Update. Minerii blocați în mină au ieșit la suprafață după o discuție cu premierul Ponta

| 14 sep, 2013

Premierul Victor Ponta a mers duminică la Roșia Montană pentru a discuta cu minerii blocați în galeria Cătălina-Monuleşti. În urma negocierilor, minerii au fost convinși să iasă la suprafață.

Update. Cei 33 de mineri care se blocaseră în subteran la Roşia Montană de miercuri au ieşit la suprafaţă duminică seara, după o discuţie cu premierul Victor Ponta, care s-a deplasat în localitate și a coborât în mină pentru a discuta cu protestatarii. Ponta le-a promis că membrii comisiei speciale care va fi constituită în Parlament vor veni şi ei la faţa locului.

„Le-am promis că se face Comisia şi-i aducem pe toţi din Comisie să vorbească cu ei şi să vadă aici, să se decidă dacă susţin sau nu proiectul. Dar nimeni n-are voie, când nu ştie ce viaţă au oamenii aceştia să zică 'nu'. Trebuie să-i aducem aici. Le-am promis şi o să mă ţin de cuvânt”, a declarat Victor Ponta, citat de RTV.net.

 

Update. Liderul Sindicatului "Viitorul Mineritului" din Roşia Montană, Cristian Albu, a declarat, duminică, că a coborât, în aceeaşi zi, în subteran, pentru a încerca din nou să-i convingă pe minerii aflaţi în galeria Cătălina-Monuleşti de la Roşia Montană să renunţe la protest, dar nu a reuşit, relatează Mediafax.

Albu a spus că minerii sunt decişi să nu iasă la suprafaţă până când nu vor discuta cu liderii grupurilor parlamentare sau cu reprezentanţi ai Guvernului. "Oamenii sunt decişi să continue, nu vor să iasă din subteran pentru că li se pare că subiectul Roşia Montană este tratat cu indiferenţă de politicieni", a afirmat Albu.

O echipă medicală a evaluat, şi duminică, starea de sănătate a protestatarilor, stabilind că nu există probleme deosebite.

"Ne îngrijorează igiena personală a oamenilor, încercăm să le asigurăm apă ca să se spele", a adăugat liderul Sindicatului "Viitorul Mineritului" din Roşia Montană.

Potrivit acestuia, în paralel cu protestul din subteran al minerilor, la gura minei stau zilnic aproximativ 300 de oameni, în semn de solidaritate cu ortacii.

Un număr de 22 de mineri se află în subteran de miercuri, blocându-se acolo şi cerând să vină preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi liderii grupurilor parlamentare pentru a discuta despre situaţia economică a zonei şi despre proiectul minier. Vineri, alţi unsprezece mineri au coborât în mină şi s-au solidarizat cu primii 22.

Preşedintele Sindicatului "Viitorului Mineritului Roşia Montană, Cristian Albu, declara că minerii blocaţi în subteran îl consideră pe preşedintele Senatului "principalul vinovat de tergiversarea luării unei decizii în privinţa proiectului minier".

Potrivit lui Albu, oamenii sunt disperaţi deoarece le expiră contractele de muncă la 1 octombrie şi, în lipsa unei decizii privind începerea proiectului minier, se aşteaptă să îşi piardă slujbele. El adăuga că aproximativ 350 de angajaţi ai companiei miniere au contracte de muncă pe perioadă determinată, care expiră la 1 octombrie.

Senatorul Theodor Atanasiu şi deputatul Călin Potor (ambii PNL) au coborât, sâmbătă, în subteran, pentru a discuta cu protestatarii şi pentru a le prelua doleanţele, ca să le transmită în Parlament, transmite Mediafax.

După vizita acestora, minerii s-au declarat convinşi să continue protestul. Conform liderulului Sindicatului "Viitorul Mineritului" din Roşia Montană, minerii nu vor mai declanşa greva foamei. Unii mineri prezintă deja probleme de sănătate, precum tensiune arterială sau glicemie mărite.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
15 sep, 2013
Linda
protest Rosia Montana
Imi pare rau de minerii care protesteaza. Ei chiar sunt sinceri dar fac jocul presupusilor investitori.
Reprezentantii presei care au cunostinte despre functionarea bursei ar trebui sa verifice daca presupusa investitie nu este o cacealma. Nu cumva aceste scandaluri au rolul de a creste sau reduce intersul pentru actiunile societatii?
Nu pot intelege cum se pot tranzactiona de 13 ani la bursa actiunile unei societati care nu este profitabila.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ