Proiect de lege: Jocurile slot-machine să funcţioneze doar în cazinouri şi agenţii ale Loteriei

| 04 apr, 2014

Un grup de 100 de parlamentari a depus la Parlament o propunere legislativă prin care jocurile de noroc tip slot-machine vor putea să funcţioneze legal doar în cazinouri şi agenţii ale Loteriei Române, iniţiatorii considerând că, astfel, se vor reduce cazurile de "ludomanie" şi de violenţă domestică.

Propunerea legislativă, depusă la 31 martie, prevede că, pentru jocurile de tip slot-machine, numărul minim de mijloace de joc care pot fi exploatate de acelaşi operator economic este de 50 de aparate, în cadrul aceleiaşi locaţii sau în locaţii diferite. Numărul de slot-machine, pentru fiecare locaţie, va fi minimum 2 mijloace de joc, dar nu mai mult de 5 mijloace de joc, pentru locaţiile autorizate pentru activitatea Companiei Naţionale Loteria Română.

Jocurile de noroc tip slot-machine pot fi autorizate să funcţioneze legal doar în cazinouri sau agenţii aparţinând Loteriei Române.

Interconectarea mijloacelor de tip slot-machine pentru organizatorii care deţin autorizaţţie de exploatare a jocurilor de noroc, într-un sistem de tip jack-pot nu se poate realiza decât în cazul cazinourilor sau agenţii ale Companiei Naţionale Loteria Română, orice altă interconectare fiind interzisă.

Iniţiatorii, în majoritate parlamentari PSD, consideră că legislaţia actuală nu oferă destule garanţii în privinţa protejării minorului care "pur şi simplu este invitat în sălile de jocuri, de reclame sugestive prezente la fiecare colţ de stradă, în apropierea unităţilor de învăţământ sau a aşezămintelor religioase sau culturale". "Prezenţa sloturilor în spaţiile comerciale nu încurajează sub nicio formă consumul, ademenind pur şi simplu populaţia către soluţia cea mai scurtă de câştig fără muncă, anume jocul fără noroc, care până la urmă se dovedeşte doar o sursă eficientă de pierdere a resurselor financiare de către populaţie în detrimentul coşului zilnic de cumpărături. Având în vedere toate acestea, considerăm că exploatarea acestui tip de jocuri doar în Cazinouri sau în agenţiile Companiei Naţionale Loteria Română ar oferi garanţiile necesare de exploatare conform legislaţiei în vigoare a acestui tip de jocuri, slot-machine, fără să pună în pericol populaţia României", se arată în expunerea de motive a proiectului.

Iniţiatorii arată că prin această propunere legislativă "se urmăreşte reducerea drastică a cazurilor de dependenţă patologică faţă de jocurile de tip slot-machine, precum şi crearea unui climat mai sănătos de educaţie pentru populaţia de minori". Iniţiatorii mai cred că aplicarea acestei propuneri legislative va duce la "scăderea importantă a numărului de cazuri de violenţă domestică datorate lipsei mijloacelor financiare şi, în perspectivă, la o stabilitate mai mare a celulei de bază a societăţii, familia".

Iniţiatorii menţionează, în expunerea de motive, că ludomania este dependenţa patologică de jocuri de noroc, "o boală psihică cu urmări din cele mai grave, ajungându-se la situaţii limită, de la pierderea familiei, a locuinţei până la sinucidere".

Printre iniţiatorii propunerii legislative se află Gabriela Firea, Mihai Sturzu, Liviu Pop, Damian Drăghici, Mihaela Popa, Niculae Bădălău, Mihai Fifor, Gheorghe Emacu, Marian Enache, Natalia Intotero, Claudiu Manda, Gavril Mîrza, Adrian Solomon, Anghel Stanciu, Tudor Ciuhodaru, Aurel Vainer.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor este for decizional.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
05 apr, 2014
emil
completare
Va informez ca initiatorul acestui proiect de lege este dl. Deputat Sorin Iacoban, deputat PSD de Iasi.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ