RĂZBOIUL REDUCERII TVA: retailerii garantează că vor afişa atât preţul vechi al alimentelor, cât şi pe cel nou

| 05 mai, 17:00

Retailerii garantează ieftinirea alimentelor de la 1 iunie, transparenţă şi afişarea atât a preţului vechi, cât şi a celui nou după reducerea TVA la 9% la produsele alimentare, în timp ce îngheţarea preţurilor a fost decisă doar de un singur lanţ de magazine, însă este analizată de alte două, care ar putea să ia o decizie similară în perioada următoare.

"Concluzia acestei întâlniri este că avem garanţii din partea tuturor că reducerea TVA de la 24 la 9% la produsele alimentare se va regăsi în preţul final, adică se vor ieftini alimentele. M-am bucurat că majoritatea celor prezenţi la discuţii s-a angajat să afişeze de la 1 iunie două preţuri: preţul vechi şi preţul nou, pentru a arăta cum au scăzut preţurile. De asemenea, m-am bucurat că un lanţ de magazine a anunţat îngheţarea preţurilor şi alte 2-3 lanţuri au anunţat că vor studia şi este posibil să ia o decizie similară, astfel încât să putem vedea foarte clar diferenţa de la 1 iunie 2015", a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, la finalul discuţiilor cu retailerii şi reprezentaţii instituţiilor implicate în monitorizarea preţurilor produselor alimentare, potrivit Agerpres.

Acesta a precizat că data de referinţă pentru îngheţarea preţurilor este benevolă din partea fiecărui lanţ de magazine. "Îngheţarea preţurilor nu este o impunere, este benevolă din partea fiecărui magazin, dar este important că avem garanţia că nu se vor îngheţa preţurile ridicate, ci preţurile care au fost în perioada trecută din 2015, fie din aceeaşi perioadă a anului trecut", a spus Constantin.

Ministrul Agriculturii va prezenta miercuri în Guvern primul raport cu ceea ce s-a întâmplat până acum legat de evoluţia preţurilor şi de modul în care se va proceda în perioada următoare, iar ulterior, săptămânal, va exista un astfel de raport, dar actualizat cu noi date. În raport vor exista şi exemple pozitive găsite în piaţă, dar şi cele mai puţin bune.

"Mâine (miercuri - n. r.) vom prezenta un raport care are câteva capitole. În primul rând, vom prezenta atribuţiile fiecărei instituţii implicate în acest proces şi cum şi-au planificat acţiunile în perioada imediat următoare. Un alt capitol va fi o analiză a evoluţiei preţurilor, până la data de 10 aprilie când există în mod oficial date la INS comparativ cu perioada precedentă şi cu perioada similară a anului trecut. Un al treilea capitol va fi acela destinat exemplelor pozitive şi negative în acest proces de transparenţă sau dacă exista practici incorecte în piaţă. Este posibil ca în fiecare săptămână să venim cu un raport astfel încât să evidenţiem fluctuaţiile de preţ, dar să scoatem în evidenţă cu nume şi prenume practicile incorecte ale celor care vor să profite de această măsura benefică pentru cetăţeni. (...) Activitatea de bază va fi pe cei de la statistică şi de la Consiliul Concurenţei, dar în egală măsură la ANPC, ANSVSA şi MFP", a explicat şeful MADR.

Nu în ultimul rând, ministrul i-a asigurat pe consumatori că fiecare sesizare legată de preţuri va fi analizată, indiferent pe ce canal va fi transmisă (facebook, mail etc. - n. r.), şi se va veni cu un răspuns din partea retailerilor.

La rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a apreciat că partenerii de dialog au înţeles mesajul transmis de Guvern prin decizia de reducere a taxelor şi consideră că de la 1 iunie această măsură se va reflecta în buzunarul consumatorilor prin ieftinirea alimentelor.

"Consider că partenerii de dialog au înţeles că este necesar ca aceste măsuri să se reflecte la nivelul populaţiei şi mai ales pentru a da Guvernului argumente să ia alte măsuri de relaxare fiscală. Această reducere de 9% pentru care există un impact semnificativ pe buget, de 5,5 miliarde de lei pe an, se va regăsi în economie. Îmi doresc ca de la 1 iunie aceste măsuri să se regăsească la raft", a spus Teodorovici.

În opinia acestuia, o altă măsură cu impact în economie este şi reducerea TVA la apă, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali, dar acest demers este încă în analiză la Finanţe.

În timpul discuţiilor cu retailerii, Teodorovici a menţionat că ideea potrivit căreia Guvernul, prin Codul Fiscal, încearcă să introducă taxe noi sau să le majoreze pe cele existente este falsă, pentru că întregul impact pe care acest nou Cod Fiscal îl creează în 2016 şi în anii următori se va regăsi în economie.

"Dacă această măsură de relaxare fiscală nu se va regăsi în piaţă, rămâne fără logică şi va fi pusă la îndoială chiar şi de partenerii internaţionali. Fără efecte pozitive la măsurile deja aplicate, orice altă măsură de relaxare este dificil de aplicat", a adăugat ministrul Finanţelor Publice.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, i-a invitat marţi la discuţii pe producători, procesatori şi pe reprezentanţii marilor reţele comerciale din România, pentru a analiza evoluţia preţurilor produselor alimentare în perspectiva reducerii TVA la 9% de la 1 iunie.

De altfel, o reţea de magazine a redus deja preţurile. Astfel, reţeaua Profi a redus TVA la o serie de alimente, fiind primul retailer care aplică măsura obligatorie de la 1 iunie, a anunţat marţi compania.

Produsele cu TVA redus sunt marcate în magazinele reţelei cu etichete speciale, de culoare galbenă.

TVA la alimente va scădea, la 1 iunie, la 9%, de la 24% în prezent.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ