Recoltă record în agricultură

| 08 aug, 2013

Prognozele Ministerului Agriculturii în ceea ce priveşte recolta lui 2013 încep să prindă contur. Potrivit specialiştilor Organizaţiei Interprofesionale “Cereale şi Produse Derivate” producţia la grâu a înregistrat o creştere de 32% faţă de anul trecut. Cifrele sunt îmbucurătoare şi pentru recolta de orz, 40% în plus faţă de vara trecută, dar şi la rapiță în urcare cu 60 de procente.

Grâul treierat luna trecută însumează peste şapte milioane de tone, din care o treime este de calitate superioară. În traducere, raportându-ne la 2012, România nu va apela la importuri iar preţul grâului se va situa la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani.

Veştile bune din teren sunt rezultatul mai multor factori. Gurile rele spun că anul agricol bun se datorează în principal absenţei fenomenelor meteo extreme. Această supoziţie, trebuie spus din capul locului, că nu are argumente solide. Fermierii care au mizat pe grâu anul acesta au avut nu puţine dificultăţi din cauza precipitaţiilor însemnate de la sfârşitul lunii iunie şi începutul lui iulie, fiind nevoiţi să-şi amâne în mod repetat intrarea în câmp. S-a pierdut nu doar la calitate ci şi cantitativ.

Am câştigat în schimb graţie politicilor adoptate de Executiv. Pentru prima oară după mulți ani cele 11 milioane de hectare teren agricol au fost cultivate în proporţie de 90%. Ministerul de resort a beneficiat la realocările bugetare din toamna trecută de fonduri importante pentru acordarea subvențiilor. Totodată, evoluţia constant crescătoare a absorbției fondurilor europene a avut efecte imediate în producţia agro-alimentară, lucru apreciat cu jumătate de gură ce-i drept, inclusiv de şeful statului. Guvernanţii s-au lansat şi într-un lobby puternic pentru deblocarea creditelor acordate fermierilor. Potrivit primului ministru doar două bănci susţin activitatea programelor agricole desfăşurate în parteneriat cu Comisia Europeană.

Acelaşi studiu, efectuat de OIPA, prognozează un plus de 30 - 40 de procente, comparativ cu anul trecut, la recolta de porumb şi floarea soarelui - plante vulnerabile la seceta pedologică. Cine merge prin ţară are şansa acum să rememoreze imaginii rupte din timp - porumb verde crud, înalt de doi metri. Aici ploaia şi-a adus un aport esenţial în lipsa unui sistem de irigaţii performant.

Tema irigaţiilor a fost reluată excesiv în ultimii ani de mai toate partidele aflate la putere. Consecinţele le cunoaştem cu toţii - nu s-a mişcat un deget. În premieră, coaliţia actuală a dezgropat chestiunea apropierii apei folosite în udare, îngropată de neputinţa pedelistă. La nu mai puţin de zece ani distanţă, autorităţile au hotărât umplerea mai multor canale magistrale de irigaţii, concomitent cu scăderea preţului la apa utilizată.

Românii au motive să fie optimişti în privinţa pâinii cea de toate zilele. Performanţele agriculturii au fost dublate de măsura Guvernului de reducere a TVA la întreg lanţul de producţie din industria de morărit şi panificaţie: grâu, făină, pâine. De la începutul toamnei vom resimţi în portofel această decizie care, pe deasupra, va avea și rolul de “spărgător de gheaţă” pentru alte produse de bază. Urmează scăderea TVA la lapte şi carne.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 aug, 2013
obiectiv
Mai baiatule,ai o mare scuza.
Probabil ca esti nascut intr-un oras.
Subventii mai mici sau mai mari de la UE+Guvern,s-au dat ,se dau,se vor mai da o perioada.
Problema este ca se acopera prin asta,o mica parte din costuri..
Productie mare(apropo,ai idee cat din grau este in gospodaria taraneasca,pentru consum propriu-eu nu stiu),pret de achizitie mic
Terenul arabil lucrat este aproape la fel in fiecare an(scade putin pe masura ce gospodariile individuale saracesc,"imbatranesc"...)
Tehnologiile folosite si fertilitatea terenurilor,plus sansa meteo,asta este explicatia rezultatelor din agricultura,ieri,azi si intotdeauna...
Doar banii,foarte importanti,alocati ,nu rezolva eficienta agriculturii.
Si apropo de irigatii,imi cer scuze anticipat pentru exprimare,era si este o vorba la tara:"irigarea fara ploaie,e ca ...."nu mai continui,dar este adevarata...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ