Procurorii cer arestarea lui Adrian Sârbu. La câte milioane se ridică prejudiciul

| 03 feb, 17:30

Adrian Sârbu, reţinut în dosarul Mediafax Grup, este urmărit penal pentru instigare la evaziune fiscală, spălare de bani şi instigare la delapidare, precizează, într-un comunicat de presă, Parchetul de pe lângă ÎCCJ. Omul de afaceri va fi prezentat, marţi, instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Adrian Sârbu este acuzat de procurori de săvârșirea infracțiunilor de instigare la evaziune fiscală (două acte materiale), spălare de bani (două acte materiale) și instigare la delapidare. În același dosar a fost reținută și avocata Liana Petrovici, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la spălare de bani.

Cei doi vor fi prezentați marți la Curtea de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Adrian Sârbu a afirmat în mod constant că nu este dispus să plătească taxe la stat, astfel încât la nivelul conducerii Mediafax a fost gândit un sistem de eludare a taxelor, susțin procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).

Citeşte şi.  ADRIAN SÂRBU, prima noapte după gratii. Declaraţie INCREDIBILĂ

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, la solicitarea lui Adrian Sârbu, inculpații Liliana Șerban, Roxana Dorina Grigoruța, Eugenia Bălan (arestată în altă cauză), Sorin Dinu, Daniela Reghină Cozac (cercetată în stare de libertate), Rodica Crisbășan și Dragoș Chiș, împreună cu Diana Atanasiu și Dragoș Eremia au folosit o schemă infracțională în scopul sustragerii de la plata taxelor către bugetul de stat, schemă în care au fost interpuse mai multe societăți comerciale, care au derulat operațiuni fictive, în intervalul 2011 — 2014, în relația cu beneficiarii drepturilor de autor derulate de societățile din grupul Mediafax (SC Mediafax GRUP SA, SC Mediafax SA, SC Apropo Media SRL).

Adrian Sârbu deține 87% din acțiunile SC Alerria Management Company SA, societate ce deține 99,41378% din SC Mediafax SA, 95% din acțiunile SC Apropo Media SRL și 50% din SC Mediafax Group SA (restul de 50 de procente fiind deținute în cote egale de SC Mediafax SA și SC Apropo Media SRL).

Procurorii mai arată că, deși Sârbu nu îndeplinea funcții în cadrul acestor societăți, se poate spune că, în fapt, deținea controlul asupra tuturor societăților din grup, "deciziile acestuia impunându-se cu putere de lege".

Citeşte şi:  Reacţia lui Lucian Mândruţă, după ce Adrian Sârbu a fost reţinut pentru 24 de ore de DNA

"În acest context, în cadrul ședințelor de bugetare a societăților, la care a participat, inculpatul Sârbu Adrian a afirmat în mod constant că nu este dispus să plătească taxe la stat și s-a arătat interesat de găsirea unor modalități concrete de evitare a acestora, la nivelul managementului SC Mediafax Group SA, SC Mediafax SA și SC Apropo Media SRL fiind gândit, astfel, un sistem de eludarea a taxelor care în mod normal și firesc trebuiau virate la bugetul de stat, sens în care s-a hotărât înființarea de societăți în care să fie transferat capitalul, pentru a fi protejat de sistemul legislativ din România, care impunea obligativitatea achitării acestor taxe. Sistemul creat nu avea ca scop doar sustragerea de la plata către bugetul general consolidat al statului a taxelor și impozitelor, ci și utilizarea mai departe a sumelor de bani provenite din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în scopul plății de bonusuri pentru funcțiile de top ale societăților și în special pentru inculpatul Sârbu Adrian", declară procurorii.

Anchetatorii mai arată că disimularea adevăratei naturi a provenienței se realiza prin interpunerea în circuitul financiar a mai multor societăți de tip fantomă, în conturile cărora erau transferate de către SC Mediafax Group SA importante sume de bani, operațiuni în care erau interpuse alte două societăți comerciale.

Totodată, avocata Liana Petrovici este acuzată că a participat în cursul lunii aprilie 2014 la o întâlnire ce a avut drept scop găsirea unei modalități în care să fie închis soldul de casa existent în balanța contabilă a SC TP SA care evidenția, la acea dată, o sumă în casierie în cuantum de aproximativ 2.100.000 lei, care în realitate lipsea, fiind anterior însușită de către Adrian Sârbu, în calitate de acționar al societății prin intermediul SC Alerria Management Company SRL, fiind remisă acestuia prin intermediul directorului general G. G.

Cu această ocazie, Liana Petrovici a întocmit și avizat contractele prin care au fost create circuitele financiare fictive având drept scop ascunderea și disimularea modului în care sumele de bani au fost însușite din casieria SC TP SA.

Prejudiciul produs bugetului general consolidat al statului se cifrează la valoarea de 16.809.964 lei rezultat din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, la suma de 2.660.000 lei din săvârșirea infracțiunii de delapidare, fiind supusă spălării banilor suma de 2.893.607 lei.

Tag-uri: Adrian Sârbu
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ