PROTEST SPONTAN la IAR Ghimbav: Angajaţii sunt nemulţumiţi că nu sunt lăsaţi să-şi negocieze SALARIILE

| 03 sep, 12:12

Aproximativ 180 de salariaţi de la IAR Ghimbav au declanşat, joi, un protest spontan în faţa societăţii, refuzând să intre la lucru, între orele 7.00 şi 9.00, angajaţii susţinând că sunt nemulţumiţi că li se încalcă dreptul la negocierea colectivă, inclusiv la negocierea salariilor, scrie Adevarul.

 

Aproximativ 180 de salariaţi de la IAR Ghimbav au declanşat, joi, un protest spontan în faţa societăţii, refuzând să intre la muncă, între orele 7.00 şi 9.00, angajaţii susţinând că sunt nemulţumiţi că li se încalcă dreptul la negocierea colectivă, potrivit Mediafax.

Liderul de sindicat al angajaţilor, Suba Arpad, a precizat, într-un comunicat, că salariaţii sunt nemulţumiţi de faptul că "le-a fost restricţionat în mod evident dreptul de a negocia şi, echivalent, dreptul la acţiuni colective".

Cei aproximativ 180 de angajaţi care urmau să intre în primul schimb au rămas la poartă timp de două ore, cerând conducerii dreptul de a-şi negocia salariile.

"Salariatii SC IAR SA reprezentaţi de Sindicatul ICA, care au dreptul la negocieri colective conform Constituţiei României, dar şi actelor şi tratatelor internaţionale la care România este parte, le-a fost restricţionat în mod evident dreptul de a negocia şi, echivalent, dreptul la acţiuni colective, cu privire la cel mai important obiect al negocierii colective, respectiv salariul. Astfel, Sindicatul ICA nu poate negocia clauze în contractul colectiv cu privire la creşteri salariale decât condiţionate. Mai mult, în contextul în care propune spre negociere creşteri salariale în afara limitelor impuse prin actele normative nu poate declanşa conflict de muncă dat fiind posibilă o interpretare de natură că acest conflict ar contraveni limitării dreptului impus prin art.157 din Legea 62/2011, respectiv s-ar putea interpreta că pentru rezolvarea revendicărilor angajaţilor este necesară adoptarea unei legi sau a unui act normativ, cu toate că în acest caz nu este vorba de funcţionari publici, ci de salariaţi, membri de sindicat, ai unei societăţi comerciale“, a explicat liderul de sindicat în comunicat.

Angajaţii susţin că în cazul SC IAR SA legea reglementează "o situaţie aberantă“, deoarece societatea nu are datorii restante, a obţinut profit în anii anteriori şi se poate justifica o creştere salarială datorită creşterii productivităţii muncii.

"În cazul SC IAR SA, nu numai că nu se poate negocia o creştere salarială mai mare decât indicele mediu de creştere al preţurilor, dar se poate ajunge inclusiv la imposibilitatea onorării unor contracte datorită unor limitări legislative care în opinia noastră încalcă cadrul constituţional“, a mai spus Suba Arpad.

Liderul de sindicat mai precizează că a făcut numeroase intervenţii la autorităţi prin BNS la Ministerul Finanţelor şi Ministerul Economiei.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ