Proiect de lege privind interzicerea extremismului, depus de un deputat PSD

| 14 aug, 2013

Deputatul social-democrat Bogdan Diaconu a depus, astăzi, la Parlament, un proiect de lege privind interzicerea extremismului în toate formele sale de exprimare, inclusiv prin interzicerea prezenţei în România a cetăţenilor străini vinovaţi de acţiuni anti-româneşti.

Proiectul legislativ oferă "un instrument legal interzicerii efective a manifestărilor extremiste pe teritoriul naţional (întruniri, tabere, conferinţe sau mitinguri) care, prin obiectul, desfăşurarea sau mesajele lor, aduc atingere directă sau indirectă art. 1 alin. 1 din Constituţie care prevede că România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil".

Proiectul de lege prevede, de asemenea, ca persoanele de cetăţenie străină care promovează public în statele lor de origine, pe teritoriul României sau oriunde altundeva mesaje ce aduc atingere aceluiaşi articol constituţional să fie considerate "persona non grata pe teritoriul ţării noastre".

"Pentru a opri extremismul la sursă, proiectul propune ca partidele politice, fundaţiile, ONG-urile sau orice fel de organizaţii juridice sau non-juridice înregistrate în afara României care promovează mesaje şi/sau desfăşoară acţiuni care aduc atingere directă sau indirectă art.1 alin.1 din Constituţia României să fie interzise pe teritoriul României"", se mai arată în comunicat.

În opinia lui Bogdan Diaconu, autorităţile române ""au asistat neputincioase la dezvoltarea rapidă şi virulentă a mişcărilor şi acţiunilor anti-statale, cu aport străin". 

În expunerea de motive a proiectului de lege privind interzicerea extremismului, Bogdan Diaconu susţine că România a devenit "o ţintă permanentă de manifestări (întruniri, tabere, conferinţe, mitinguri) anti-româneşti, care au dobândit între timp caracter stabil, se desfăşoară cu regularitate şi devin instrumente deschise şi publice de contestare a statului român", ceea ce ar putea "ştirbi" autoritatea acestuia.

"Totodată, există un număr semnificativ de persoane de cetăţenie străină, cu sau fără calitate publică în ţările de origine, care folosesc lacuna legislativă pentru a disemina mesaje anti-constituţionale chiar de pe teritoriul românesc. Desigur că acest lucru se întâmplă şi pe teritoriul altor state, dar faptul că îşi pot desfăşura nestingheriţi acest demers şi pe teritoriul României reprezintă un afront direct la adresa României, tolerarea lor fiind o încurajare a acestui gen de atitudine şi inducând ideea slăbiciunii şi permisivităţii statului român faţă de acţiunile desfăşurate împotriva sa. Nu în ultimul rând, au apărut multe partide sau organizaţii străine care şi-au făcut un obiectiv declarat din promovarea de activităţi şi mesaje anti-statale şi anti-constituţionale şi care desfăşoară demersuri de înfiinţare de filiale şi în România. Şi activitatea acestora pe teritoriul ţării noastre trebuie să fie interzisă", se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Proiectul de lege propriu-zis prevede, prin articolele sale, că: "Orice manifestări (întruniri, tabere, conferinţe, mitinguri) care prin obiectul, desfăşurarea sau mesajele lor aduc atingere directă sau indirectă art. 1 alin. 1 din Constituţia României sunt interzise. Persoanele de cetăţenie străină care promovează public în statele lor de origine, pe teritoriul României sau oriunde altundeva mesaje care aduc atingere directă sau indirectă art.1 alin.1 din Constituţia României sunt considerate persona non grata pe teritoriul României. Partidele politice, fundaţiile, ONG-urile sau orice fel de organizaţii juridice sau non-juridice înregistrate în afara României, care promovează mesaje şi/sau desfăşoară acţiuni care aduc atingere directă sau indirectă art.1 alin.1 din Constituţia României, sunt declarate indezirabile pe teritoriul României, iar activitatea lor în interiorul graniţelor României este interzisă". 

Potrivit lui Bogdan Diaconu, acesta este cel de al doilea proiect legislativ dintr-un pachet de legi pentru combaterea extremismului maghiar pe care îl propune dezbaterii Parlamentului cu scopul de a opri o dată pentru totdeauna ascensiunea mişcărilor anti-româneşti.

"Primul proiect, depus la Camera Deputaţilor în aprilie 2013, se referă la interzicerea finanţării mascate din străinătate a activităţii politice prin intermediul ONG-urilor şi fundaţiilor, stratagema utilizată de Laszlo Tokes pentru a întreţine un focar de extremism în Transilvania pe banii Ungariei", explică deputatul PSD.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ