România, actor cheie în războiul energetic

| 07 dec, 2014

Potrivit unui reportaj realizat de cei de la Euronews, România ar putea deveni în curând un important nod energetic al Europei, și asta nu datorită lui Aliodor Manolea și cravatei mov a lui Traian Băsescu, ci datorită descoperirilor importante de hidrocarburi din Marea Neagră.

În același timp însă, o parte a mass-media a început să atace virulent guvernul și compania OMV pe subiectul redevențelor la petrol și gaze naturale. Dacă aceste atacuri se vor dezvolta și se vor concretiza în ceva mai mult decât simple talk-show-uri, ar trebui să ne dea serios de gândit cu privire la cine ar avea de beneficiat de pe urma lor.

Potrivit Euronews, după ce a descoperit în anul 2012 un imens zăcământ de gaze naturale în platoul continental românesc al Mării Negre, compania OMV Petrom a identificat recent şi un zăcământ de petrol tot în platoul continental, dar mai aproape de litoralul românesc, iar aceste descoperiri ar putea redesena harta energetică a Europei. Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom, a declarat pentru Euronews că prin exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, România ar putea să nu mai aibă nevoie de importuri, iar în eventualitatea în care zăcămintele vor fi mai semnificative decât se estimează în prezent, atunci hidrocarburile extrase ar putea acoperi o parte din nevoile europene.

Ce înseamnă asta? Că rușii ne văd acum ca o posibilă amenințare pentru strategia lor de politică externă în zonă, care se sprijină foarte mult pe Gazprom și oprirea robinetului de gaz. Dacă Europa ar avea o sursă alternativă de energie, respectiv România, atunci puterea de negociere a Rusiei ar scădea simțitor. O astfel de opinie are și profesorul Silviu Neguţ, unul dintre cei mai apreciaţi experţi români în geopolitică, potrivit căruia România poate deveni nodul energetic al Uniunii Europene, cu condiţia depăşirii unui obstacol, şi anume „acţiunea agresivă a Rusiei pentru a controla toată energia în regiunea Mării Negre”.

Cei de la Euronews găsesc și o explicație plauzibilă pentru o temă promovată tot mai des la televizor: scăderea consumului de energie. În timp ce majoritatea „analiștilor” de dreapta afirmă că acest indicator arată un lucru extrem de grav, scăderea economie, dar sunt contraziși de fiecare dată de datele pozitive prezentate de INS și Eurostat, jurnaliștii europeni au un alt răspuns pentru acest fenomen: românii au început să facă economie de energie. Aceștia notează că România a înţeles că o modalitate de a obţine independenţa energetică este reducerea consumului de energie, și dau exemplul programelor deja demarate, precum reabilitarea termică a blocurilor din Bucureşti sau „revoluţia verde” ilustrată de investiţiile masive în producţia de biogaz şi energie eoliană.

Așadar, data viitoare când vedeți un pseudo-jurnalist cu batistuță la sacou, spunându-vă cum bugetul pierde foarte mulți bani pentru că avem cea mai mică redevență la petrol din Europa, un lucru complet fals, având în vedere că multe țări europene au redevențe egale cu 0, gândiți-vă ce e mai bine: să atragem cât mai multe investiții în energie și să devenim independenți de Rusia, păstrând redevențele la un nivel acceptabil pentru investitori, sau să le creștem la sume care să facă neprofitabile exploatările de hidrocarburi și să rămânem dependenți de toanele Rusiei? Apoi puneți-vă întrebarea: jurnalistul respectiv ale cui interese apără? Ale României, sau ale Rusiei?

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

7 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ