţii personale împotriva lui Berbeceanu ca martor cu identitate protejată, aducând o gravă vătămare drepturilor şi intereselor legale ale poliţistului: respectiv libertatea individuală, dreptul la apărare, dreptul la demnitate, la reputaţie şi onoare, dreptul la salariu lunar, prin diminuarea cuantumului acestuia.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI.

Dosarul se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 iul, 2014
dumitru
musamalizarea infractiunilor produse cu ocazia devalizarii SC Poiana Brasov SA
Doriti sa vedeti cum dn prim procuror a Parchetului de pe langa Judecatoria Brasov si o dn judecator de la Judecatoria Brasov refuza sa se pronunte cu privire la argumentele aduse pentru a demonsta netemeinicia si nelegalitatea unei rezolutii de neincepere a urmaririi penale data de Parchetul de pe langa Judecatoria Brasov, contribuind astfel la musamalizarea infractiunilor produse cu ocazia devalizarii SC Poiana Brasov SA?
Daca raspunsul este DA, cititi postarile de pe blogul:http://sc-poiana-brasov-sa.blogspot.ro/
16 iul, 2014
Pavels
dreptatea nu trebuie cerșită
Nu este suficient că sunt cercetați...probabil mutați în alt județ; să stea și ei ăn arest măcar cît l-au ținut pe berbeceanu, nici măcar să-i întrebe ceva până după această perioadă. Să-i plătească ei salariu lui Berbeceanu nu fraierimea , adică noi pentru că ei sunt de vină plus despăgubiri morale..iar ca fapt divers să fie puși zilnic cât sunt arestați să scrie pe un caiet de 1000 de ori pe zi :
”nu avem voie să fabricăm dosare nici la comandă, nici din răzbunare oamenilor cinstiți și te rugăm să ne ierți Traiane”

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ