România a finalizat construcţia celei de-a doua tabere pentru refugiaţi, amenajată la Moraviţa

| 21 sep, 20:55

Cea de-a doua tabără pentru refugiaţi din judeţul Timiş a fost amenajată, luni, la Moraviţa, unde au fost montate 80 de corturi care vor putea adăposti aproximativ 500 de persoane, după ce cu o zi în urmă o tabără similară a fost instalată în localitatea Lunga.

La Moraviţa, pe un teren de opt hectare, pus la dispoziţie de către primărie, au fost montate aproximativ 80 de corturi de la Armată şi de la Crucea Roşie, în care vor putea fi adăpostite aproximativ 500 de persoane.

Tabăra este amplasată la ieşirea din localitate, pe un izlaz, la doar doi kilometri de punctul de trecere al frontierei cu Serbia şi la 200 de metri de drumul care leagă Timişoara de Moraviţa.

Această tabără va avea un centru de comandă, dar şi corturi care vor deservi ca sală de mese şi depozit pentru alimente.

În localitatea Moraviţa se află cel mai mare punct de trecere a frontierei spre Serbia, prima localitate sâbească după vamă fiind Vârşeţ.

Între timp, în tabăra deschisă duminică în localitatea Lunga, care aparţine de comuna Comloşu Mare şi unde se află un punct de trecere al frontierei spre Serbia, au fost trase reţelele de utilităţi.

Potrivit unor surse locale, la Lunga se lucrează la ridicarea altor aproximativ o sută de corturi pe lângă cele 50 instalate cu o zi în urmă. Aici vor putea fi adăpostiţi circa 500 de migranţi care ar putea trece frontiera cu Serbia înspre România.

De asemenea, câteva corturi vor fi transformate în sală de mese, respectiv spălător. La Lunga, au fost duse un generator de curent, toalete ecologice, precum şi un rezervor cu apă.

În noiembrie 2014, în Lunga a fost deschis un punct de trecere a frontierei spre Serbia, localitatea Nakovo fiind prima după vamă, în ţara vecină.

Amenajarea acestor tabere pentru refugiaţi în judeţul Timiş face parte dintr-un exerciţiu de testare a capacităţii operaţionale de răspuns a autorităţilor române în faţa fluxului de refugiaţi înregistrat în statele din vecinătatea României, potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Întreaga operaţiune este coordonată de un secretar de stat din MAI.

Ministerul Afacerilor Interne anunţa, în urmă cu o zi, că o tabără temporară pentru refugiaţi a fost amplasată în apropierea localităţii Lunga, iar alta urmează să fie amplasată în zona Stamora Moraviţa, în judeţul Timiş.

Potrivit unui comunicat al MAI, sub coordonarea viceprim-ministrului pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, la sediul ministerului a avut loc o şedinţă de evaluare a exerciţiului care a început sâmbătă, la frontiera cu Serbia, şi a situaţiei din zonă raportat la fluxul de refugiaţi.

"Chiar dacă România nu se confruntă cu o presiune migraţionistă, aceste acţiuni sunt necesare pentru testarea capacităţilor noastre de reacţie la dinamica din regiune”, declara Oprea.

Printre activităţile desfăşurate în cadrul acestui exerciţiu de testare a capacităţilor operaţionale este inclusă şi organizarea de tabere temporare pentru preluarea persoanelor care ar solicita o formă de protecţie în România.

În taberele din apropierea localităţii Lunga şi din zona Stamora Moraviţa sunt verificate resursele şi capabilităţile necesare desfăşurării activităţilor specifice la frontieră, respectiv trierea, înregistrarea, amprentarea şi identificarea cetăţenilor străini, precum şi a procedurilor care se aplică în astfel de situaţii.

Activităţile care se derulează la frontiera cu Serbia sunt măsuri cu caracter preventiv, mai preciza MAI.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ