Remus Pricopie: Editorii nu mai pot băga mâna în buzunarele părinţilor, iar acest lucru îi deranjează

| 08 dec, 2014

Îi asigur pe editori, pe părinţi, elevi şi profesori că procesul de introducere a manualelor digitale va merge mai departe, chiar dacă acest lucru afectează interesele financiare ale editorilor, nevoiţi acum să-şi treacă produsele printr-un sistem clar şi transparent de validare, a subliniat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

"Resping categoric informaţiile false promovate în spaţiul public de Uniunea Editorilor din România. Procesul de revizuire şi modernizare a programelor şcolare şi a manualelor continuă şi va fi dus până la capăt, deoarece este fundamental pentru dezvoltarea şi creşterea performanţei în sistemul educaţional românesc", a transmie ministrul într-un comunicat de presă.

Este foarte uşor pentru unii editori să se ascundă în spatele unor comunicate de presă şi să lanseze din când în când informaţii şi acuzaţii false, dar mă întreb câţi dintre aceşti profitori, care nu au făcut decât să se îmbogăţească pe spatele elevilor şi al părinţilor, au curajul să se uite în ochii celor pe care i-au secătuit de bani, prin intermediul a tot felul de culegeri şi materiale didactice auxiliare.

Îi asigur pe editori, pe părinţi, elevi şi profesori că procesul de introducere a manualelor digitale va merge mai departe, chiar dacă acest lucru afectează interesele financiare ale editorilor, nevoiţi acum să-şi treacă produsele printr-un sistem clar şi transparent de validare. Editorii nu mai pot vinde orice, nu mai pot băga mâna în buzunarele părinţilor, iar acest lucru îi deranjează. Ar trebui totuşi să realizeze că, cel puţin de această dată, cei care ţipă mai tare nu reuşesc să se impună. Profesorii care au ales manualele de lucru la clasă nu i-au validat pe impostori şi pe cei care vor să facă afaceri în şcoală, ci au ales calitatea şi interesul copiilor.

Care a fost poziţia editorilor care l-a înfurita pe ministrul Pricopie

„Ne așteptam cu toții ca specialiștii și conducerea ministerului să tragă toate învățămintele din organizarea dezastruoasă a licitației pentru noile manuale destinate claselor I și a II-a și să demareze, cel târziu la 15 septembrie 2014, procedurile premergătoare achiziției de manuale pentru clasele a III-a și a IV-a, prin aprobarea programelor școlare. Ne aflăm la sfârșitul anului 2014 și nu numai că aceste importante documente n-au fost oficializate, dar, ca și acum un an, nu există specificațiile tehnice, iar OMEN nr. 5559/2013 n-a fost modificat corespunzător cu deciziile CNSC, fiind un factor perturbator al regimului manualelor și nicidecum un cadru juridic stimulativ, predictibil și generator de competiție corectă în domeniu”, a transmis UER.

Uniunea precizează că Remus Pricopie, ministrul Educației, a anunțat recent că atâta timp cât este ministru, nu va da drumul la licitația pentru clasa a III-a, până nu sunt revăzute regulile.

UER îl acuză pe ministrul Educaţiei că, în loc să perfecționeze procedurile existente și să le pună în acord cu deciziile instanțelor care au obligat CNEE-ul și MEN-ul la transparență, predictibilitate și legalitate, el declară că „în acest moment, la ministerul Educației se lucrează la un material, respectiv o propunere către Guvern, fie vorbim despre o lege a manualelor - va fi un document nu foarte extins, dar în care să se precizeze foarte clar în ce condiții se face achiziția pentru manuale - fie vorbim de un capitol distinct la ordonanța de urgență privind achizițiile publice, pentru că sistemul actual nu este viabil”.

„Domnul Remus Pricopie vrea să fugă de propria răspundere și a instituției pe care o conduce privind greșelile din organizarea și desfășurarea licitației, printre care întârzierea cu peste şase luni a procedurilor de lucru, erorile flagrante de parcurs datorită precarității documentației, lipsa de profesionalism a comisiei și a evaluatorilor, netransparența și carențele dialogului cu producătorii de manuale”, a mai transmis UER.

UER propune Ministerului, ca soluţii, să se inspire din sistemul de evaluare și de achiziție al țărilor europene

Pentru găsirea unei soluții, specialiștii din minister ar putea să privească la sistemului de evaluare și de achiziție din țările europene. „Vor constata că, mai peste tot, nu ministerele Educației achiziționează manuale, ci școlile, de pe o piață liberă și concurențială, având la dispoziție o subvenție din partea statului și alte fonduri atrase pe plan local. Piata liberă și concurențială, cu protecție socială țintită, este singura soluție rezonabilă”, a mai transmis UER.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ