Remus Borza, pe câmpii

| 23 dec, 2013

În încercarea de a păstra costul facturii la energia electrică pentru populație la un nivel cât mai redus, ANRE a luat decizia ca începând din 2014, coșul energetic destinat acesteia să fie alimentat doar cu energie produsă de Nuclearelectrica şi Hidroelectrica.

Decizia completează astfel pachetul de măsuri implementate în ultima perioadă pentru a reduce impactul liberalizării prețului la energie. Astfel, ca urmare a deciziei ANRE, se asigură premise pentru ca factura la energie electrică pentru populație să nu cunoască majorări semnificative anul viitor, în condițiile în care energia nucleară și cea hidro au un cost de producție mai scăzut decât cea produsă de termocentrale, sau cea provenită din surse regenerabile.

Măsura a stârnit însă o reacție critică severă din partea lui Remus Borza, fostul președinte al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, din perioada în care producătorul de energie hidro s-a aflat în insolvență. „Hidroelectrica va avea pierderi de 30 de milioane de euro în urma deciziei ANRE, întrucât compania va vinde sub costul de producţie, a declarat Remus Borza, fost preşedinte al Consiliului de Supraveghere al companiei”, a declarat acesta. Mai exact, fostul președinte al Consiliului de Supraveghere anticipează că ANRE va oferi Hidroelectrica un preț de numai de 114 lei pe MWh, în condițiile în care costul real de producție este de 160 de lei pe MWh.

Chiar și dacă luăm de bună argumentația lui Remus Borza (deși este neclar de unde are fostul președinte al Consiliului de Supraveghere informația cu privire la prețul luat în considerare de ANRE), tot nu rezultă care ar fi problema. Dacă ne uităm pe ultimele date financiare raportate de către producătorul de energie hidro, atunci rezultă cât se poate de clar că Hidroelectrica își poate permite să livreze o parte din energia produsă la un preț mai mic decât costul de producție.

Astfel, conform ultimului raport al companiei, Hidoelectrica va încheia anul 2013 cu un profit record, de peste 900 de milioane de lei. Acest profit, fără precedent în ultimii 11 ani de zile, a fost înregistrat în condițiile în care compania a trecut printr-un amplu și complex proces de restructurare și decăpușare. Așadar, o pierdere de câteva zeci de milioane de euro pentru ca populației României să achite mai ușor facturile la energia electrică ar fi nesemnificativă pentru Hidroelectrica.

Ca urmare, decizia ANRE nu ar trebui să aibă niciun fel de efect negativ asupra companiei și atractivității ei pentru potențialii investitori interesați, în condițiile în care cabinetul intenționează să procedeze la privatizarea Hidroelectrica de o manieră similară cu modul în care s-a achționat pentru Romgaz, adică prin listarea acțiunilor producătorului de energie hidro la bursă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
12 apr, 2014
Perla Coroanei
Insolventa Hidroelectrica
A fost odata ca-n povesti,
Si le-ntrecea pe toate,
Din rude mari imparatesti,
O mandra societate.

Si era una la Guvern
Si mândră-n toate cele,
La fel ca perla-ntr-o coroană
Si luna intre stele.

Ea nume-avea, dar nu vi-l spui
Frumoasă-i bat-o vina,
Şi pentru ca s-o denumim,
Să-i spunem… Cătălina !

Din umbra falnicelor bolti
Ea pasul si-l indreaptă
Linga Guvern, unde-ntr-un colţ
Lichidatoru-asteaptă.

Privind în zare la ruine
La ce fuse străluce,
Anticipând alte mişcări
Ce milioane aduce.

Il vede azi, il vede mâni,
Astfel dorinta-i gata;
Iar el , privind-o de ani buni,
Dorea s-o deie gata.

La tatăl ei de la Guvern
Peţirea mult dorită
N-aintea Prinţilor din Vest
La cei ce-a fost menită.

Iar tatal ei, cuprins de-avânt
Privind Lichidatorul
Îi zise: Ia-o, pe cuvânt,
A nostru-i viitorul

Iar ea, vorbind cu el în somn,
Oftind din greu suspină:
- "O, dulce-al noptii mele domn,
De ce nu vii tu? Vină!

Cobori în jos, luceafăr blând,
Alunecând pe-o rază,
Hai în uzina mea la noi
Si ţara luminează! "

- "Din sfera mea venii cu greu
Ca să-mi urmez chemarea,
Iar la Guvern e tatăl meu
Şi muma-mi, Disperarea.

La Bursă-n Londra de Valori
Te-oi duce veacuri multe,
Si toţi ce ştiu de frica mea
De tine o s-asculte. "

Trecu o zi, trecură trei
Si iarasi, noaptea, vine
Iar el stătea deasupra ei
Sugând sânge din vine.

Iar ochii-i mici, mereu vicleni
Lucesc adânc himeric,
Ca doua patimi fără saţ
Si pline de-ntuneric.

Iar Ea plângea de-a lui amor
Gândindu-se că poate,
Va coborâ la muritori
Să înţeleaga toate.

- "Dar cum ai vrea să mă cobor?
Au nu-ntelegi tu oare,
Cum ca eu sunt nemuritor,
Si tu esti muritoare? "

Si se tot duse... S-a tot dus.
Cu contu

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ