PROIECT: Furtul de arbori doborâţi în urma unor fenomene naturale se va pedepsi cu închisoare de până la 10 ani

| 30 sep, 10:42

Furtul de arbori doborâţi sau rupţi în urma unor fenomene naturale, respectiv tăiaţi ori scoşi din rădăcini, din păduri, perdele forestiere de protecţie va constitui infracţiune şi se va pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 10 ani sau cu amendă, potrivit unui Proiect de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii nr. 46/2008 Codul silvic.

Acest proiect a fost supus dezbaterii publice, în această perioadă, pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP). 

Conform Notei de fundamentare a proiectului, "în prezent, furtul de arbori, puieţi sau lăstari la care valoarea este de până la 5 ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior este sancţionat ca şi contravenţie silvică". Astfel, odată cu modificările propuse "se creează o excepţie de la prevederile art. 228, 229, 231, 232 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal referitoare la sancţionarea furtului". 

Proiectul de Ordonanţă prevede, de asemenea, consolidarea cadrului legal pentru îmbunătăţirea performanţei şi eficienţei acţiunilor de control privind integritatea fondului forestier naţional şi modul de administrare a acestuia. 

Potrivit articolului 7, alineatul (4), pădurile incluse în intravilan anterior datei de 27 martie 2008, data intrării în vigoare a Legii nr. 46/2008 Codul silvic, se supun prevederilor acestuia. 

"Prin includerea în intravilan, aceste păduri nu mai au destinaţie forestieră, regimul silvic fiind aplicabil numai terenurilor cu destinaţie forestieră. Prin această modificare inclusiv aceste păduri sunt supuse reglementărilor specifice", se menţionează în document. 

De asemenea, prin intermediul actului normativ se stabilesc clar categoriile de personal silvic beneficiare ale sporului de risc de 25% din salariul de bază. 

Pe de altă parte, se clarifică procedura de numire a şefului ocolului silvic de stat sau de regim şi a şefului bazei experimentale din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură "Marin Drăcea' şi se corectează sintagma 'ocoale silvice private' cu 'ocoale silvice de regim'. 

Totodată, la articolul 95 se introduce alineatul 4, care reglementează scoaterea definitivă a terenurilor din fondul forestier aparţinând formelor asociative indivize pentru realizarea şi extinderea obiectivelor şi lucrărilor prevăzute la art. 36 şi 37, precum şi reglementarea potrivit căreia se vor asigura integral de la bugetul de stat costurile serviciilor silvice pentru fondul forestier proprietate privată a persoanelor fizice şi juridice, dacă suprafaţa proprietăţii forestiere este mai mică sau egală cu 30 de hectare, fiind excluse costurile aferente administrării. 

"Apreciind că este necesar să se înăsprească sancţiunile pentru furtul din vegetaţia forestieră din fondul forestier naţional şi de pe terenurile din afara acestuia sau pentru alte acţiuni care afectează integritatea pădurii şi care au consecinţe negative asupra mediului înconjurător şi societăţii în general prin perturbarea îndeplinirii de către păduri a funcţiilor de protecţie specifice, la art. 105 se instituie prejudiciul de mediu în scopul creării premisei ca Statul să se constituie ca parte vătămată în procese", se notează în Nota de fundamentare. 

Proiectul de act normativ a fost elaborat cu consultarea Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, Asociaţiei Administratorilor de Păduri din România - AAP şi Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare în Silvicultură "Marin Drăcea". 

Persoanele interesate pot consulta documentul pe pagina de Internet a Ministerului Mediului şi pot transmite opinii/ propuneri/ sugestii, în termen de 10 de zile de la data publicării (28 septembrie 2016), pe site sau direct la Direcţia politici şi Strategii în Silvicultură din cadrul ministerului de resort.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ