WEC: Revoluţia gazelor de şist va afecta Rusia după ce SUA va exporta în Europa

| 31 mai, 2013

Rusia nu va resimţi impactul revoluţiei gazelor de şist din SUA, atât timp cât companiile americane nu vor începe să exporte gaze în Europa, a afirmat şeful Direcţiei de cercetare al World Energy Council, Karl Rose, citat de Agerpres.

"Pentru Rusia, principala piaţă de export este Europa, unde SUA nu furnizează încă gaze, de aceea pentru moment revoluţia gazelor de şist din SUA nu va afecta Federaţia Rusă", a declarat expertul citat. În acest context, el a invocat "presiunea indirectă, când consumatorii europeni ar putea solicita Gazprom o reducere de preţ" la gazele livrate.

"Multe companii din Europa văd că gazele costă aici de 3-4 ori mai mult decât în SUA şi atunci iau în calcul un posibil transfer al producţiei lor de cealaltă parte a Oceanului", a explicat Rose.

Reprezentantul WEC a reiterat că nu vor exista consecinţe negative pentru Rusia în urma revoluţiei gazelor de şist până în momentul în care SUA vor începe să exporte gaze în Europa. "Odată ce acest lucru se va întâmpla, situaţia se va schimba, şi nu doar pentru Federaţia Rusă, ci şi pentru Norvegia şi alţi producători. În acest moment, însă, SUA nu se pregătesc să furnizeze gaze în străinătate. Mai mult, în conformitate cu legislaţia actuală, toate companiile americane care doresc să exporte gaze trebuie să obţină o licenţă specială", a mai explicat el.

Referitor la faptul dacă Rusia ar trebui să-şi schimbe strategia energetică în urma creşterii producţiei de gaze de şist, Rose a declarat că "întrebarea-cheie este dacă preţurile la resursele energetice vor rămâne la nivelul actual". "Aveţi suficiente rezerve de gaze, de aceea dezvoltarea tipurilor de resurse neconvenţionale este o chestiune de preţ şi accesibilitate", a menţionat expertul american, în opinia căruia Moscova ar trebui să ia în considerare o revizuire a strategiei sale energetice numai în cazul în care producţia de gaze de şist va fi mult mai ieftină.

În aceeaşi ordine de idei, revoluţia gazelor de şist începută în SUA va decurge lent, dar în cele din urmă va avea un impact enorm asupra sectorului energetic la nivel mondial, a subliniat Karl Rose. "Revoluţia gazelor de şist va avea un impact imens.Dezvoltarea sa va reduce dependenţa de gazele naturale lichefiate şi, implicit, va crea noi locuri de muncă", a afirmat el, vorbind la reuniunea anuală a Asociaţiei Energiei din SUA, potrivit ITAR-TASS, preluată de publicaţia electronică Vzgliad.

În plus, reprezentantul WEC a atras atenţia asupra importanţei rezolvării problemelor legate de schimbările climatice la nivel global. El a numit SUA ca pe una din "puţinele ţări în care această problemă se încearcă, într-adevăr, să fie rezolvată prin trecerea la surse alternative de energie". "Lumea încă nu se află pe calea care să ne permită să scoatem respectiva problemă de pe ordinea zilei", a adăugat expertul citat de ITAR-TASS.

În opinia sa, un rol dominant în această privinţă îl au ţările din Asia, în special China, întrucât acolo multe centrale electrice lucrează în continuare pe cărbune. Mai mult, "europenii vorbesc foarte mult despre acest subiect, dar puţine lucruri au făcut", opinează el.

La ora actuală, volumul de rezerve prospectate de gaze de şist în SUA este mai mare de 24 trilioane metri cubi. Conform estimărilor oficiale, către 2030, producţia anuală a acestui tip de combustibil va fi de 150 de miliarde de metri cubi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ