Remus Cernea propune impozitarea afacerilor derulate de Biserici

| 07 dec, 18:34

Deputatul neafiliat Remus Cernea a depus luni, la Parlament, o inițiativă legislativă privind impozitarea cultelor, proiect care vizează, după cum a anunțat, asigurarea respectării principiului separării dintre stat și Biserică în ceea ce privește "excesul" unor facilități fiscale pentru culte.

"Această inițiativă legislativă pe care tocmai am depus-o la Senat, ca primă Cameră sesizată, vine să reducă dintre privilegiile acordate Bisericii, în sensul că activitățile propriu-zis economice ale Bisericii de acum încolo nu vor mai fi exceptate din lista celor care se impozitează. Așadar, activități care constau din venituri obținute din chirii sau venituri obținute din activități economice sau din valorificarea obiectelor și produselor de cult vor fi impozitate de acum încolo, dacă legea va fi adoptată", a declarat Cernea, conform Agerpres.

Citește și:  Traian Băsescu: BOR a dobândit o oarecare aroganţă, care nu e specifică ortodoxiei şi e un păcat

Potrivit acestuia, un alt articol al inițiativei legislative vizează libera concurență în ceea ce privește acele produse care sunt acum monopolul cultelor. "De acum înainte nu vor mai fi", a precizat Cernea, adăugând că proiectul prevede abrogarea unei legi din 1992 care acorda acest monopol cultelor, deoarece "o astfel de legislație este anti-economică, anti-europeană". "În spațiul european trebuie permisă libera concurență", a spus deputatul.

Legea 103/1992 prevede că Biserica Ortodoxă Română și celelalte culte religioase au, în exclusivitate, dreptul de producere și valorificare a obiectelor și veșmintelor de cult, precum și de tipărire a cărților de cult, a celor teologice sau cu conținut bisericesc, necesare practicării cultului.

Printre aceste obiecte de cult se numără vase liturgice, icoane metalice sau litografiate, cruci, crucifixe, mobilier bisericesc, cruciulițe și medalioane cu imagini religioase specifice cultului, calendare religioase, tămâie și lumânări (cu excepția celor decorative și a celor pentru nunți și botezuri).

Ilustratele, pliantele, albumele de artă și filmele prezentând lăcașuri de cult sau obiecte de artă bisericească, cu excepția celor care fac parte din patrimoniul cultural național, se pot realiza numai cu acordul cultului respectiv — prevede aceeași lege.

Tag-uri: BOR, Remus Cernea
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ