Recesiune? Americanii spun no way!

| 16 aug, 2014

După anunțarea datelor privind evoluția PIB pentru prima jumătate a anului, președintele Traian Băsescu, secondat de liderii opoziției și mașina sa de propagandă mediatică, a ieșit să anunțe ritos că România se află în recesiune și că riscă reintrarea în criză.

Ceea ce șeful statului și așa-zișii analiști care au sărit să îi confirme teoria au uitat însă să precizeze, este că întreaga teorie se bazează pe o interpretare pur tehnică a datelor statistice. Într-adevăr, conform interpretării standard de care Eurostat se folosește pentru a aprecia evoluția economiilor europene, o scădere a PIB-ului real față de nivelul anterior în două trimestre consecutive se consideră recesiune. Această interpretare se bazează pe definiția dată de fostul consilier al președinților americani Kennedy și Johnson, Arthur Okun, care a definit tehnic recesiunea ca fiind ,,două trimestre consecutive de contracție economică”.

Numai că, in cazul de față, ar fi de-a dreptul absurd să considerăm că România este efectiv în recesiune pe baza acestei definiții tehnice. De altminteri, nici chiar americanii nu iau această definiție ad litteram pentru aprecierea mersului economiei.

National Bureau of Economic Reasearch, care este instituția de peste Ocean responsabilă cu asemenea aprecieri, consideră că recesiunea reprezintă o contracție semnificativă în activitatea economică, resimțită în majoritatea sectoarelor economiei și care durează mai mult de câteva luni. Conform definiției date de experții din SUA, recesiunea are loc dacă se constată un declin nu doar la nivelul PIB-ului real, ci și a venitului real, în ocuparea forței de muncă, în producția industrială și în vânzările cu amănuntul.

Or, din perspectiva acestei definiții, România nu este în niciun caz în recesiune. Nu doar că țara noastră continuă să înregistreze o evoluție ascendentă a PIB, dar economia românească a cunoscut una dintre cele mai mari rate de creștere de la nivelul Uniunii Europene, de +2,6%.

Cel mai important este însă că, dincolo de evoluția PIB, România continuă să înregistreze o majorare semnificativă a producției industriale, dar și a comerțului cu amănuntul, cel mai important indicator al evoluției puterii de cumpărare a unei populații care, după anii crizei economice și măsurile extrem de dure de austeritate cărora a fost forțată să le facă față, începe să resimtă o creștere a nivelului de trai. De asemenea, România stă foarte bine și la capitolul creare de locuri de muncă, unde se înregistrează un plus de 150.000. Or, această evoluție ascendentă arată la modul concret că economia românească își continuă parcursul consolidat de dezvoltare, iar mediul de afaceri privește cu optimism către viitor.

Trăgând linie, concluzia este simplă. Lamentațiile apocaliptice ale președintelui și ale mașinii sale de propagandă vizavi de evoluția economiei românești nu reprezintă altceva decât o manipulare cinică și iresponsabilă, cu un pronunțat iz electoral.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 aug, 2014
vio
Ai baut apa dupa Dorel Piranda? Sau ti-a promis il Plahiator Mahimo ca-ti boteaza?
Eu, unul, angajat al ArcelorMittal fiind, stiu ca tara e in declin de anul trecut, doar vazand productiile de rahat pe care le mai "storcesc" laminoarele de aici !!!
Si daca productia de otel a scazut la o treime, consumul de energie e tot scazut, ce date tehnice imi maitrebuie ca sa concluzionez ca de doi ani de zile de cand s-a instalat, pesedeul e o plaga scarboasa pentru tara noastra?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ