Producţia de petrol a Iranului, la minimul ultimilor 25 de ani

| 04 iun, 2013

Producţia de petrol a Iranului este aproape de minimul ultimilor 25 de ani, după ce Turcia şi principalii clienţi din Asia au redus importurile din statul arab pe fondul sancţiunilor economice impuse de SUA şi aliaţii europeni, conform Financial Times.

China, India, Japonia, Coreea de Sud şi Turcia au importat în luna aprilie aproximativ 750.000 de barili pe zi din Iran, cu aproximativ 30% sub nivelul din martie, potrivit datelor de la autorităţile vamale. Declinul exporturilor a continuat şi în luna mai, iar mai mulţi oficiali din industria petrolieră din Orientul Mijlociu consideră că Teheranul a decis reducerea producţiei.

Astfel, se estimează că producţia de petrol a Iranului a scăzut în mai la 2,5-2,6 milioane barili pe zi, cel mai redus nivel din 1989, când economia locală era zguduită de impactul războiului cu Irakul, potrivit unor experţi consultaţi de Financial Times, citaţi de Mediafax.

Producţia de petrol a Iranului a mai atins un minim în septembrie, când Agenţia Internaţională pentru Energie estima că statul arab a extras cel mai puţin ţiţei din ultimii 23 de ani. Cea mai abruptă scădere a importurilor, cu 97% faţă de aprilie 2012, a venit din partea Japoniei, care a renunţat aproape complet la petrolul iranian.

India şi-a redus cu 56% importurile de ţiţei din Iran, la aproximativ 117.000 barili pe zi. Iranul a ieşit astfel pentru prima dată din topul celor mai mari furnizori de petrol ai Indiei.

Scăderile vin în urma extinderii sancţiunilor economice împotriva Iranului. Mai exact, grupurile de asigurare-reasigurare din Europa nu mai pot oferi servicii transportorilor şi rafinăriilor care operează sau procesează petrol iranian, determinând multe companii să-şi restrângă relaţiile cu statul islamic.

Iranul s-a oferit săptămâna trecută să asigure rafinăriile indiene, însă guvernul de la New Delhi nu s-a arătat interesat de ofertă. China, Coreea de Sud şi Turcia importă încă din Iran cantităţi importante, dar traderii şi consultanţii consideră că cele trei ţări vor continua să reducă achiziţiile în următoarele luni pentru a se proteja de impactul sancţiunilor.

La începutul anului 2011, înainte de declanşarea sancţiunilor economice împotriva Iranului, statul producea aproximativ 3,5 milioane barili pe zi de petrol şi exporta 2,5 milioane barili pe zi.

Sancţiunile au scopul de a descuraja programul nuclear al Teheranului. Statele Unite şi UE consideră că statul islamic încearcă să dezvolte arme nucleare, în timp ce Teheranul susţine că programul are ca scop aplicaţii civile.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ