Medici fără Frontiere acuză Europa că 'a agravat CU MULT' criza refugiaților în 2015

| 19 ian, 13:33

Organizația umanitară Medici fără Frontiere (MfF) acuză Europa că 'a agravat cu mult' criza refugiaților în 2015 prin eșecul 'lamentabil' de a-și asuma responsabilități în fața unui exod care a împins spre acest continent peste un milion de oameni, transmite AFP.

'Ne vom aminti de 2015 ca de anul în care Europa a eșuat lamentabil în a-și asuma responsabilitățile și a răspunde nevoilor urgente de asistență și de protecție a peste un milion de bărbați, femei și copii', afirmă Medici fără Frontiere, într-un raport dat publicității marți.

Amintind că aproape 3.800 de oameni și-au pierdut viața anul trecut în tentativa de traversare a Mediteranei, raportul denunță refuzul europenilor de a propune 'alternative legale și sigure la traversarea mortală a mării'.

Organizația critică, de asemenea, condițiile de primire a refugiaților, mai ales în Grecia, unde autoritățile 'nu au reușit să instituie un sistem de recepție uman și adecvat', mai ales pentru înregistrarea migranților. 'Chiar mai rău, (autoritățile) au împiedicat asociațiile umanitare să se organizeze pentru a acoperi aceste lipsuri', notează MfF.

În ce privește Italia, mai mult decât sistemul de primire, 'funcțional, deși cu totul insuficient', organizația critică o 'urgență fără sfârșit', care a determinat-o să părăsească 'hotspot'-ul (centru de primire și triere) de la Pozallo, în Sicilia, unde condițiile erau 'nedemne și inumane'.

În fine, Medici fără Frontiere critică 'deciziile unilaterale și iresponsabile de a închide frontierele' Europei, precum și 'lipsa de coordonare între statele membre', care 'au pus în pericol sănătatea, demnitatea și bunăstarea migranților', 'mai întâi deschizând, apoi închizându-și granițele, în mod periculos de capricios'.

În consecință, majoritatea bolilor tratate de echipele MfF în Europa 'ar fi putut fi evitate dacă ar fi fost instituite o trecere securizată și condiții de primire decente', acuză organizația. Conform raportului, în Serbia, 80% dintre consultații au fost legate de condițiile grele de călătorie, 42% s-au adresat unor infecții respiratorii, 19% unor traumatisme și probleme ale mușchilor și scheletului, iar 9% bolilor de piele.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ