Raport UE: Internauţii, mai mulţumiţi de servicii bancare şi achiziţii online, decât de e-Guvernare

| 28 mai, 2013

Aproape jumătate dintre cetăţenii UE (46%) utilizează în prezent internetul pentru a căuta un loc de muncă, a folosi serviciile librăriilor publice, a transmite o declaraţie de impunere, a înregistra o naştere, a cere un paşaport sau pentru a utiliza alte servicii de e-Guvernare, dar încă sunt multe lucruri de ameliorat, indică Analiza comparativă privind e-Guvernarea 2012 făcută publică marţi de Comisia Europeană (CE).

80%  dintre cetăţenii UE afirmă că serviciile publice online reprezintă o economie de timp, 76% apreciază flexibilitatea lor, iar 62% afirmă că acestea îi ajută să economisească bani. Aceşti utilizatori sunt însă mai mulţumiţi de serviciile bancare online, cu o notă de satisfacţie de 8,5 pe o scară de la 0 la 10, şi de cumpărăturile online (7,6) decât de serviciile publice online (6,5).

"Tendinţele sunt promiţătoare în ceea ce priveşte e-Guvernarea în Europa. Cu toate acestea, faptul că utilizatorii sunt mai satisfăcuţi de serviciile bancare online decât de serviciile publice online arată că administraţiile publice trebuie să îşi amelioreze capacitatea de a crea servicii de e-Guvernare care să pornească de la necesităţile utilizatorilor. De asemenea, sunt necesare mai multe eforturi pentru ca e-Guvernarea să funcţioneze dincolo de frontiere", a declarat comisarul european pentru agendă digitală, Neelie Kroes.

În timp ce 54% dintre cei intervievaţi în anchetă continuă să prefere contactele directe sau alte canale tradiţionale de comunicare, cel puţin 30% dintre aceştia au indicat că ar putea deveni de asemenea utilizatori obişnuiţi ai serviciilor de e-Guvernare, dacă ar fi oferite servicii mai relevante. Conform analizei comparative pe 2012, 47% dintre cei care au recurs la e-Guvernare au obţinut tot ce doreau utilizând serviciile online, iar 46% au fost numai parţial satisfăcuţi.

De asemenea, raportul arată că sunt necesare îmbunătăţiri ale serviciilor online disponibile în cazul unor evenimente importante în vieţile respondenţilor, precum pierderea sau găsirea unui loc de muncă, înfiinţarea unei întreprinderi sau înscrierea la studii.

România se află printre ţările UE cu cea mai scăzută rată de utilizare a e-Guvernare în legătură cu evenimentele importante ale vieţii, fapt explicabil în principal prin proporţia de 50% a neutilizatorilor de internet din România, cea mai mare din blocul comunitar, indică raportul.

Astfel, România continuă să aibă cea mai mare proporţie de neutilizatori de internet din UE, respectiv 50%, urmată de Bulgaria (45%), Grecia (44%) şi Italia (22%). De asemenea, ţara noastră se numără printre ţările UE cu cea mai scăzută proporţie a utilizatorilor e-Guvernare pentru 19 evenimente importante ale vieţii, respectiv 19%, care este mai mică doar în Polonia (17%) şi Cipru (8%). Alţi 24% dintre români nu au folosit serviciile publice online în legătură cu 19 evenimente relevante din viaţa lor, iar 7% nu au făcut-o în ultimul an.

Analiza comparativă privind e-Guvernarea 2012 a inclus 28.000 de utilizatori de internet din 32 de ţări. Printre constatări se numără faptul că serviciile preferate au fost declararea impozitului pe venit, în condiţiile în care 73% dintre utilizatori îşi declară impozitele online, mutarea sau schimbarea adresei (57%) şi înscrierea în învăţământul superior sau solicitarea unei burse de studiu (56%).

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ