România a avut a doua cea mai mică inflație anuală din UE, în februarie

| 16 mar, 13:17

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană (UE) a urcat în luna februarie 2017 până la 1,9%, de la 1,7% în luna ianuarie 2017, cele mai mici rate anuale fiind înregistrate în Irlanda (0,3%), România (0,5%), Bulgaria și Danemarca (ambele cu 0,9%), arată datele publicate, joi, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Comparativ cu situația din luna ianuarie 2017, rata anuală a inflației a crescut în 24 de state membre, inclusiv în România, și a scăzut în trei țări membre.

În cazul zonei euro, rata anuală a inflației a crescut până la 2% în luna februarie 2017, de la 1,8% în luna ianuarie 2017. Cel mai semnificativ impact asupra creșterii anuale a prețurilor l-au avut combustibilii pentru transport (0,60 puncte procentuale), legumele (creștere de 0,25 puncte procentuale) și combustibilii pentru încălzire (0,16 puncte procentuale). De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact negativ asupra inflației a venit din partea serviciilor de telecomunicații (minus 0,10 puncte procentuale), articole de îmbrăcăminte (minus 0,07 puncte procentuale) și gaze naturale (minus 0,06 puncte procentuale).

În luna februarie a acestui an, rata anuală a inflației în zona euro s-a apropiat, pentru prima dată în ultimii trei ani, de obiectivul țintă al BCE, o creștere a prețurilor mai mică dar apropiată de 2%.

La începutul acestei luni, președintele BCE, Mario Draghi a anunțat că Banca Centrală Europeană (BCE) a îmbunătățit semnificativ prognoza de inflație până la 1,7% în acest an, de la 1,3% cât estima anterior. De asemenea, prognoza de inflație pentru 2018 a fost îmbunătățită la 1,6%, de la 1,5% anterior, în timp ce prognoza de inflație pentru 2019 a fost lăsată nemodificată la 1,7%.

În ceea ce privește România, datele publicate în 10 martie de Institutul Național de Statistică (INS) arată că rata anuală a inflației și-a continuat trendul ascendent, în condițiile în care prețurile de consum au crescut cu 0,2% în februarie, comparativ cu aceeași lună din 2016, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 1,43%. Creșterea medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2016 — februarie 2017) față de precedentele 12 luni (martie 2015 — februarie 2016), calculată pe baza IPC (indicelui prețurilor de consum n.r.), este de—1,1%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este de—0,7%.

Banca Națională a României (BNR) a revizuit în scădere prognoza de inflație pentru finalul acestui an, cu 0,4 puncte procentuale, la 1,7%.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ