RAPORT: România nu va atinge obiectivul de 10% privind interconectarea pieţei de electricitate până în 2020

| 19 ian, 17:31

România şi alte şapte state europene nu sunt în grafic pentru a atinge obiectivul de 10% privind capacitatea de interconectare a reţelei electrice până în 2020, se arată într-un raport privind progresul Uniunii Energetice în 2015, postat pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

"În multe state membre s-au înregistrat progrese apreciabile în materie de deschidere către concurenţă a pieţelor cu ridicata, fapt ce a generat beneficii semnificative. Cu toate acestea, există diferenţe mari între statele membre, iar multe dintre acestea nu au pus încă în aplicare integral normele necesare pentru a asigura competitivitatea şi lichiditatea pieţelor. În ceea ce priveşte infrastructura pentru energie electrică, 22 de state membre sunt în grafic pentru a atinge obiectivul de 10% privind capacitatea de interconectare a reţelei electrice până în 2020 sau au atins deja acest obiectiv", se precizează în document. 

Cele opt state membre care se situează în continuare sub nivelul necesar pentru atingerea obiectivului de interconectare pentru 2020 sunt România, Cipru, Irlanda, Italia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit şi Spania. 

"Este în continuare nevoie de interconectări pentru ca piaţa internă a energiei să devină mai activă şi toate statele membre trebuie să îşi informeze mai bine consumatorii în privinţa opţiunilor în materie de eficienţă energetică şi să amelioreze în continuare condiţiile pentru investiţii de care beneficiază consumatorii privaţi. În plus, este nevoie de măsuri cu ţintă mai precisă destinate consumatorilor vulnerabili, pentru a combate în mod eficace sărăcia energetică şi în materie de combustibili", se menţionează în raport. 

Pe de altă parte, ţara noastră stă încă foarte prost la capitolul intensitate energetică, indicator care este în continuare de două ori mai mare decât media UE. Intensitatea energetică reprezintă cantitatea de energie utilizată pentru a produce o unitate de produs intern brut. 

"Deşi faţă de anul 2005 intensitatea energiei primare a României a scăzut, aceasta rămâne, aproximativ, de două ori mai mare decât media UE. În sectorul industrial intensitatea energetică aproape s-a înjumătăţit faţă de anul 2005, însă, cu toate acestea, rămâne peste media Uniunii Europene, unul din principalele motive reprezentându-l procentul mult mai mare pe care sectorul industrial îl are în PIB-ul romanesc comparativ cu media UE. Consumul specific de energie al locuinţelor este peste media UE şi a cunoscut doar o uşoara scădere în ultimii opt ani. Pare a exista un potenţial neexploatat pentru realizarea de economii de energie în sectorul rezidenţial şi în transporturi", mai spune raportul. 

Totodată, autorii documentului precizează că România are un sistem de termoficare ineficient şi se confruntă cu o dublă provocare, atât privind insuficienţa resurselor financiare, cât şi privind capacitatea managerială slabă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ