Proteste pentru ce scumpiri şi ale cui?

| 11 mar, 2014

Protestul sindicatelor prin care cere socoteala Executivului pe tema certificatelor verzi este greşit direcţionat. Cel care putea gira scăderea costurilor la facturile de energei electrică pentru consumatorii casnici era şeful statului, prin promulgarea Legii în forma trimisă de Parlament.

O regula nescrisă spune că atunci când lucrurile merg bine, se va găsi întotdeauna cineva care să conteste starea de fapt. Este şi cazul celor de la Cartel Alfa, una dintre cele mai importante confederaţii sindicale din România, care au anunţat că vor demara acţiuni de protest. Cel mai probabil, abordarea sindicaliştilor de la Cartel Alfa este una de tip interţial, în condiţiile în care primăvara şi toamna sunt momentele tradiţionale în care sindicatele aleg să protesteze faţă de măsurile Guvernului.

Doar că de această dată, protestul celor de la Cartel Alfa pare lipsit de obiect. România a fost pe deplin stabilizată din punct de vedere macroeconomic şi s-a înscris pe coordonatele revirimentului economic. Nu o spune Cabinetul Ponta, ci o confirmă datele oficiale ale Eurostat care arată că, la nivelul anului 2013, România a avut cea mai consistentă creştere economică de 3,5%. Totodată, ţara noastră a bifat cea mai redusă inflaţie în acelaşi an 2013 de numai 1,6%, un record pentru perioada postdecembristă.

În schimb, măsura de reeşalonare a certificatelor verzi solicitată de Guvern a fost votată de Parlament. Traian Băsescu a trimis-o însă spre reexaminare în Legislativ. Retrimisă de Parlament pentru a fi promulgată, şeful statului a sesizat Curtea Constituţională. Prin urmare, în timp ce Cabinetul Ponta şi Parlamentul României au depus toate eforturile pentru a operaţionaliza reeşalonarea, cel care s-a opus constant a fost Traian Băsescu.

Aşadar, protestul sindicatelor prin care cere socoteala Executivului pe tema certificatelor verzi este greşit direcţionat. Cel care putea gira scăderea costurilor la facturile de energei electrică pentru consumatorii casnici era şeful statului, prin promulgarea Legii în forma trimisă de Parlament.

De asemenea,revenidcarea sindicaliştilor privind stoparea preţului la gaze şi implementarea unui calendar care să permită o creştere eşalonată a preţului la gaze până în 2020 este extrem de dificil de aplicat. Şi în acest caz, vina aparţine fostelor Guverne Boc şi Ungureanu.

Cei doi foşti premieri au acţionat fără niciun regret, semnând memorandumuri cu FMI care obligă România să liberalizeze tarifele. Astfel, prin documentele semnate de Emil Boc în iunie 2011 şi de Mihai Răzvan Ungureanu în martie 2012, cei doi au parafat un calendar extrem de defavorabil ţării noastre ce vor duce la majorararea preţului la gaze.

Conform memorandumurilor semnate de cei doi foşti premieri, liberalizarea preţurilor la gaze a intrat în vigoare la finalul anului 2013 pentru consumatorii industriali, iar în 2015 măsura se va aplica pentru consumatorii casnici. Semnarea unui astfel de calendar este expresia lipsei de responsabilitate socială. După ce PDL a impus o suită de măsuri de austeritate, a tăiat pensii şi salarii sau a disponibilizat masiv în instituţiile de stat, calendarul liberalizării preţurilor pasat guvernării USL accentuează curba de sacrificiu.

Grav este însă că fostele guverne PDL nici măcar nu au încercat sa negocieze un calendar mai extins care să nu supună populaţia la plata unor facturi majorate într-un orizont de timp foarte apropiat. De altfel, PDL a acceptat orbeşte condiţiile impuse de FMI privind creşterea preţurilor la energie. Conform scrisorii de intenţie catre FMI din septembrie 2011, Boc se angajase să liberalizeze tot în perioada 2012-1015. Aşadar, vinovaţi există, numai că aceştia trebuie căutaţi în altă parte, nu în Guvernul Ponta.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ