Update. Proiect de lege: Primarii arestaţi preventiv ar putea să-şi piardă mandatele

| 03 iun, 09:59

Primarii care sunt arestaţi preventiv mai mult de 3 luni, ar putea să-şi piardă automat mandatele. Asta prevede un proiect legislativ al unor senatori liberali, aflat acum la Comisia Juridică din Camera Deputaţilor.

Update. Comisia juridică a respins proiectul liberalilor care prevedea ca primarii condamnați la închisoare cu suspendare să poată fi demiși.

Proiectul aflat la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor modifică Legea administraţiei publice locale. În prezent, legea prevede că mandatul unui primar încetează de drept în cazul în care acesta se află în imposibilitatea exercitării funcţiei mai mult de 6 luni într-un an.

Proiectul de lege a fost în consultare publică până la începutul lunii mai. Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată. Senatul va avea ultimul cuvânt în cazul acestei propuneri legislative, scrie RomâniaTV.net.

În prezent, legea prevede că mandatul unui primar încetează de drept în cazul în care acesta se află în imposibilitatea exercitării funcţiei mai mult de şase luni într-un an pe motiv de boală, certificată, precum şi în cazul în care nu îşi exercită mandatul, în mod nejustificat, timp de 45 de zile consecutive.

"Niciuna dintre ipotezele reglementate în prezent de lege nu acoperă situaţia care face obiectul prezentei propuneri legislative. Astfel, imposibilitatea exercitării mandatului din cauza unei boli grave nu are legătură cu arestarea pentru mai mult de 90 de zile sau cu încarcerarea pentru o pedeapsă privativă de libertate.

De asemenea, neexercitarea mandatului în mod nejustificat nu are nicio legătură cu ipoteza propusă de a fi reglementată, pentru că o asemenea exercitare trebuie să fie nejustificată, în timp ce reglementarea propusă este justificată de existenţa unor mandate de arestare sau de încarcerare", au arătat iniţiatorii, în expunerea de motive.


loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ