România, pe locul 10 în UE în ceea ce privește producția de energie eoliană

| 16 oct, 2013

România se află pe locul 10 în Uniunea Europeană din punctul de vedere al producției de energie eoliană, au declarat miercuri, într-o conferință de presă, reprezentanții Asociației Patronale Surse Noi de Energie - SunE.

"În acest moment, în UE sunt instalate turbine eoliene cu o capacitate totală de 106.000 MW. Cea mai mare producție este în Germania, unde sunt peste 30.000 de MW și în Spania, cu peste 20.000 de MW. Urmează Marea Britanie, Italia și Franța. România este pe locul 10, suntem între țările cu un număr semnificativ de centrale eoliene", a declarat Dan Teodoreanu, vicepreședintele asociației, potrivit agerpres.

El a mai spus că, potrivit ultimelor date transmise de Transelectrica, aferente zilei de 24 septembrie 2013, în România sunt instalate capacități eoliene de 2.394 MW, microhidrocentrale de 459 de MW, panouri fotovoltaice cu o putere de 508 MW, instalații de producere a energie pe bază de biomasă de 42,7 MW și pe bază de biogaz de 0,5 MW.

"În ceea ce privește energia fotovoltaică, în lume există cumulat panouri de 100.000 de MW, din care 70.000 în UE, adică de 10 ori mai mult decât consumul anual al României, care este de circa 6.000-7.000 de MW. Cel mai mare producător de energie fotovoltaică este Germania, cu 32.000 de MW, urmat de Italia cu 16.000 de MW și de China, cu 8.000 de MW. China va merge spre locul întâi în următorii ani", a completat Teodoreanu.

Potrivit acestuia, 7 din cei mai mari 10 producători de panouri fotovoltaice din lume sunt din China.

De la 1 iulie 2013, Guvernul a decis să amâne, până în 2017-2018, acordarea unui număr de certificate verzi pentru energia eoliană, solară și microhidrocentrale.

Astfel, proiectele fotovoltaice primesc de la 1 iulie doar patru certificate verzi pe MWh, față de șase certificate, ca până acum. Proiectele eoliene primesc doar un certificat din două, iar microhidrocentralele, două certificate din trei.

Un alt proiect inițiat de Ministerul Economiei și lansat în dezbatere publică prevede că producătorii de energie regenerabilă care vor fi acreditați după intrarea în vigoare a actului normativ vor primi și mai puține certificate verzi.

Documentul proiectul prevede reducerea cu 0,7 certificate verzi pe MWh pentru microhidrocentrale, care vor primi, în continuare, doar 2,3 certificate pentru centralele noi sau două certificate pentru cele retehnologizate.

În cazul parcurilor eoliene, numărul certificatelor se reduce cu 0,5 certificate până în 2017 și 0,25 certificate începând cu anul 2018. Prin urmare, noii investitori vor beneficia de doar 1,5 certificate verzi până în 2017 și de 0,75 certificate, din anul 2018.

Reducerea este și mai mare în ceea ce privește energia fotovoltaică. Numărul certificatelor se reduce cu trei, astfel că producătorii vor primi doar trei certificate verzi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ