Proiectul Roşia Montană, readus în discuţie! Canadienii AMENINŢĂ cu judecata. Mesajul pentru Iohannis şi Ponta

| 20 ian, 15:19

Compania canadiană Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montana Gold Corporation (RMGC), a adresat un comunicat către Klaus Iohannis şi Victor Ponta prin care anunţă că doreşte să intre în dialog cât mai curând posibil cu reprezentanţii statului român pentru ca autorizarea proiectului minier de la Roşia Montană să progreseze.

Gabriel Resources a precizat faptul că dorește rezolvarea pe cale amiabilă a blocajului, adăugând că nu a dat în judecată statul român din cauza neînceperii proiectului.

Dacă autoritățile nu se implică în aprobarea proiectului, Gabriel Resources a spus că va da în judecată statul român. Compania minieră argumentează că blocarea proiectului ar încălca tratatele privind protecția investițiilor.

„Pentru evitarea oricăror îndoieli, Gabriel dorește găsirea unei soluții amiabile în acest diferend care să ducă la dezvoltarea proiectului minier, în beneficiul tuturor părților implicate. Gabriel nu a inițiat nicio cerere de arbitraj sau vreun alt demers în instanțele internaționale de arbitraj. Gabriel își menține angajamentul ferm de a dezvolta proiectul minier de la Roșia Montană și rămâne la convingerea că o mină care propune tehnologie de ultimă generație va demonstra beneficiile semnificative ale proiectului. Compania consideră că Proiectul va avea un impact pozitiv asupra percepției internaționale a României, precum și a creșterii economice, pe durata de viață a proiectului, de la primele faze de construcție până la finalizarea etapei de închidere și reabilitare a minei. Cu investiții directe substanțiale în reabilitare și conservare, Proiectul va proteja patrimoniul cultural al regiunii, va stimula alte inițiative ale economiei locale, inclusiv turismul, și va accelera curățarea poluării istorice severe a mediului din Roșia Montană și din zonele învecinate. Roșia Montană va fi un model de dezvoltare durabilă pentru alte mine care urmează să fie construite în România și în Uniunea Europeană”, se arată în comunicatul preluat de economica.net

„Proiectul minier este puternic susținut de comunitatea locală, întrucât va contribui la reducerea sărăciei locuitorilor. din Roșia Montană și împrejurimi. Mai mult, Proiectul a fost analizat în detaliu de autoritățile române competente, precum și de un mare număr de experți internaționali iar concluzia a fost că, așa cum este propus, respectă în totalitate sau chiar depășește cerințele legislației românești și europene, precum și cele mai înalte standard mondiale din industrie.

Prin autorizarea Proiectului, autoritățile române ar contribui la dezvoltarea unei industrii miniere noi, moderne și responsabile, ar echilibra dezvoltarea industrială și economică cu protecția mediului, ar conserva patrimonial cultural și ar permite dezvoltarea responsabilă, care aduce beneficii atât locuitorilor țării, cât și economiei”, mai spun cei de la Gabriel Resources.

„În ultimii 15 ani, Grupul Gabriel a investit sume semnificative în dezvoltarea Proiectului, iar în prezent nu există nicio certitudine cu privire la procedurile care să ducă la autorizarea Proiectului. Grupul Gabriel consideră că a acționat permanent în spiritul bunei credințe, al corectitudinii și al cooperării în toate raporturile sale cu autoritățile române și cu Statul român, ca partener al său și acționar în acest proiect, pentru a înregistra progrese în autorizarea Proiectului. Compania este în măsură să evidențieze un număr semnificativ de întârzieri persistente în procesul de autorizare, provocate în mod nejustificat de către autoritățile române. Nu în ultimul rând, Proiectul nu mai face obiectul unei analize procedurale normale de către autoritățile competente însărcinate cu evaluarea sa; în schimb, a devenit victima conflictelor dintre facțiuni politice rivale și a dezinformării, ceea ce a provocat în mod nejustificat daune suplimentare capacității de dezvoltare a Proiectului”, scriu canadienii.

„Gabriel a emis notificarea deoarece consideră că tratamentul aplicat de către autoritățile române nu a fost în conformitate cu tratatele internaționale de protecție a investițiilor semnate de către România. Prin urmare, având în vedere pierderile substanțiale pe care Grupul Gabriel le va suferi dacă Proiectul nu va fi autorizat să se dezvolte în concordanță cu toate legile aplicabile, Gabriel nu are altă soluție decât de a recurge la această notificare prin care solicită statului român să se angajeze oficial într-un proces de consultare, conform Tratatelor.

Grupul Gabriel prin reprezentanții săi la cel mai înalt nivel își menține disponibilitatea de a se angaja în consultări cu autoritățile române în vederea rezolvării pe cale amiabilă a tuturor punctelor care fac obiectul unor dezacorduri, cât mai curând posibil, în beneficiul tuturor părților implicate.

În caz contrar, dacă grupul Gabriel nu va putea obține o soluție satisfăcătoare pentru un parcurs clar și solid de progres în autorizarea și construcția Proiectului, sau dacă România nu ia măsuri concrete pentru a ajunge la o astfel de înțelegere amiabilă, Grupul Gabriel este pregătit să-și prezinte pretențiile în cadrul arbitrajului internațional, pentru a obține compensări integrale pentru drepturile sale de a dezvolta proiectul, care au fost refuzate prin încălcări ale tratatelor din către România. De asemenea, Grupul Gabriel își rezervă dreptul de a urma alte căi de remediere disponibile”, se arată în încheierea comunicatului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ