Prognoza meteo: Vremea se schimbă din nou

| 25 feb, 2014

Miercuri începe să se încălzească şi vom vorbi de o vreme mai caldă decât în mod normal pentru această dată îndeosebi în jumătatea de vest a ţării, unde soarele va domina cerul. În schimb, în regiunile estice înnorările vor persista şi local vor cădea precipitaţii mai ales sub formă de ninsoare, iar pe la munte se mai arată câteva fulguieli.

Ceaţa nu lipseşte nici ea din tabloul meteorologi al acestei zilei, fiind prezenţa dimineaţa pe arii restrânse în vest şi sud şi numai izolat în centru. Vântul nu dă semne de agitaţie, iar amiaza vine cu temperaturi de la 0...2 grade în Moldova şi Delta Dunării până la 13 grade în Banat.

În Transilvania, miercuri temperaturile mai cresc şi vorbim despre o vreme caldă, în condiţiile în care sunt aşteptate maxime termice de la 6 grade în depresiunile din estul zonei până la 10 ...12 grade în jumătatea de vest a regiunii, în Sibiu şi respectiv în Albă Iulia. Soarele se ascunde pentru scurt timp după nori, iar condiţiile de precipitaţii vor fi extrem de reduse.

Soarele împarte cerul cu norii în partea de nord-vest a regiunii, dar foarte puţin probabil să plouă. Temperaturile, în schimb, sunt neobişnuit de ridicate pentru dată din calendar şi vorbim despre 11 grade la amiază în Satu Mare şi Baia Mare, în timp ce în Oradea termometrele vor strânge aproximativ 12 grade.

De o vreme caldă şi însorită se vor bucura miercuri şi locuitorii din partea de vest a ţării unde meteorologii anunţă temperaturi generoase pentru sfârşit de iarnă. 12 grade va fi maximă termică în Arad şi 13 grade se vor înregistra în Timişoara, Reşiţa şi Deva.

Se mai încălzeşte miercuri şi în Oltenia, unde termometrele strâng temperaturi de peste 10 grade în toată regiunea, ajungând până la cel mult 12 grade în vestul zonei la Drobeta Turnu Severin. Toate acestea în condiţiile în care soarele domină cerul, iar vântul aproape că nu se simte.

În Muntenia norii mai zăbovesc puţin şi miercuri , deşi sunt şanse să se arate timid şi câteva raze de soare prin vestul şi centru zonei. Condiţiile de ploaie vor fi extrem de reduse, iar temperaturile sunt în creştere faţă de primele două zile ale săptămânii. Vorbim despre 10 grade la amiază în Piteşti şi Alexandria şi 9 grade în Giurgiu.

În partea de sud-est a ţării cerul este înnorat şi pe alocuri mai cad precipitaţii, în special pe litoral unde vor fi mai ales ploi şi lapoviţe, în timp ce în nordul Dobrogei şi în nord-vestul Munteniei vor predomină ninsorile. În aceste condiţii, termometrele strâng peste zi 6 grade în Buzău, 5 în Călăraşi şi nu mai mult de 3 grade în Tulcea, în timp ce în Constanţa termometrele vor arată în jur de 4 grade.

În Moldova iarna insistă şi miercuri să nu se dea dusă. Deşi sunt aşteptate ninsori în cea mai mare parte a regiunii, acestea nu vor pune probleme deosebite, în schimb temperaturile rămân destul de scăzute faţă de celelate zone ale ţării. Aşadar, mercurul în termometre nu trece de un grad peste pragul de îngheţ în Suceava şi Piatră Neamţ, în timp ce în Iaşi, Vaslui şi Bacău vor fi cel mult 2 grade.

Şi termometrele din Bucureşti mai câştigă câteva grade pe parcursul zilei de miercuri. Norii acoperă din când în când cerul, iar vântul este liniştit. În aceste condiţii se anunţă o maximă termică ce se va situa în jurul valorii de 8 grade. Presiunea atmosferică rămâne în jurul valorii de 762 mm Hg.

Temperaturile continuă să crească şi joi, când vom ajunge să vorbim despre o vreme caldă pentru aceasă perioada în majoritatea regiunilor. În partea de est a ţării vor mai zăbovi puţin norii şi, mai ales în prima parte a zilei, aceştia vor scutură lapoviţe şi fulguieli. În celelalte zone însă, soarele preia controlul asupra cerului şi chiar dacă se mai arată câţiva nori în răstimpuri, aceştia vor fi numai pentru decor, şansele de apariţie a precipitaţiilor fiind extrem de reduse. De asemnea, nu este exclus că în orele dimineţii să mai rămână puţină ceaţă prin zonele mai joase de relief. Vântul nu va pune probleme aşa că ne putem bucură din plin de gradele pe care le vor strânge termometrele. Sunt anunţate maxime termice de la 2 grade în Moldova şi Delta Dunării până la 15 grade în Banat.

În Capitală, joi, se arată soarele din când în când printre nori, iar vântul va fi domol. În aceste condiţii, temperatura depăşeşte în orele amiezii normalul datei calendaristice, ajungând până la 8...10 grade.

De o vreme caldă ne vom bucura şi în ultima zi de iarnă, chiar deosebit de caldă pentru locuitorii din vestul şi centrul ţării. Deşi norii se mai înmulţesc pe parcursul acestei zile, iar spre seară sunt aşteptate câteva ploi în vestul şi sud-vestul ţări, vor mai fi şi intervale cu soare astfel că temperaturile vor pleca la amiză de la 4...6 grade în Moldova şi Delta Dunării şi vor ajunge până la 15...16 grade în Banat şi Crişana. De asemenea, în primele ore ale zilei, local în sud şi est şi izolat în rest, va fi ceaţă, iar vântul prinde mai multă putere în sudul Banatului şi pe crestele montane.

Bucureştenii se vor bucura vineri de o vreme caldă, cu o maximă termică în jurul a 10 grade, deşi ziua începe cu ceaţă şi apoi vor fi momente în care soarele se va ascunde printre nori. Nici vorba de ploaie însă aşa că va puteţi plănui o plimbare în voie după mărţişoare.

Primele zile ale primăverii calendaristice vor aduce o vreme în acord cu dată din calendar, chiar mai caldă decât ar fi normal pentru începutul lunii martie. Astfel, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 5 şi 17 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi din ce în ce mai ridicată în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele din jumătatea de sud a ţării. În zona montană precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare, iar în zonele joase de relief se menţin condiţiile de ceaţă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ