Riscurile pentru sănătate a unor misiuni pe Marte depăşesc criteriile NASA

| 03 apr, 2014

Trimiterea unor oameni pe Marte i-ar expune unor riscuri care ar depăşi limitele stabilite în prezent de agenţia spaţială americană NASA, a estimat miercuri un comitet independent de experţi medicali, citat de AFP.

'Acest gen de misiuni i-ar expune probabil pe membrii echipajului unor niveluri de riscuri cunoscute care le depăşesc pe cele autorizate de criteriile actuale în materie de sănătate, precum şi unei serii de riscuri încă nedefinite, incerte, chiar imprevizibile', subliniază raportul redactat de Institute of Medicine (IOM).

În consecinţă, orice misiune pe termen lung sau în spaţiul cosmic îndepărtat, în perspectiva deceniilor viitoare, va necesita un anume grad etic de examinare, adaugă documentul.

La ora actuală, astronauţii sunt trimişi în spaţiu pe orbită circumterestră joasă, unde pot petrece între trei şi şase luni odată, la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Dar o expediţie spre Marte ar putea dura până la 18 luni.

NASA şi-a exprimat intenţia de a trimite oameni pe Marte până în anii 2030 şi lucrează efectiv la construirea unei rachete şi a unui aparat spaţial în acest scop.

Riscurile pentru sănătate în misiuni scurte în spaţiu pot cuprinde stări de vomă, o stare de slăbiciune generalizată, o vedere tulbure, în timp ce riscurile misiunilor pe termen lung pot merge până la cancere induse radioactiv şi pierderi ale masei osoase.

Date fiind aceste riscuri incerte şi prea puţin cunoscute, NASA a cerut IOM să instituie un cadru etic pentru a ghida deciziile viitoare în domeniul zborurilor spaţiale cu echipaj uman.

Membrii comitetului de experţi au refizat să creeze o serie de criterii de sănătate aparte şi specifice misiunilor spre Marte. În locul acestora, grupul a conchis că singura opţiune este de a acorda excepţii la criteriile de sănătate actuale.

Dar IOM a avertizat NASA că ar trebui, în pofida acestora, în toate cazurile, să hotărască dacă acest gen de excepţii rămân acceptabile din punct de vedere etic.

'Orice excepţie ar trebui să fie rară şi să nu aibă loc în cazul circumstanţelor particulare', subliniază IOM, citând de exemplu necesitatea ca astronauţii să poată decide ei înşişi dacă participă sau nu la ele şi nevoia de a alege misiuni benefice pentru societate în general.

Comitetul recomandă, de asemenea, NASA să asigure o acoperire de sănătate pe viaţă astronauţilor săi.

Tag-uri: nasa, riscuti
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ