REACŢIA Primăria Capitalei la vânzarea unei porţiuni din parcul Verdi pe site-ul de anunţuri OLX

| 09 aug, 10:26

O porţiune din parcul Verdi, aflat în cartierul Floreasca din Bucureşti, a fost scoasă la vânzare pe site-ul de anunţuri OLX pentru suma de 7 milioane de euro. Parcul a fost retrocedat în urmă cu mai mulţi ani, iar acum proprietarul vrea să îl vândă. Primăria Capitalei spune că, indiferent cine va deţine această bucată din parcul Verdi, ea va fi păstrată ca spaţiu verde, pe care NU se va putea construi.

"Vand imobil teren situat in str. Verdi nr. 2 bis, sector 2 Bucuresti, nr. cadastral 228761 in suprafata de 11 896 m2. Pret informativ: 600 E/mp. Oferta serioasa. Prefer cumparator direct. Caracteristici: folosinta teritoriului - curti constructii, zona functionala V1a. Imobilul intra sub incidenta Legii nr. 135/2014, Art. II: Dupa alineatul (8) al articolului 18 din Legea nr. 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 764 din 10 noiembrie 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduce un nou alineat, alineatul (9), cu urmatorul cuprins:
"(9) Terenurile inscrise in cartea funciara ca fiind in categoria curti – constructii, terenuri ce se afla in proprietatea privata a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate ca spatii verzi, in sensul legii, decat dupa indeplinirea procedurii de expropriere conform legislatiei in domeniu."", se arată în anunţul de pe site-ul de profil OLX.ro.

Conform evidenţelor deţinute de municipalitate, imobilul identificat cu numărul cadastral 228761 reprezintă proprietate particulară pentru care s-a emis Dispoziţia Primarului General nr.1464 din 21 septembrie 1999 pentru punerea în aplicare a sentinţei civile definitive şi executorie nr.10290 din 3 august 1999, pronunţată de Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti.

În acest moment, parcul Verdi, aflat în proprietatea Municipiului Bucureşti şi administrarea Consiliului Local Sector 2, prin ADP Sector 2, are o suprafaţă de 6.246 mp, conform extrasului de carte funciară nr.233094 şi a datelor comunicate de ADP Sector 2. Conform cărţiii funciare, din suprafaţa totală de 6.246 mp, 5.322 mp o reprezintă spaţiile verzi, 607 mp- alei şi 317 mp, o parcare.

"În legătură cu solicitările locuitorilor din zona parcului Verdi, care doresc ca PMB sau Primăria Sectorului 2 să se implice pentru salvarea acestui spaţiu verde, facem precizarea că o astfel de solicitare nu are sens, atâta timp câ Parcul Verdi este încadrat, în Planul Urbanistic General, ca zonă verde. Conform prevederilor legale, schimbarea destinaţiei spaţiilor verzi este interzisă, ceea ce înseamnă că NU se poate construi. În eventualitatea în care actualul proprietar ar vinde suprafaţa, noul proprietar ar fi obligat să păstreze destinaţia de spaţiu verde, în conformitate cu prevederile legale", informează Primăria Capitalei într-un comunicat de presă.

Mai mult, în perioada 2013-2015, proprietarii terenurilor din zona parcul Verdi s-au adresat instanţei de judecată, solicitând trecerea din spaţiu verde în zonă construibilă. Pe fond, acţiunea a fost respinsă.

În ceea ce priveşte salubrizarea zonei, PMB a anunţat că va face demersurile necesare şi va sesiza autorităţile competente, Direcţia de Inspecţie şi Control din cadrul PMB şi Direcţia de Inspecţie şi Control din cadrul Primăriei sectorului 2 pentru a solicita proprietarilor salubrizarea şi menţinerea zonei ca spaţiu verde.

Istoria Parcului Verdi
În anul 1940, suprafaţa aferentă parcului Verdi figura înscrisă cu proces-verbal de carte funciară ca proprietate a Municipiului Bucureşti. În anul 1950, au fost întocmite acte de schimb între Ministerul
Agriculturii şi Silviculturii al Republicii Populare România şi persoane fizice ce au fost împroprietărite cu secţiuni din această suprafaţă. În anul 1986, conform evidenţelor cadastrale informatizate ale Municipiului Bucureşti, suprafaţa parcului figura ca proprietate de stat cu posesor ADP Sector 2.

După anul 1990, în baza actelor deţinute, diverse persoane fizice au revendicat mai multe suprafeţe din parc. Acestea au fost restituite prin punerea în aplicare a sentinţelor pronunţate la nivelul anilor 1998- 1999, şi în baza legilor proprietăţii.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ