PSD, PC şi UNPR nu au decis încă dacă fac o nouă alianţă electorală. Termenul expiră marţi seară

| 04 mar, 2014

PSD, PC şi UNPR nu au decis, încă, la ora transmiterii acestei ştiri, dacă vor înfiinţa o alianţă electorală pentru europarlamentare care să aibă altă denumire decât USD, în condiţiile în care marţi la ora 24.00 expiră termenul la care se pot înscrie la BEC alianţele electorale.

Surse politice au precizat, marţi, pentru MEDIAFAX că decizia BEC de respingere a înregistrării alianţei electorale USD a fost contestată, termenul dat fiind pentru miercuri.

Aceleaşi surse au spus că e prea târziu pentru a se aştepta până atunci, în condiţiile în care marţi la ora 24.00 expiră termenul la care se pot înscrie la BEC alianţele electorale.

Aceleaşi surse au arătat că, în aceste condiţii, trebuie să se ia o decizie privind înfiinţarea unei alianţe electorale cu altă denumire, care să fie înscrisă marţi până la ora 24.00.

În condiţiile în care decizia nu este luată în timp util, singura variantă posibilă este ca PC şi UNPR să aibă candidaţi pentru PE pe listele PSD, urmând ca aceştia să se înscrie în PSD. PC nu este de acord cu această variantă, în timp ce UNPR acceptă oricare dintre variante. "În acest moment am contestat decizia BEC. Prima variantă este să facem alianţă, vedem sub ce denumire, iar ultima variantă este să candidăm pe lista PSD", au spus sursele citate.

Preşedintele PC, Daniel Constantin, a declarat, marţi, că PC aşteaptă rezultatul contestaţiei depuse la BEC privind USD, iar, dacă nu va fi favorabilă, se va încerca varianta unei noi alianţe, arătând că problema nu este în privinţa siglei, ci a denumirii, astfel că se va găsi o soluţie.

"Dacă nu se va soluţiona favorabil contestaţia, vom încerca chiar şi astăzi varianta unei noi alianţe. Dacă nici acest lucru nu va merge, atunci vom gândi şi alte soluţii de comun acord", a explicat Constantin.

El a mai arătat că nu este o problemă în privinţa siglei USD, ci în legătură cu denumirea. "Am înţeles că nu este o problemă de siglă, ci ca denumire este o problemă şi vom căuta soluţii, nu cred că este o problemă", a adăugat liderul PC.

Constantin a afirmat că, deoarece este şi termenul strâns de depunere a listelor la BEC, este convins că se va identifica o soluţie astăzi, întrucât nu este "o problemă foarte mare".

Liderul PC a adăugat că nu a luat în calcul varianta participării pe listele PSD şi că o variantă mai bună este să se meargă pe listele unei alianţe.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, despre respingerea de către BEC a înregistrării alianţei USD, că Uniunea va decide într-o şedinţă cum va merge la europarlamentare, existând posibilitatea ca lista de candidaţi să fie depusă sub sigla unui partid, respectiv PSD.

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că decizia BEC de a respinge constituirea alianţei electorale USD va fi discutată în şedinţa CExN, for reunit la Palatul Parlamentului, el evitând să facă alte declaraţii pe această temă. "Se va discuta în şedinţă", a spus Dragnea, la începutul şedinţei CExN.

Biroul Electoral Central a respins, luni, înregistrarea pentru alegerile europarlamentare a alianţei electorale USD, formată din PSD, UNPR şi PC.

Vicepreşedintele AEP Marian Muhuleţ, membru în BEC, a declarat pentru MEDIAFAX că motivul pentru care a fost respinsă solicitarea de înregistrare a alianţei electorale Uniunea Social Democrată este legat de faptul că aceeaşi denumire a fost folosită la alegerile din 1996 pentru Parlament.

El a precizat că este vorba despre încălcarea articolului 7 alineatul 1 din Legea 33/2007 privind alegerile europarlamentare.

Potrivit acestui articol, partidele politice, alianţele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale se pot asocia între ele numai la nivel naţional, pe bază de protocol, constituind o alianţă electorală, în scopul participării la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European. Un partid politic, o alianţă politică sau o organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale nu poate face parte decât dintr-o singură alianţă electorală. Alianţa electorală care a participat la alegerile anterioare, indiferent de tipul acestora, sub o denumire o poate păstra numai dacă nu şi-a schimbat componenţa iniţială. "De asemenea, denumirea respectivă nu poate fi utilizată de o altă alianţă", stabileşte legea.

Reprezentantul PDL în BEC, avocatul Cristian Ene, a declarat pentru MEDIAFAX că reprezentanţii partidelor care s-au exprimat pentru respingerea alianţei electorale USD au fost PDL, PMP şi PNL, fiind înregistrate 10 voturi pentru respingere şi 4 pentru admitere.

Ene a precizat că motivul invocat de reprezentanţii celor trei partide a vizat faptul că la alegerile parlamentare din 1996 a candidat alianţa Uniunea Social Democrată, compusă din PD şi PDSR.

USD poate formula contestaţie faţă de decizia BEC. "Prin decizie a Biroului Electoral Central s-a respins protocolul de constituire a Alianţei Electorale Uniunea Social Democrată. Decizia BEC poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în termen de 24 de ore de la afişarea acesteia", se arată într-un comunicat al BEC.

Termenul pentru depunerea protocolului de constituire a unei alianţe electorale este stabilit în 4 martie de HG pentru aprobarea calendarului pentru alegerile europarlamentare din 25 mai.

Uniunea Social Democrată a fost o alianţă electorală pentru alegerile din 1996, formată de PD şi PSDR (Partidul Social-Democrat Român, parte a CDR până în 1992). USD s-a constituit pe 27 septembrie 1995. La alegerile parlamentare din 1996, USD a obţinut 23 de locuri în Parlament.

Tag-uri: pc, psd, UNPR, USD
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ