Absurditate a la BEC – USD nu poate candida în alegeri

| 04 mar, 2014

Vicepreşedintele AEP Marian Muhuleţ, membru în BEC, a declarat că motivul pentru care a fost respinsă solicitarea de înregistrare a alianţei electorale Uniunea Social Democrată este legat de faptul că aceeaşi denumire a fost folosită la alegerile din 1996 pentru Parlament. De asemenea, un alt argument invocat de contestatarii USD se referă la similaritatea acronimului, apropiat de fostul USL. Ambele argumente sunt însă caduce.

Chiar dacă până la primele alegeri ale anului 2014 au mai rămas aproape trei luni, Biroul Electoral Central s-a aflat în centrul atenţiei mass-media ca urmare a unei decizii pe care a publicat-o luni. Astfel, Biroul Electoral Central a respins, luni, înregistrarea pentru alegerile europarlamentare a alianţei electorale Uniunea Social Democrată (USD), formată din PSD, UNPR şi PC. Contestaţia a fost depusă de PDL şi la ea s-a raliat PNL.

Vicepreşedintele AEP Marian Muhuleţ, membru în BEC, a declarat că motivul pentru care a fost respinsă solicitarea de înregistrare a alianţei electorale Uniunea Social Democrată este legat de faptul că aceeaşi denumire a fost folosită la alegerile din 1996 pentru Parlament. De asemenea, un alt argument invocat de contestatarii USD se referă la similaritatea acronimului, apropiat de fostul USL.

Ambele argumente sunt însă caduce. A face apel la o fostă alianţă electorală parafată în 1996 între Petre Roman şi Sergiu Cunescu care purta aceeaşi titulatură – Uniunea Social Democrată – cu actualul construct electoral PSD-UNPR-PC pare a fi mai degrabă o încercare de şicanare.

Întâmplător nu este, probabil, nici momentul în care BEC anunţă decizia. USD-ul format din PSD, UNPR şi PC în luna februarie este favorit clar în alegerile europarlamentare din luna mai, conform cercetărilor sociologice publicate în ultima perioadă. Ca atare, decizia BEC creează un precedent periculos ce nu poate fi ignorat fiindcă aduce mai degrabă a exces de zel. USD-ul din 1996 nu mai există.

În ceea ce priveşte similitudinea USL-USD, aşa-zisa confuzare a electoratului care se pare că a determinat actuala decizie a Biroului Electoral Central nu se justifică, în condiţiile în care Uniunea Social Liberală nu candidează în scrutinul pentru Parlamentul European. Odată cu ieşirea PNL din USL nu se mai poate vorbi despre o eventuală candidatură sub sigla Uniunii Social Liberale în alegeri, fie ele europarlamentare sau prezidenţiale.

Decizia BEC a fost comentată şi de premierul Ponta care a lăsat să se înţeleagă că va fi analizată sitiuaţia şi va fi identificată o soluţie în perioada imediat următoare. "O să schimbăm (numele -n.r.), dar din păcate nu participă USL în alegeri. Deci, USD este asemănător cu cine ? O să studiem şi o să ne conformăm deciziei", a declarat Victor Ponta.

Dincolo de decizia BEC, prioritar este ca acum, când au rămas mai puţin de trei luni până la alegerile parlamentare, partidele şi alianţele electorale care vor concura pentru funcţiile de europarlamentari să vină în faţa electoratului cu garniturile de candidaţi. Cu excepţia USD care şi-a anunţat lista completă a candidaţilor pentru PE, niciun alt partid nu a anunţat încă numele viitorilor aspiranţi la funcţiile de eurodeputaţi.

Tag-uri: bec, PNL, USD, usl, victor ponta
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
05 mar, 2014
Cuviosul Microfonie
BEC are dreptate
Daca citim legea, BEC are dreptate; o data inregistrat acronimul "USD", nu maoi poate fi folosit decat de cei care l-au inregistrat initial. Este ca si cum eu as dori sa deschid o firma de investitii in Romania pe care s-o numesc "CARITAS" (cei batrani isi aduc aminte de banii luati cu fumuselu' de Stoica si asociatii, din care doar primul a picat de fazan). De asemenea, acronimele care pot duce la confuzii sunt interzise; nimeni nu poate inregistra o formatiune "UMDR" de exemplu, pentru ca deja exista un UDMR (baszmeg!). Deci autorul articolului se plange in zadar; legea e lege pentru toti, nu-i asa dom' Voiculescu?
05 mar, 2014
Goe
Obiectivul pesedist stramb este ABSURD!
Obiectivul roshu si plin de ckackat pesedist este aberrant si caduc. Aducetzi argumente, nu aruncatzi cu vorbe goale de-ale cimpanzeului pontanac!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ