PSD: USR vrea să dea încă o lovitură grea sistemului public de sănătate din România

| 15 feb, 18:58

USR vrea să dea încă o "lovitură grea" sistemului public de sănătate, afirmă joi reprezentanţii PSD, care anunţă că vor opri "tentativa de privatizare mascată a sistemului public de sănătate din România".

PSD reacţionează faţă de un proiect USR, anunţat luni de parlamentarii Uniunii, care permite românilor de a alege asigurătorul de sănătate, în condiţiile în care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate "deţine un monopol în acest sens".

"PSD se va opune categoric tentativei USR de a drena banii din sistemul asigurărilor sociale de sănătate către clientela de partid. După ce a irosit 1 miliard de euro din bugetul Sănătăţii pe achiziţii supradimensionate de vaccinuri COVID-19, USR vrea să dea încă o lovitură grea sistemului public de sănătate din România. Aşa-zisul "Pilon II pentru Sănătate" propus cu surle şi trâmbiţe de USR, este, în realitate, o tentativă ticăloasă de privatizare mascată a sistemului social de asigurări de sănătate, în beneficiul unei clientelei de partid", anunţă un comunicat de presă al PSD.
Potrivit social-democraţilor, "propunerea legislativă a USR subminează sistemul public de sănătate şi posibilitatea celor cu venituri mici de a beneficia de servicii medicale corespunzătoare".
"Aşa-numita libertate de a alege o firmă privată de asigurări medicale se aplică doar celor care îşi vor permite să plătească diferenţa dintre cei 165 de lei direcţionaţi din CASS şi valoarea totală a asigurării private. Pentru cea mai mare parte a populaţiei, proiectul USR înseamnă mai puţine servicii medicale, ca urmare a scăderii finanţării din sistemul public de sănătate. Prin această propunere legislativă USR calcă în picioare conceptul de solidaritate socială, care presupune coeziune şi ajutor reciproc între membrii societăţii. Mai mult, ignoră un lucru elementar, care este demonstrat de realitatea din unităţile spitaliceşti de stat: cazurile grave sunt tratate/gestionate de sistemul public. Conform Articolului 1 din Constituţie, România este "stat social", în care sănătatea nu este o marfă tranzacţionată contra cost, ci un drept fundamental, garantat pentru toţi cetăţenii români", transmite PSD.
Parlamentarii USR au anunţat, luni, că au depus o propunere legislativă privind dreptul românilor de a alege asigurătorul de sănătate, menţionând că, în acest moment, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate deţine un monopol în acest sens.
Potrivit proiectului, în situaţia în care o persoană doreşte să devină asigurată de alt asigurător de sănătate, aceasta poate încheia un nou contract de asigurare de sănătate cu un nou asigurător oricând şi fără a fi condiţionată de plata unor taxe, comisioane sau penalităţi. În situaţia în care o persoană doreşte să redevină asigurat de către CNAS pentru pachetul de servicii de bază, aceasta notifică CNAS şi în cel mult 15 de zile de la data notificării dobândeşte calitatea de asigurat al CNAS pentru serviciile cuprinse în pachetul de servicii de bază. Asigurarea privată de sănătate de bază încetează de la data dobândirii calităţii de asigurat al CNAS pentru serviciile cuprinse în pachetul de servicii de bază, prevede proiectul USR.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ