Programul Rabla demarează luni. Până acum, a fost un succes

| 08 iun, 2013

În România de mai bine de 7 ani se desfăşoară programul ce vizează scoaterea din circulaţie a autoturismelor uzate şi înlocuirea acestora cu altele noi. An de an, începând cu 2005, statul român acordă cu titlu gratuit o primă de casare persoanelor posesoare de autovehicule mai vechi de 10 ani, care poate fi utilizată pentru achiziţionarea altui vehicul nou, mai puţin poluant.

În România de mai bine de 7 ani se desfăşoară programul ce vizează scoaterea din circulaţie a autoturismelor uzate şi înlocuirea acestora cu altele noi. An de an, începând cu 2005, statul român acordă cu titlu gratuit o primă de casare persoanelor posesoare de autovehicule mai vechi de 10 ani, care poate fi utilizată pentru achiziţionarea altui vehicul nou, mai puţin poluant. Programul continuă şi anul acesta, în speranţa că numărul autovehiculelor care nu respectă normele de poluare va scădea. Începând de săptămâna viitoare demarează o nouă etapă a programului Rabla. După ce au existat o serie de discuţii despre procesul de casare al autoturismelor vechi, s-a ajuns în cele din urmă la o formă care să mulţumească toate părţile.

Aşadar, luni 10 iunie cei care doresc să îşi caseze maşinile se vor putea prezenta la operatorii economici admişi de Administraţia Fondului pentru Mediu. Pentru anul acesta au fost depuse 288 de dosare de către colectori, cunoscuţi drept REMAT-uri, din care 83 au fost respinse. În program s-au înscris şi peste 100 de dealeri auto. Numele celor admişi în program este disponibil pe site-ul celor de la AFM.

Numărul tichetelor valorice pentru Programul „Rabla” 2013 este de 20.000 din care 17.000 sunt pentru persoanele fizice/juridice şi 3.000 pentru instituţiile publice. Spre deosebire de anii precedenţi, anul acesta se va acorda un singur tichet pentru procurarea unui autovehicul nou. Un alt beneficiu pentru cei care doresc să achiziţioneze un autoturism nou prin acest program este reprezentat de valoarea tichetului. În acest an suma care se acordă este de 6.500 de lei faţă de 3.800 lei, cât valora în 2012.

De asemenea, o altă noutate pe care o aduce pentru acest an programul este aceea a eco-tichetului. Guvernul vrea ca prin acest nou tichet să încurajeze achiziţionarea de autovehicule ecologice. Pe lângă prima de casare aferentă tichetului valoric se mai acordă un bonus de 500 de lei. Eco-tichetul vizează achiziţionarea unui automobil din norma de poluare Euro 6, al cărui motor generează emisii de dioxid de carbon mai mici de 100 g/km. Totodată, tichetul poate fi utilizat şi pentru procurarea unui vehicul cu motor hibrid, pentru care se poate acorda, pe lângă prima de casare, o reducere de maximum 1.000 lei, ceea ce reprezintă cumularea a două eco-bonusuri.

Programul „Rabla” 2013 a fost supus începând cu data de 15 aprilie unei dezbateri publice intense. La aceasta au participat atât cei din industria auto, cât şi cetăţenii. Propunerile primite din partea acestora au fost analizate de reprezentanţii ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, cei care se ocupă de realizarea acestui program.

Reprezentanţii ministerului au declarat în mai multe rânduri că prin noul program s-a urmărit diminuarea oricărui efect negativ de pe piaţă, atât la nivelul cetăţenilor, cât şi la nivelul actorilor implicaţi în derularea programului. Dezbaterile de anul acesta au fost mult mai transparente decât cele anterioare, luându-se în considerare opiniile fiecărei părţi.

Programul de stimulare a înnoirii parcului naţional auto, aşa cum este denumirea oficială a Programului „Rabla”, a luat fiinţă în 2004, atunci când Guvernul Năstase a avizat o ordonanţă de urgenţă cu 11 articole.

În prima formă a programului maşinile trebuiau să aibă o vechime mai mare sau egală cu 12 ani şi trebuia să fie în stare de funcţionare. Programul viza la început doar persoanele fizice. Pentru anul acesta maşinile trebuie să aibă o vechime egală sau mai mare de 10 ani, aici putând intra chiar şi maşinile Euro 3, care poluează la un grad mai mare decât norma admisă. De asemenea, faţă de programul iniţial nu mai sunt primite doar autoturismele aflate pe persoană fizică, ci sunt acceptate şi cele pe persoană juridică, care s-au aflat în proprietate de mai mult de un an de zile.

Din 2005 numărul autoturismelor cu grad ridicat de poluare casate prin acest program a crescut în fiecare an în mod constant. De la 14.607 autoturisme în 2005, la 44.857 de autoturisme în 2012. În tot acest timp programul şi-a arătat eficiența, iar în acest an se speră că o va face din nou, dată fiind şi suma acordată pentru fiecare autoturism casat.

De asemenea, de la începutul programului tot mai mulţi operatori şi dealeri s-au implicat. Alăturarea acestora eforturilor întreprinse de Guvern pentru reducerea numărului de autoturisme dăunătoare mediului şi a emisiilor de gaze, le-a adus o serie de beneficii. Numărul autoturismelor noi achiziţionate de către cetăţeni prin acest program începând cu anul 2005 şi până în prezent fiind de 225.869.

Programul „Rabla” a venit şi ca un sprijin pentru industria producătoare de maşini. Cel mai mult se poate spune că a avut de câştigat uzina de la Mioveni, numărul Daciilor fiind net superior celorlalte mărci. Totodată, într-o perioadă de criză economică acest program a fost exact ceea ce aveau nevoie dealerii auto din România. Prin tichetele valorice acordate în acest interval s-a menţinut un nivel ridicat al achiziţiei de noi automobile.

Făcând un bilanţ al celor 7 ani de funcţionare a programului „Rabla” se ajunge la concluzia că acesta a avut efectul scontat. Numărul vehiculelor cu un grad ridicat de poluare a scăzut cu 459.775 până în 2012. De asemenea, au fost scoase de pe șoselele României adevărate pericole pentru viaţa cetăţenilor. Odată cu trecerea anilor autovehiculele îşi pierd din proprietăţile pe care le au în momentul ieşirii de pe poarta uzinei. Asemenea programe trebuie încurajate și susținute de către toți actorii implicați.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ