Rasmussen: Suntem pregătiţi să apărăm fiecare bucăţică a teritoriului NATO

| 15 mai, 2014

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat joi, la TVR, că acţiunile militare 'ilegale' ale Rusiei în Ucraina au dus la crearea unei situaţii complet noi în Europa, iar în cadrul Alianţei s-a decis întărirea măsurilor de apărare colectivă a tuturor membrilor.

''Este adevărat că situaţia este îngrijorătoare. Acţiunile militare ilegale ale Rusiei în Ucraina au dus la crearea unei situaţii complet noi în Europa, iar noi trebuie să ne adaptăm la această situaţie nouă. Acesta este motivul pentru care am hotărât să întărim măsurile de apărare colective, deoarece acesta este scopul NATO, să asigure apărarea colectivă a tuturor aliaţilor. Este vorba şi de măsuri maritime, şi aeriene, şi terestre. (...) Toate măsurile noastre sunt pur defensive. Cu toate acestea, trebuie să ne asigurăm că forţele militare sunt pregătite pentru orice eventualitate şi, evident, acesta este şi un semnal clar pe care îl transmitem potenţialilor agresori şi anume nici să nu se gândească să agreseze un aliat NATO. Vă pot asigura că suntem pregătiţi să apărăm fiecare bucăţică a teritoriului NATO'', a afirmat Rasmussen, aflat într-o vizită la Bucureşti, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Ştirile TVR .

El a explicat că Alianţa are aeronave, mai multe trupe de poliţie, aeronave de supraveghere în spaţiul aerian al României şi al Poloniei. Potrivit secretarului general, din punct de vedere maritim, NATO şi-a întărit prezenţa navală la Marea Neagră şi la Marea Baltică, iar terestru s-au făcut mai multe exerciţii.

''Un atac asupra unui aliat este un atac asupra tuturor aliaţilor. Asta este clauza noastră de solidaritate şi înseamnă apărare colectivă. Statele care nu sunt membre NATO pot fi partenere NATO. De exemplu, Ucraina este partener NATO şi am hotărât să ne îmbunătăţim cooperarea cu Ucraina, inclusiv prin măsuri de asistare a Ucrainei pentru reforme în ceea ce priveşte apărarea, modernizarea forţelor armate, asigurarea unui acces Ucrainei la exerciţii NATO'', a explicat Rasmussen.

În ceea ce priveşte măsurile pe care le va lua în considerare NATO pentru a contracara atacurile cibernetice şi propaganda Rusiei, oficialul a anunţat că la summitul care va avea loc în Ţara Galilor, în septembrie, Alianţa va adopta o politică sporită de apărare împotriva atacurilor cibernetice.

''Este cert că securitatea cibernetică va fi una dintre cele mai importante provocări în anii care vor urma. Au avut loc în timpul acestei crize atacuri cibernetice asupra NATO şi va trebui să întărim politica noastră de apărare în acest domeniu, lucru pe care îl vom face. În ceea ce priveşte informaţiile şi, mai ales, informaţiile greşite emise de Rusia, va trebui să ne adaptăm şi la această campanie, punând la dispoziţia publicului informaţii corecte'', a adăugat el.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ