RETROSPECTIVE 2013 Justiția și marile dosare de corupţie

| 23 dec, 2013

În anul 2012, Justiţia a continuat să pronunţe condamnări în marile dosare de corupţie, iar o caracteristică faţă de anul anterior este că predomină pedepsele mari cu executare. Lista celor care au fost declaraţi vinovaţi include foşti miniştri, senatori, deputaţi, primari, consilieri, judecători, poliţişti, generali de armată şi de interne, înalţi funcţionari ai statului, oameni de afaceri, directori de companii şi regii de stat.

De cele mai multe ori, acuzaţiile au fost de corupţie, în special trafic de influenţă, dare şi luare de mită, abuz în serviciu, majoritatea dosarelor fiind întocmite şi trimise în instanţă de Direcţia Naţională Anticorupţie, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este instanţa cea mai activă.


***

Pe 29 ianuarie, omul de afaceri George Copos a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală în dosarul Loteria I, în urma unei decizii a Judecătoriei Sectorului 2. El mai trebuie să plătească şi 3,9 milioane lei. Copos a fost trimis în judecată în 2006, fiind acuzat că a prejudiciat statul cu peste un milion de euro, în urma unor tranzacţii realizate de firma sa Ana Electronic cu Loteria Română. În acelaşi dosar, Roza Gilio Giuzepe, Ioan Stelian Raţiu şi Nicolae Cristea (fost director al Loteriei Române) au primit câte patru ani de închisoare cu executare. Dosarul se află acum în faza de apel.



***

În luna februarie, fostul procuror Ioan Ciofu a fost condamnat de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie. Acesta a fost reţinut în anul 2006 pentru luare de mită, după ce a primit de la Maricica Ioviţă, femeie de afaceri din zona Vaslui, 10.000 de euro pentru a-l pune sub acuzare pe Adrian Porumboiu, singurul ei concurent în afacerile din judeţul Vaslui.


***

Tot în luna februarie, liderul Federaţiei Sanitas, Marius Petcu, a fost condamnat definitiv de Curtea Supremă la şapte ani de închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. Petcu a fost trimis în judecată în anul 2011, acuzat că a primit de la administratorul unei societăţi comerciale sume de bani totalizând 1,4 milioane lei, în schimbul atribuirii a unui contract de execuţie lucrări.



***

Pe 13 februarie, Maria David, judecătoare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost condamnată definitiv la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. În perioada noiembrie - decembrie 2009, ea a primit de la un om de afaceri 200.000 de euro, promiţându-i, în schimb, că va interveni pe lângă magistraţi de la Curtea de Apel Ploieşti pentru a-l scăpa de un dosar în care acesta fusese condamnat pentru evaziune fiscală.


***

Un alt dosar important finalizat în 2013 este cel denumit 'Caltaboşul', în care foştii miniştri ai Agriculturii Ioan Avram Mureşan şi Decebal Traian Remeş au primit, în februarie, câte trei ani de închisoare cu executare. Ei sunt acuzaţi că au primit bani şi produse alimentare de la omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, pentru ca firmele acestuia să câştige licitaţii publice.


***

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj Nicolae Mischie a fost condamnat pe 18 martie la patru ani închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi luare de mită. Decizia Instanţei Supreme este definitivă. Mischie a fost trimis în judecată sub acuzaţia că, în perioada 1999-2002, a pretins de la omul de afaceri Clement Mocanu executarea unor lucrări de construcţii şi de renovare la trei imobile proprietate personală, valoarea totală a acestora depăşind 4,5 miliarde lei vechi.


***

În data de 17 aprilie, Valeriu Guma, deputat al Partidului Democrat din Republica Moldova, a fost condamnat definitiv de Instanţa Supremă la patru ani de închisoare cu executare, în dosarul 'mita de la AVAS', în care a fost trimis în judecată în iulie 2008 pentru cumpărare de influenţă şi complicitate la luare şi dare de mită. În anul 2006, el i-a dat 20.000 de dolari lui Alexandru Mîndruţ, consilier al vicepreşedintelui AVAS, în legătură cu privatizarea unei societăţi comerciale.


***

Şi fostul senator PSD Cătălin Voicu a primit, în luna aprilie, o condamnare definitivă de şapte ani închisoare din partea Instanţei Supreme, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. În acelaşi dosar, omul de afaceri Costel Căşuneanu şi fostul judecător Florin Costiniu au fost condamnaţi la câte patru ani de închisoare cu suspendare. În schimb, omul de afaceri Marius Locic a primit patru ani de închisoare cu executare. În anul 2009, Cătălin Voicu a primit de la Costel Căşuneanu 200.000 de euro, promiţând că va interveni pe lângă magistraţii Secţiei contencios administrativ şi fiscal din cadrul Instanţei Supreme investiţi cu soluţionarea unui dosar având ca obiect litigiul dintre SC PA&CO Internaţional SRL Bacău şi CNADNR. Florin Costiniu este cel care l-a sprijinit pe fostul senator PSD să intervină pe lângă magistraţii instanţei.


***

În data de 13 mai, şapte ofiţeri de rang înalt din cadrul MAI, printre care fostul secretar general Cristian Baci şi fostul şef al Jandarmeriei Române Olimpiodor Antonescu, au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare pentru angajări ilegale în instituţiile pe care le conduceau. Astfel, Olimpiodor Antonescu a primit 3 ani de închisoare cu suspendare, iar fostul său adjunct, Nicolae Rugină - 1,6 ani. Constantin Baci a primit doi ani şi şase luni, iar Adrian Pătraşcu, fost director general al Direcţiei Generale Management Resurse Umane din MAI, a fost condamnat la trei ani de închisoare. Decizia este definitivă.



***

Pe 28 mai, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la un an de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie în legătură cu efectuarea de lucrări de reabilitare a patru unităţi şcolare de pe raza judeţului şi mituirea omului de afaceri Cornel Penescu. În acelaşi dosar, Cornel Penescu a fost condamnat la nouă luni de închisoare cu suspendare. Ulterior, în luna noiembrie 2013, Curtea de Apel Bucureşti i-a mărit pedeapsa lui Constantin Nicolescu la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare. Decizia poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.


***

În cursul anului 2013, patronul stelist George Becali a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în trei dosare penale. Astfel, pe 4 iunie, el a primit trei ani de închisoare pentru dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în dosarul 'Valiza'. De asemenea, el a fost condamnat, pe 20 mai, la 2 ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu. George Becali a mai primit, în februarie 2013, trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul privind sechestrarea de persoane, însă Instanţa Supremă a anulat suspendarea, astfel încât condamnarea s-a transformat în trei ani de închisoare cu executare. Cele trei condamnări au fost contopite şi s-a adăugat un spor de pedeapsă, astfel încât Becali are de executat în final trei ani şi şase luni de închisoare. În prezent, Becali este încarcerat în Penitenciarul Poarta Albă.


***

Un alt caz important soldat cu condamnări este dosarul Romsilva II, în care Ion Dumitru, fost deputat PSD şi fost manager-director general al RNP - Romsilva, a fost condamnat pe 7 iunie de Instanţa Supremă la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu. Alţi doi directori de la Romsilva, Dumitru Bunea şi Elena Dumitru, au primit câte trei ani închisoare cu suspendare. Inculpaţii mai trebuie să achite 1,6 milioane lei despăgubiri către Romsilva, decizia fiind definitivă. Ion Dumitru este acuzat că a importat din Ucraina un utilaj greu, derivat dintr-un tanc T34, pe care l-a transformat într-un buldozer, la un preţ exorbitant.


***

Pe 12 iulie, un complet de la Instanţa Supremă l-a condamnat pe Relu Fenechiu la cinci ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată în dosarul ''Transformatorul'', aceeaşi pedeapsă fiind dată şi fratelui acestuia, Lucian Fenechiu. Ioan Turbatu şi Ioan Mărghidan, directori generali la SISEE Moldova, au primit câte şase ani de închisoare, iar Petru Andronache, director comercial la Electrica Moldova, a luat şapte ani de închisoare. Relu Fenechiu mai trebuie să plătească 6 milioane de lei, daune materiale către SISEE Moldova. Decizia nu este definitivă, iar toţi inculpaţii au făcut recurs.


***

În luna septembrie, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi - fost director general al ICA, Sorin Pantiş - fost ministru al Telecomunicaţiilor şi angajat al ICA, Jean Cătălin Sandu, Popa Corneliu, Vlad Nicolae Săvulescu şi Flavius Pop au fost condamnaţi la câte şase ani de închisoare cu executare. Dan Voiculescu trebuie să plătească suma de 60 milioane euro, prejudiciul adus Ministerului Agriculturii. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.


***

Pe 24 septembrie, deputatul Mircia Muntean, fost primar al municipiului Deva în perioada 1996 - 2012, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu într-un dosar din 2004, în care a fost acuzat că a încheiat tranzacţii ilegale de terenuri cu un traficant de maşini de lux.


***

Tot în luna septembrie, Instanţa Supremă l-a condamnat definitiv pe senatorul PP-DD Antonie Solomon, fost primar al Craiovei, la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi fals intelectual. În acelaşi dosar, omul de afaceri Cornel Penescu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru dare de mită. Antonie Solomon este acuzat că în anul 2006 a primit 50.000 de euro mită de la Cornel Penescu, pentru a facilita emiterea unei autorizaţii de construcţie conţinând elemente nereale pentru hypermarketul PIC din Craiova.


***

În octombrie 2013, fostul primar al municipiului Hunedoara Ovidiu Marius Hada a fost condamnat definitiv de Instanţa Supremă la cinci ani de închisoare cu executare pentru corupţie, în legătură cu încheierea în mod nelegal a unor achiziţii publice. De asemenea, fostul viceprimar al municipiului Hunedoara Nicolae Robert Dan a primit 3 ani de închisoare, iar Ioan Ţiplea (fost angajat în primărie la Compartimentul Achiziţii Publice) - 5 ani închisoare. Procurorii susţin că, în anul 2009, Primăria Hunedoara a încheiat nelegal cinci contracte de achiziţii publice (în principal servicii de consultanţă şi închiriere de utilaje) de la SC Aris Mondo Consulting SRL, firmă controlată de către Ioan Ţiplea.


***

Ion Dabela, fost director general al RADET, a fost condamnat definitiv în luna noiembrie de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la 6 ani de închisoare cu executare pentru corupţie, în legătură cu derularea unui contract, în perioada 1998-2002, cu o firmă germană. În acelaşi dosar, Mihai Radu Cucuiu (fost director tehnic la RADET) a primit 3 ani de închisoare cu suspendare. Alte condamnări: Valentin Carali (fost ofiţer superior în SRI) - 4 ani şi 6 luni închisoare, Liana Uzunov (fost director comercial RADET) - 4 ani. În perioada 1998-2002, persoane din conducerea RADET Bucureşti au primit de la reprezentanţii firmei germane Preussag Rohrsanierung GmbH bani şi bunuri în valoare totală de peste 500.000 de mărci germane, prin transferuri bancare sau cash, în vederea încheierii unui contract economic.


***

Pe 12 decembrie, fostul deputat PDL Dan Păsat a fost condamnat de Instanţa Supremă la trei ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care este acuzat de şantaj şi operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia de parlamentar, fiindu-i confiscată şi suma de 1,8 milioane lei. Păsat este acuzat că a agresat şi şantajat doi reprezentanţi ai unei firme pentru a-i determina să semneze un contract de cesiune integrală a lucrărilor de aducţiune a apei din comuna Vărăşti, judeţul Giurgiu. Decizia nu este definitivă.


***

După patru ani de judecată, la începutul lunii decembrie, Instanţa Supremă a finalizat dosarul privatizărilor strategice, pronunţând pedepse: Codruţ Şereş (fost ministru al Economiei) - 6 ani, Zsolt Nagy (fost ministru al Comunicaţiilor) - 5 ani, Michal Susak (cetăţean ceh) - 10 ani închisoare, Mircea Călin Flore (senior director CSFB Europe Ltd. Londra, cetăţean româno-englez) - 9,6 ani închisoare, consultanţii internaţionali Vadim Benyatov - 10 ani închisoare şi Stamen Stanchev - 11 ani de închisoare, Mihai Radu Donciu (fost consilier al ministrului Comunicaţiilor) - 7 ani; Mihai Dorinel Mucea (fost adjunct al şefului OPSPI) - 6 ani, Gabor Kerekes - 5 ani, iar cetăţeanul turc Mustafa Oral - 5 ani. Decizia nu este definitivă. Inculpaţii sunt acuzaţi de aderare la un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional, trădare prin transmitere de secrete şi spionaj în legătură cu privatizarea unor mari companii naţionale.

Tag-uri: coruptie, justiţia
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ