Reforma în sănătate – un miliard de lei ar putea fi economisiți

| 20 ian, 2014

De la începutul lunii aprilie, când ar urma să intre în vigoare noua lege, Ministerul Sănătății va crește valoarea decontărilor în ceea ce privește consultațiile în ambulatoriu, astfel încât să fie mai bine adaptat în relaţia pacient-medic.

De la începutul mandatului său de ministru al Sănătății, principalul proiect pe care Eugen Nicolăescu l-a susținut a fost acela al reformei sistemului pe care îl administrează. Sănătatea reprezintă unul dintre domeniile cel mai amplu dezbătute în societatea românească, din moment ce calitatea serviciilor nu este cea corespunzătoare. Principalele probleme au fost legate de creșterea costurilor în paralel cu scăderea numărului de contribuabili. Una din promisiunile pe care USL-ul le-a făcut încă de la înființare a fost aceea a unei reforme ample a sănătății, pe care în ultimele luni specialiștii Ministerului au alcătuit-o, propunerea finală fiind prezentată la finalul lunii decembrie.

La baza reformei propuse de minster stă deja celebrul pachet de bază, care definește serviciile medicale la care va avea acces un român în funcție de calitatea sa de asigurat, de istoricul său medical și de evoluția problemelor de sănătate. Nevoia de la care s-a pornit în realizarea acestui pachet este cea a eficientizării cheltuirii banului public, dar și a îmbunătățirii stării de sănătate a populației. Din acest punct de vedere, unul din principiile care au stat la baza proiectului poate reprezenta un pas important înainte.

Noul pachet de servicii medicale de bază este gândit în primul rând în jurul ideei că trebuie crescut rolul ambulatoriului de specialitate în desfășurarea actului medical. Așa cum se arată și în nota de fundamentare a proiectului, "având în vedere resursele limitate, sistemul sanitar nu se mai poate susţine în maniera în care funcţionează la ora actuală, concentrat pe spitale, care fac internări nejustificate sau fictive şi sunt cele mai mari consumatoare de resurse."

O mare parte din internările în spitale sunt realizate în prezent pentru investigații medicale de specialitate, nu pentru tratamente efective. Conform reprezentaților ministerului, din această cauză, doar în 2012 s-ar fi cheltuit nejustificat peste un miliard de lei, bani care ar fi putut fi utilizați mai eficient în alte părți ale sistemului. În acest context, creșterea rolului ambulatoriului de specialitate, pe care ministerul îl propune drept „un filtru în rezolvarea cazurilor, înainte de a se ajunge la spitalizarea lor”, ar putea îmbunătăți semnificativ situația.

Astfel, de la începutul lunii aprilie, când ar urma să intre în vigoare noua lege, ministerul va crește valoarea decontărilor în ceea ce privește consultațiile în ambulatoriu, astfel încât să fie mai bine adaptat în relaţia pacient-medic. În prezent aceste noi sume se negociază cu partenerii sociali, astfel încât plafoanele stabilite să mulțumească pe toată lumea. Deși la prima vedere, măsura ar putea fi interpretată ca fiind de natură să crească cheltuielile, este mai ieftin să realizezi investigații medicale în ambulatoriu decât să ții pacienții în spitale, când acest lucru nu se justifică.

Creșterea rolului ambulatoriului de specialitate reprezintă doar una din măsurile propuse în actualul proiect de reformă, dar ea are rolul de a rezolva una din cele mai mari probleme existente în prezent. Economisirea unui miliard de lei reprezintă un pas important înainte, din moment ce din acești bani se pot finanța mai multe proiecte investiționale de care sistemul sanitar are atâta nevoie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ