Războiul gazelor de șist în Vaslui: 14 comune înfruntă Guvernul și Chevron

| 07 iun, 2013

Intenția americanilor de la Chevron de a începe explorările în perimetrul Bârlad a iscat o serie de decizii ale Consiliilor Locale din județul Vaslui, prin care se interzice orice activitate ce privește gazele de șișt. Prefectura Vaslui a anulat respectivele decizii pe motiv că sunt ilegale.

În județul Vaslui 14 Consilii Locale au votat în unanimitate oprirea oricăror activități de explorare sau exploatare a gazelor de șist. Acestea reprezintă localitățile Iana, Pungești, Gherghești, Suletea, Tutova, Pochidia, Băcești, Dumești, Puiești, Băcani, Găgești, Vinderei, Coroiești și Perieni.

Deciziile consiliilor locale au fost luate în contextul în care Consiliul Judeţean Vaslui şi Agenția Națională pentru Resurse Minerale au eliberat trei certificate de urbanism pentru explorarea gazelor de şist în trei perimetre din judeţul Vaslui, respectiv Păltiniş (Băceşti), Popeni (Găgeşti) şi Siliştea (Pungeşti).

Consiliul Local Iana a emis o hotărâre încă din iulie 2012 prin care vrea să interzică explorarea - dezvoltarea - exploatarea gazelor de șist prin metote neconvenționale și darea în administrare, concesionarea sau închirierea terenurilor proprietatea publică a comunei, în scopul explorării - devoltării - exploatării gazelor de șist prin metode neconvenționale.

Totodată, textul documentului interzice vânzarea, concesionarea sau închirierea terenurilor, proprietate privată a comunei, pe care urmează a fi efectuate lucrări de explorare - dezvoltare - exploatare a gazelor de șist. Ultima interdicție se referă la imposibiliatea eliberării de avize, certificate de urbanism și autorizații de construire în vederea amplasării de construcții, sonde de extracție a gazelor de șist.

 

Vezi aici Hotărârea Consliului Local Iana

 

La o lectură mai atentă, se poate lesne observa că hotărârea este redactată neatent şi consilierii locali au cam încurcat borcanele. Dacă în preambul se arată că hotărârea priveşte "interzicerea explorării - dezvoltării - exploatării gazelor de şist", articolul 1 din hotărâre stabileşte că "se interzice exploatarea - dezvoltarea - exploatarea gazelor de şist prin metoda neconvenţională pe teritoriul comunei Iana, judeţul Vaslui".

La fel şi la art. 2, explorarea este încurcată cu exploatarea. Hotărârea este semnată de consilierul liberal Gheoghe Voinea, preşedinte de şedinţă. Conform site-ului primăriei, Consiliul Local Iana este format din 13 consilieri: şase PSD, cinci PNL, unu PDL, unu PC.

 

Prefectura: zăcămintele aparţin statului

Prefectura Vaslui, instituție subordonată Guvernului, ca și Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), cea care a aprobat concesiunea Chevron în Bârlad, a trimis tuturor celor 14 localități menționate mai sus o adresă prin care li se cere să reanalizeze deciziile. ”Subliniem faptul că, potrivit art. 136, alin. 3, din Constituția României, coroborat cu prevederile art. 3, alin. 2, din Legea nr. 213/1998, privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia, bogățiile de orice natură ale subsolului în stare de zăcământ fac obiectul exclusiv al proprietății publice a statului și nu al unităților administrativ-teritoriale. În concluzie, vă rugăm ca, în prima ședință a consiliului local, să prezentați autorității deliberative aspectele de nelegalitate mai sus prezentate, pentru a reanaliza și a dispune revocarea respectivului act administrativ”.

Cererea prefecturii nu a fost primită cu bucurie, ba chiar unele consilii au respins-o. Un astfel de caz s-a întâmplat la Băcești, acolo unde toți cei 11 consilieri locali au respuns un proiect care amenda hotărârea prin care se interziceau activitățile de explorare și exploatare. Acțiuni similare au avut loc la Gherghești și Băcani. "Ne-au dat de înțeles că degeaba am luat noi deciziile astea, că oricum nu prea au valoare. Chipurile, contează ce se va decide mai sus", a declarat presei locale primarul de la Iana, Ionuț Totolici.

Chevron este una dintre cele mai mari companii petroliere din lume și de câțiva ani și-a îndreptat atenția asupra României, fiind interesată de exploatarea gazelor de șist. Deține concesiuni în zona Bârlad și în sudul Dobrogei. Tehnologia utilizată pentru exploatarea acestor surse este fracturarea hidraulică, metodă foarte controversată şi contestată de către ONG-uri și de activiștii de mediu. Guvernul României, precum și președintele Traian Băsescu sunt partizanii exploatării.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ