Producția de miere, afectată de vremea capricioasă

| 16 mai, 2014

Ploile și temperaturile scăzute din această primăvară au afectat sau chiar au compromis producția de miere, în special pe cea de salcâm.

Precipitaţiile au scuturat florile salcâmilor, albinele rămân în stupi, iar crescătorii trebuie să le hrănească cu sirop de zahăr. 

Ida Şuţa, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine Caraş-Severin, a explicat că stupii au fost foarte dezvoltaţi în primele luni ale anului, dar ulterior, în martie, a urmat o perioadă foarte grea, când matca nu a mai depus puiet şi stupii s-au depopulat. 

Acum, unii apicultori sunt nevoiți să cumpere sirop pentru a hrăni albinele, după ce ploile au scuturat florile de salcâm.  Din cauza producției slabe și a creșterii costurilor cu întreținerea stupilor, apicultorii vor vinde mai scump mierea de salcâm de anul acesta. 

“Va creşte sigur preţul la mierea de salcâm, dar ce folos dacă nu vom face miere de salcâm sau vom face foarte-foarte puţină”, a declarat Casian Brebu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine Timişoara.

Prețul unui kilogram de miere de salcâm din producția de anul trecut variază în prezent de 25 la 35 lei.

Pericolul dispariției albinelor

Recent, specialiștii în apicultură au semnalat că albinele ar putea dispărea în următorii ani dacă nu se iau imediat măsuri de protejare. 

Cei de la Greenpeace au făcut un clip prin care dorește să atragă atenție asupra acestui pericol. În clip sunt prezentate albinele viitorul, niște mici roboței. Din păcate, filmulețul, deși se dorește unul SF, nu este foarte departe de adevăr. Un grup de specialiști de la Harvard a conceput o albină-robot care să facă „polenizare artificială.

Potrivit cotidianului italian Corriere della Sera, această amenințarea cu privire la dispariția albinelor există deja de câțiva ani, iar pericolul cel mai mare este legat de anumite tipuri de pesticide, în special de cele denumite neonicotinoide, care se folosesc în Europa pentru culturile de porumb, floarea soarelui și bumbac.

Comisarul european pentru Sănătate și Protecția Consumatorilor, Antonio Borg, spune că Uniunea Europeană ar putea lua unele măsuri pentru a limita folosirea respectivelor pesticide. Comisia Europeană a făcut deja o propunere prin care dorește ca pesticidele dăunătoare să nu fie folosite pentru o perioadă de cel puțin doi ani, iar o decizie urmează să se ia în următoarea perioadă.  

Această problemă nu este doar în Europa, ci și în America de Nord, acolo unde același fenomen, denumit Colony Collapse Disorder, ar putea duce la dispariția albinelor. Potrivit specialiștilor, aceste probleme au început să apară în urmă cu aproximativ șase ani. S-a observat că pesticidele folosite în exces în combinație cu o creștere a temperaturilor au dus la scăderea alarmantă a albinelor.  

Organizația Greenpeace acuză faptul că „unor companii multinaționale, cu bugete mari, care au investiții importante în domeniul agriculturii li se permite prea mult și trebuie să oprească folosirea intensivă a produselor chimice”.  De partea cealaltă, firma care produce pesticidele spune că nu există dovezi clare și că neonicotinoidele nu reprezintă un pericol pentru albine.

Reprezentanții UNEP (Programul Națiunilor Unite pentru Mediu) spun că aproximativ 85% dintre principalele culturi de pe continentul european depind de polenizarea insectelor, în principal a albinelor. Albert Einstein spunea că „dacă albinele ar dispărea de pe pământ, omul n-ar mai trăi mai mult de patru ani”.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ