RAPORT ONU: Mai mult de o treime dintre femei, victime ale violenţei

| 20 oct, 18:51

Un raport al ONU, dat publicităţi marţi, denunţă violenţa împotriva femeilor, căreia mai mult de o treime îi cad victime, acelaşi document constatând că, faţă de bărbaţi, femeile au un nivel mai bun de educaţie şi o speranţă de viaţă mai mare, informează AFP, citata de Agerpres.

Raportul, intitulat 'Femeile în lume', al şaselea de acest fel şi rezultatul a cinci ani de cercetări, se bazează pe statistici referitoare la principalele aspecte ale vieţii femeilor şi fetelor. 

Conform unuia dintre autori, Francesca Grum, documentul include statistici despre munca neremunerată a femeilor şi despre violenţa împotriva lor, o problemă complet ignorată în urmă cu 20 de ani. 

Rezultatele cercetărilor asupra 102 state arată că mai mult de o treime dintre femei au fost victime ale violenţei fizice sau sexuale cel puţin o dată în viaţă. 'Această violenţă împotriva femeilor este prezentă peste tot, este o problemă mondială, şi doar o minoritate dintre ele îndrăznesc să vorbească despre această experienţă', subliniază dna Grum. 

Conform raportului, în 70 dintre ţările studiate, mai puţin de 40% dintre victime aleg să rupă tăcerea şi să vorbească despre această experienţă cu prieteni sau apropiaţi, iar sub 10% depun plângeri. 

Fapt îmbucurător însă, atitudinea faţă de violenţa conjugală sau sexuală începe să se modifice în aproape toate ţările în care informaţia despre această problemă circulă, afirmă documentul, potrivit căruia cel puţin 119 state au adoptat legi împotriva violenţei domestice, 125 împotriva hărţuirii sexuale şi 52 împotriva violului conjugal. 

Tot raportul ONU constată că, la nivel mondial, speranţa de viaţă a femeilor atinge 72 de ani, comparativ cu 68 de ani a bărbaţilor, dar femeile continuă să fie plătite cu doar 70-90% din cât primesc colegii lor bărbaţi. 

În ţările în curs de dezvoltare, femeile petrec în medie 3 ore/zi în plus faţă de bărbaţi ocupându-se cu treburile gospodăreşti sau de alţi membri ai familiei, o medie care scade la 2 ore/zi în statele bogate. 

Totodată, deşi peste jumătate din state prevăd în legislaţie concediu de maternitate de cel puţin 14 săptămâni, anumite sectoare, precum agricultura sau serviciul domestic, sunt adesea excluse.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ