Reducerea TVA-ul la pâine este oficială - ce modificări presupune această măsură?

| 06 aug, 2013

De la 1 septembrie 2013 vor intra în vigoare modificările negociate cu Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană, care vor aduce o scădere a TVA pe tot lanțul de producție și distribuție a produselor de panificație – grâu, făină și produsul final (pâine, specialități, etc.).

În campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2012 și în programul de guvernare pe care l-a propus, USL a făcut o promisiune către cetățenii români – scăderea TVA la pâine de la 24% la 9%. Acum, Ordonanța de Guvern nr. 16/2013 pune în aplicare această măsură extrem de importantă pentru combaterea evaziunii fiscale din domeniul panificației și oferă o șansă românilor să aibă acces la pâine mai ieftină.

De la 1 septembrie 2013 vor intra în vigoare modificările negociate cu Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană, care vor aduce o scădere a TVA pe tot lanțul de producție și distribuție a produselor de panificație – grâu, făină și produsul final (pâine, specialități, etc.).

Decizia va produce efecte pozitive vizibile pentru toate sortimentele de pâine, precum şi pentru cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzeluţe şi împletituri, care se încadrează în grupa produse de brutărie la codul CAEN 1071, făină albă de grâu, făină semi-albă de grâu, făină neagră de grâu şi făină de secară, triticum spelta, grâu comun, meslin şi secară.

Scopul declarat al acestei schimbări a politicii de impozitare este de a oferi oportunitatea mediului de afaceri din domeniu să revină la o funcționare normală, concurențială, prin renunțarea la practicile de evaziune fiscală încurajate de o valoare mare a TVA. Taxele mai mici înseamnă că asumarea unor riscuri mari prin funcționarea ilegală și producția la negru nu mai este o decizie înțeleaptă, atâta timp cât nu mai aduce beneficii. Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase estimează că evaziunea din sector s-ar putea reduce de la 67% la circa 20% după introducerea modificării fiscale.

În marja diferenței de impozitare, producătorii își pot redefini atât costurile de producție, cât și prețurile de vânzare, existând posibilitatea ca pâinea să se ieftinească pe rafturi – un avantaj important pentru populația României, care manifestă o mare dependență față de dieta bazată pe produse de panificație. ROMPAN apreciază că pâinea s-ar putea ieftini cu circa 15% după 1 septembrie.

Reducerea TVA este astfel o decizie avantajoasă pentru producători, pentru stat, dar și pentru cetățeni. Totuși, există câteva sacrificii pe care o mică parte a populației trebuie să le facă – mai ales cei pasionați de băuturile scumpe și produsele de lux.

În același timp, au existat discuții despre posibilitatea reducerii TVA și pentru alte alimente de bază, dacă planul aplicat în domeniul produselor de panificație va da rezultate. Următorul produs care ar putea beneficia de o reducere a taxei pe valoarea adăugată ar putea fi carnea, iar apoi, gradual, decizia s-ar putea extinde și în domeniile lactatelor, zahărului și uleiului. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a subliniat că are în vedere o astfel de posibilitate și că, la nivelul ministerului și al Guvernului, se fac analize despre impactul ce ar putea fi înregistrat la nivelul încasărilor statului și în piață.

Trebuie avut în vedere și faptul că măsura scăderii TVA pentru grâu, făină și pâine vine într-un moment foarte bun pentru agricultura românească. Anul acesta producția de grâu a fost estimată de OIPA la circa 7 - 7,2 milioane de tone, printre cele mai mari din Europa și suficientă pentru a fi evitată varianta importului pentru asigurarea consumului intern.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, consideră că PIB-ul țării noastre ar putea creşte cu până la două miliarde de lei în condițiile unei recolte bogate, acest avantaj adăugându-se la câștigul economic asigurat de măsura fiscală de scădere a TVA. Așadar, România are șansa să adauge la o creștere economică ce are ca motor producția agricolă transparentizarea și eficientizarea funcționării companiilor din domeniul panificației, combaterea evaziunii fiscale, îmbunătățirea încasărilor statului și posibilitatea pâinii mai ieftine în magazine.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 aug, 2013
cantautor
in regula...
acum,daca ai timp,ar fi util un comentariu si despre modificarile convenite in legatura cu accizele,taxele diferentiate pe terenurile agricole,taxele in plus la inchirieri...
evident,daca va da voie patronul...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ